Každý siedmy kresťan je prenasledovaný alebo diskriminovaný

Vedeli ste, koľko kresťanov je prenasledovaných? Náboženská sloboda a vyznávanie viery v dnešnej spoločnosti vôbec nie je samozrejmosťou. Dnes je posledný deň modlitieb v cirkvi za jednotu kresťanov. Spojme sa spoločne a buďme hrdí na to, že sme kresťania! Nikdy sa nehanbíme za našu vieru, pretože, kto zaprie Krista pred týmto hriešnym svetom, tak aj On nespozná nás na našom poslednom súde. Vstúpme do seba a začnime robiť pokánie. Nikdy nie je neskoro. Nebojte sa! Ježiš s Máriou a so Svätým Duchom sú nepretržite s nami, stačí načúvať a otvoriť srdcia. Článok je prevzatý z portálu štandard.sk.

Nadácia Open Doors zverejnila aktuálne údaje aj príbehy. Až 4 998 kresťanov prišlo o život v období od 1. októbra 2022 do konca vlaňajšieho septembra následkom prenasledovania. Vyplýva to z aktuálnej správy, ktorú 17. januára zverejnila humanitárna organizácia Open Doors. Reálne čísla sú podľa jej odhadov vzhľadom na nenahlásené a neobjasnené prípady s vysokou pravdepodobnosťou omnoho vyššie.

„Vysokú mieru prenasledovania alebo diskriminácie zažíva celosvetovo približne 365 miliónov kresťanov,“ tvrdí správa nadácie, ktorá už tridsať rokov zostavuje rebríček päťdesiatich krajín s najtvrdším prenasledovaním kresťanov. Smutné prvenstvo v tomto rebríčku znova obhájila Severná Kórea; hneď za ňou nasledujú Somálsko, Líbya, Eritrea, Jemen, Nigéria, Pakistan, Sudán, Irán a Afganistan. Najľudnatejšia krajina sveta India obsadila jedenáste a Čína devätnáste miesto.

Každý siedmy kresťan je prenasledovaný alebo diskriminovaný 1

Násobné nárasty

V porovnaní s predchádzajúcim obdobím Svetový index prenasledovania citeľne vzrástol. Okrem počtu zabitých kresťanov stúpol aj počet prípadov fyzického násilia a vyhrážok smrťou z 29 411 na 42 849. Riaditeľ rakúskej sekcie Open Doors Kurt Igler osobitne upozornil na útoky na kresťanské budovy: kostoly, nemocnice, školy či domovy sociálnych služieb. Počet útokov na tieto zariadenia stúpol oproti predošlému roku až sedemnásobne a priblížil sa k číslu 15 000.

Veľký podiel tu má Čína, ktorá zatvorila alebo zničila niekoľko tisíc kostolov. V indickom štáte Manipur bolo zas vlani v máji zničených 249 kostolov len počas 36 hodín eskalácie násilia voči kresťanom. Dvojnásobne sa zvýšil aj počet kresťanov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy. Správa nadácie ich uvádza 278 716.   

Iniciátori a aktéri prenasledovania sa rôznia. Niekde sú to vlády, ako napríklad v Nikarague, ktorá v aktuálnom Indexe obsadila tridsiate miesto. Len 14. januára bolo zverejnené prepustenie devätnástich väznených predstaviteľov katolíckej cirkvi vrátane biskupa Rolanda Álvareza. Častými prenasledovateľmi sú extrémistické skupiny, ktoré útočia na kresťanov v ich domovoch alebo počas bohoslužieb, ako napríklad v Nigérii, ktorá obsadila v čiernom rebríčku šieste miesto. Konvertiti na kresťanstvo sú okrem toho nezriedka prenasledovaní zo strany vlastných klanov a rodín.

podporte nás sdzr

V subsaharskej Afrike zabili najviac kresťanov

Tak ako v predchádzajúcich rokoch, väčšina vrážd kresťanov sa stala v krajinách subsaharskej oblasti. Len v Nigérii bolo zabitých najmenej 4 118 kresťanov. Veľký nárast zaznamenala aj Etiópia, kde počet útokov na kostoly, cirkevné inštitúcie a školy vzrástol z 22 na 284. V Burkine Faso a Stredoafrickej republike bolo vypálených alebo skonfiškovaných viac ako tisíc kresťanských podnikov, čo predstavuje desaťnásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Dvojitý tlak islamistických skupín a autokratických režimov vedie k úteku kresťanov z regiónu.

Za každým číslom sú tváre a mená

Nadácia Open Doors zdôrazňuje, že s každým číslom je spojený dramatický príbeh. Nie každý má šťastný koniec. Oficiálna internetová stránka nadácie zverejňuje vzorky príbehov a svedectiev prenasledovaných kresťanov z viacerých krajín. „Budem úprimný. Po tomto útoku som sa cítil tak, akoby ma Boh opustil,“ vyznáva sa pastor Zachariáš z Nigérie, ktorý po útoku extrémistov vlani v máji prišiel o manželku a syna. Bangladéšana Jashima, ktorý na kresťanstvo konvertoval pred dvomi rokmi, takmer zabili vlastní príbuzní. Podobnú skúsenosť vyrozprávala Somálčanka Kawser, ku ktorej bola rodina „zhovievavá“ viac. Dala jej tri dni na návrat k islamu. Útok nožmi prišiel na rad až po uplynutí ultimáta.

Štatistické údaje nadácie Open Doors nie je možné nezávisle overiť. Samotná humanitárna organizácia priznáva, že neexistuje všeobecne akceptovaná právna definícia pojmu prenasledovanie. „Nie je vždy jasné, či je tlak na kresťanov alebo konkrétne násilie voči kresťanom spôsobené ich vierou.“ Napriek tomu humanitárna organizácia obhajuje svoje štatistiky: od roku 1992 hodnotia cirkevné zoskupenia, právnici v oblasti ľudských práv, analytici a experti z Open Doors International údaje z približne sto krajín. Okrem podpory projektov na pomoc prenasledovaným kresťanom v sedemdesiatich krajinách chce byť nadácia prorockým hlasom, ktorý upozorňuje západné krajiny na tento závažný problém a vyzýva k potrebnej reakcii.

Autor: Rastislav Čižik

Celý článok nájdete tu: https://standard.sk/549173/__trashed-36

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás