Katolícky hrdina, ktorý prežil gulag – o. Walter Ciszek

Jezuitský otec Walter Ciszek (1904-1984) bol americkým kňazom, ktorý odcestoval do Sovietskeho zväzu ako misionár, bol zatknutý a väznený 15 rokov na samotke a v pracovných táboroch, a ďalších osem rokov strávil s obmedzenou slobodou.

Zažil drsné podmienky na Sibíri a brutalitu väzenského života, vrátane neustálej hrozby vyhladovania.

Do Spojených štátov sa vrátil v roku 1963 v rámci výmeny väzňov a o svojich skúsenostiach napísal dve knihy: „S Bohom v Rusku“ a „On ma vedie“. „S Bohom v Rusku“ bola kniha o jeho skúsenostiach, ktorú napísal v roku 1964 na žiadosť svojich nadriadených; „On ma vedie“ bola jeho kniha duchovných postrehov z pobytu v Rusku, ktorú napísal a vydal z vlastnej iniciatívy v roku 1973. Tretia kniha, „S Bohom v Amerike“, vyšla už posmrtne v roku 2016 a obsahuje zbierku doteraz nepublikovaných jezuitových spisov po jeho návrate zo Sovietskeho zväzu. Predslov ku knihe napísal newyorský kardinál Timothy Dolan a jej autormi sú John DeJak a jezuita páter Marc Lindeijer.

Prípad svätorečenia otca Ciszeka bol predložený Rímu a jeho knihy sú populárne aj po jeho smrti. Nasleduje deväť vecí, ktoré vám priblížia život tohto katolíckeho hrdinu..

1. Otec Ciszek bol „nepoddajný chlapec“ z baníckeho mestečka Shenandoah v Pensylvánii.

Walter Ciszek bol siedmym z 13 detí a veril, že sa musí „presadiť“ vo svete. Videl sa ako útly chlapec, ktorý musí dokázať svoju húževnatosť. V mladosti viedol pouličný gang, bol bitkár a vynikal v športe. V neskorších spisoch vyjadril ľútosť nad svojimi mladíckymi nerozvážnosťami.

Práve vďaka tomuto bojovnému postoju bol vzácnym jedincom, ktorý dokázal prežiť drsné podmienky vo väzení Gulag. Dá sa predpokladať, že to bol preňho jedinečný Boží plán a spôsob, ako mu povedať: „Potrebuješ ma.“ Otec Ciszek sa naučil spoliehať na Boha a to mu dalo schopnosť vydržať mnohé veci a rozvinúť si vyhranený zmysel pre seba samého, čo mu otvorilo cestu k hlbokým duchovným myšlienkam.

2. Veril, že Boh má pre každého človeka jedinečný plán.

Otec Ciszek bol človekom, ktorý sa zameriaval na rozlišovanie Božej vôle pre každého človeka. Veril, že osoby, miesta a veci, ktoré pred nás Boh každý deň stavia, majú svoj zmysel a slúžia nášmu duchovnému rastu. Hovorí o tom v knihe „On ma vedie“:

Boh má osobitné zámery, osobitnú lásku, osobitnú prozreteľnosť pre všetkých, ktorých stvoril. Boh sa stará o každého z nás. Okolnosti každého dňa nášho života, každého okamihu sú pre nás zabezpečené Ním. Ale možno sa všetci len trochu bojíme prijať túto pravdu v celej jej zdrvujúcej jednoduchosti, pretože jej dôsledky v našich životoch sú desivé a zároveň úžasné.

3. Jeho prísna seminárna príprava mu pomohla prežiť aj Gulag.

Otec Ciszek sa svojou povahou rozhodol požiadať svojich nadriadených, aby mu dali najťažšiu možnú úlohu: byť misionárom v Sovietskom zväze. Do Sovietskeho zväzu vstúpil pod falošnou identitou v roku 1940, tesne predtým, ako sa začal jeho boj na život a na smrť s nacistickým Nemeckom. V roku 1941 ho zatkli a poslali do povestnej väznice Lubjanka v Moskve. Tým sa v jeho živote začalo obdobie výrazného utrpenia, ale zároveň to bol „druhý seminár“, vďaka ktorému mohol rozvinúť svoje hlboké duchovné myšlienky.

Medzi jeho najhoršie zážitky patrila päťročná samotka v Lubjanke, hladovanie na prídel a psychické týranie, keď bol dlhší čas sám. Svoj deň si usporiadal rovnako ako v seminári, modlitbou a prácou, napríklad leštením podlahy. Taktiež recitoval aj poéziu.

Stráže ho bili a opakovane vypočúvali. Potom ho poslali na Sibír, kde musel znášať krutú zimu, otrockú prácu a fyzické vyčerpanie. Po piatich rokoch nečinnosti bol nútený vykonávať namáhavú prácu, ktorá viedla k vyčerpaniu jeho tela. Každý sval bol denne zmáhaný bolesťou.

4. Vo väzení sa naučil, ako byť dobrým kňazom.

V knihe „On ma vedie“ uvádza svoje úvahy o kňazstve. Jeho skúsenosti mu pomohli vnímať kňaza ako svedka a mučeníka. Kňaz musí obetovať svoje túžby, aby uspokojil potreby ľudí a dal sa im plne k dispozícii. Otec Ciszek začal vnímať každého, kto k nemu prišiel, ako Krista. Jezuita mal dar úplne sa stotožniť s tými, ktorí ho navštívili.

podporte nás sdzr

5. Otec Ciszek bol veľmi vzdelaný.

Využil tradičnú Jezuitskú formáciu. V Ríme študoval filozofiu a teológiu, ako aj liturgiu a ruské dejiny. Mal nadanie na jazyky a ovládal ich mnoho. Vyrastal v prostredí, kde hovorili po anglicky aj po poľsky.

Počas pobytu v Gulagu mal málo príležitostí čítať, nesledoval teologické trendy a nezúčastnil sa na veľkých teologických diskusiách 60. rokov. No nesúhlasil, keď boli po Druhom Vatikánskom koncile spochybnené základné katolícke učenia, a veril, že tí, ktorí ospravedlňovali takúto heterodoxiu, nesprávne interpretujú učenie koncilu. Znepokojovala ho aj rastúca ľahostajnosť a strata zmyslu pre svätosť, ktorej bol svedkom.

6. Po návrate zo Sovietskeho zväzu si pri každom jedle dal kúsok chleba ako spomienku na čas, ktorý strávil vo väzení.

Bol to jeho zvyk ďakovať Bohu za to, že ho sprevádzal životom vo väzení, a spomienka na všetky časy, keď nemal chlieb.

7. Odmietol nenávidieť svojich prenasledovateľov.

Otec Ciszek miloval ruský ľud, dokonca aj svojich väzniteľov. Snažil sa vidieť ľudí tak, ako ich vidí Boh. Uvedomoval si, že aj tí, ktorí s ním zle zaobchádzali, boli súčasťou nespravodlivého systému a často nemysleli jasne. Vedel byť prísny k tým, ktorí to vedeli lepšie, ale mal veľké pochopenie pre „obyčajných ľudí“, s ktorými sa stretával.

8. Bol známy svojimi výstižnými výrokmi.

Jeho najčastejšie citovaná rada znela: „Dajte Bohu to najlepšie, čo máte.“ Rád tiež žartoval, že je „stará dojná krava“ a že každý, kto k nemu príde, chce „plné vedro“.

9. Zomrel v pokoji s ružencom v ruke.

V noci 7. decembra 1984 sa otec Ciszek rozprával so svojou sestrou a priateľkou, rehoľnou sestrou matkou Máriou. Tešili sa z pozitívneho rozhovoru, hoci jeho dýchanie bolo značne sťažené. Opísali ho ako človeka pripraveného odísť do večnosti.

Na druhý deň ho našli mŕtveho, sedel v pyžame v kresle s ružencom v ruke. (Roky práce v ruských baniach mu spôsobili rozedmu pľúc a často sa mu ľahšie spalo v sede).

Ruženec vyjadroval jeho lásku k Presvätej Bohorodičke; v jeho denníku boli jeho posledné napísané slová: „Všetko som dal za teba, môj Pane.“

Zdroj: ‘He Leadeth Me’: 9 Things to Know About Father Walter Ciszek, a 20th-Century Catholic Hero| National Catholic Register (ncregister.com)

Zdroj titulnej foto: (238) Pinterest

Z angl. originálu preložila Jesika Senderáková

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Katolícky hrdina, ktorý prežil gulag - o. Walter Ciszek 1
Katolícky hrdina, ktorý prežil gulag - o. Walter Ciszek 2
Katolícky hrdina, ktorý prežil gulag - o. Walter Ciszek 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás