Katolícki biskupi pred hlasovaním o Európskej charte tvrdia, že potrat “nikdy nemôže byť základným právom”

Katolícki biskupi v Európskej únii v utorok znovu zdôraznili, že právo na interrupciu nikdy nemôže byť “základným” právom pred štvrtkovým hlasovaním o zaradení “práva na interrupciu” do Charty základných práv Európskej únie. 

Návrh uznesenia, o ktorom sa má hlasovať 11. apríla, by zmenil a doplnil chartu EÚ, ktorá prvýkrát vstúpila do platnosti v roku 2009. “Každý má právo na telesnú autonómiu, slobodný, informovaný, úplný a všeobecný prístup k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu a právam, a na všetky súvisiace služby zdravotnej starostlivosti bez diskriminácie vrátane prístupu k bezpečnému a zákonnému potratu.”

Komisia biskupských konferencií Európskej únie (COMECE) so sídlom v Bruseli podporuje katolícke hodnoty v Európe. Vystupuje najmä proti potratom a za ochranu prenasledovaných kresťanov v iných krajinách.

“Podpora žien a ich práv nesúvisí s podporou potratov,” uviedla COMECE vo vyhlásení z 9. apríla.

“Usilujeme sa o Európu, v ktorej ženy môžu slobodne prežívať svoje materstvo ako dar pre ne a pre spoločnosť, v ktorej byť matkou v žiadnom prípade neznamená obmedzenie pre osobný, spoločenský a profesionálny život. Podpora a uľahčovanie potratov ide opačným smerom ako skutočná podpora žien a ich práv.”

Charta základných práv EÚ nemôže obsahovať práva, ktoré nie sú uznávané všetkými a “rozdeľujú”, poznamenali biskupi. 

“Právo na život je základným pilierom všetkých ostatných ľudských práv, najmä práva na život tých najzraniteľnejších, najkrehkejších a najbezbrannejších, ako je nenarodené dieťa v lone matky, migrant, starý človek, človek s postihnutím a chorý. Cirkev to tak vždy učila,” pokračovali biskupi. 

Európsky parlament je priamo volený orgán zložený z viac ako 700 zákonodarcov z členských štátov EÚ, ktorého úlohou je prijímať právne predpisy Európskej únie. Podľa tohto orgánu by si zmena Charty základných práv EÚ, ktorá by zahŕňala aj interrupcie, vyžadovala jednomyseľný súhlas všetkých členských štátov. 

O zakotvení práva na interrupciu v charte práv EÚ sa diskutuje už dlho. Aktivisti za potraty už roky presadzujú úpravu práva Únie, pričom iniciatívy ako “Dohoda Simone Veil” požadujú široké práva na potraty na celom kontinente. 

Na rozdiel od veľmi benevolentného právneho rámca v mnohých štátoch USA pred a po rozsudku Roe v. Wade, mnohé európske krajiny obmedzujú interrupcie po 12. až 14. týždni tehotenstva. Niektoré členské krajiny Európskej únie zavádzajú aj čakacie lehoty a iné predpisy. 

V januári 2022 francúzsky prezident Emmanual Macron vyzval Európsku úniu, aby interrupcie zakotvila v zákone, čo by podľa Macrona “vnieslo nový život do nášho súboru práv” v tejto krajine. Vo vtedajšom vyhlásení COMECE vyjadrila “hlboké znepokojenie a nesúhlas” s touto myšlienkou. COMECE vtedy poznamenal, že v európskom ani medzinárodnom práve nie je zakotvené žiadne “právo” na interrupciu.

Začiatkom tohto roka sa Francúzsko stalo prvou krajinou v Európe, ktorá zakotvila “právo na interrupciu” vo svojej ústave.

Zdroj: https://www.catholicnewsagency.com/news/257333/catholic-bishops-say-abortion-can-never-be-a-fundamental-right-ahead-of-eu-charter-vote 

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Obrázok: A plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium. | Credit: MichalPL via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás