Deväť dôvodov, prečo milovať a ctiť svätého Jozefa

Nedáva samozrejme on, ale Ten, o ktorého sa staral tu na zemi ako otec a ku ktorému má i v nebi mimoriadne blízko.

1. Svätý patrón robotníkov

Práca v živote normálneho muža zaberá veľkú časť života. Často sa snažíme pracovať spôsobom, ktorým uctievame Boha. Od svätého Jozefa sa môžeme učiť (a to nielen muži, ale aj ženy), ako pracovať zodpovedne, a tiež ho v tejto súvislosti môžeme vzývať o pomoc. 

Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je začať svoj pracovný deň modlitbou k svätému Jozefovi. Príhovoru svätého Jozefa sa môžete tešiť, keď máte problémy pri hľadaní práce. Bol poverený postarať sa o Božieho Syna a materiálne zabezpečiť Svätú Rodinu, a tak plne chápe, akým tlakom čelia ľudia, ktorí zaisťujú svoje rodiny. Je obrovské množstvo prípadov, keď ľudia na vlastnej koži zažili silu príhovoru svätého Jozefa pri hľadaní zamestnania.

2. Jeho príhovor je mocný

Urobte svoju skúsenosť s tým, že keď niečo potrebujete, požiadate o pomoc svätého Jozefa a vaše potreby budú splnené. Svätý Jozef odpovedá na mnohé modlitby, a to vo veľkých i drobných záležitostiach, či už ide napr. o hľadanie zamestnania, alebo o založenie rodiny.

3. Vzor otcovstva pre mužov

Boh Otec si vybral svätého Jozefa zo všetkých ľudí za otca Pána Ježiša. To skutočne hovorí o jeho charaktere, pretože bol poverený vedením, bezpečnosťou a ochranou Božieho Syna a Božieho stvorenia Panny Márie. Jozef verne slúžil Svätej Rodine a chránil jej členov pred nebezpečenstvom, aby mohli naplniť Božie poslanie.

Svätý Jozef naučil Ježiša jeho ľudskosti, ako byť človekom. Niet pochýb, že ho naučil, ako byť verným Židom, rovnako, ako mu ukázal kúzlo tesárskeho remesla. A tak sa stáva svätý Jozef pre otcov vzorom, ako byť duchovnými vodcovia našich rodín. Tak, ako svätý Jozef, sú muži povolaní, aby v rodine svedčili, že skrze lásku k Bohu Otcovi prúdi láska aj k manželkám a deťom.

podporte nás sdzr

4. Muž poslušný Bohu

Zakaždým, keď ho Boh prosil, aby niečo urobil, snažil sa svätý Jozef vždy povedať áno. Či už ide o Máriu ako manželku, alebo o Betlehem v čase sčítania ľudu, alebo o útek s rodinou do Egypta. Jozef vždy a okamžite nasledoval Božiu vôľu. Vo veku, keď začíname ísť vlastnou životnou cestou, je Jozef veľkou pripomienkou, že skutočná veľkosť tkvie v nasledovaní Božej vôle, nie našej.

5. Muž ticha

V Biblii nenájdeme ani jedno slovo svätého Jozefa, pretože bol mužom veľkého ticha. Vďaka tomuto tichu dokázal počuť Boží hlas a rozpoznať vôľu Boha Otca pre Svätú Rodinu. V epoche hluku a veľkého množstva slov nám Jozef pripomína, že ak chceme počuť Boží hlas, musíme stíšiť svoje srdce a vstúpiť do ticha.

6. Patrón mužov

Svätý Jozef je patrón mužov, a preto sa muži k nemu obracajú s prosbou, aby sa ako on stali tými správnymi mužmi na svojom mieste. K svätému Jozefovi ako patrónovi mužov sa ale rady obracajú aj dievčatá a ženy. Dievčatá preto, že ho prosia, aby im poslal toho pravého, a ženy, aby sa za všetkých okolností dokázali dobre dohovoriť so svojím manželom, prípadne so synmi.

7. Patrón šťastnej smrti

Každý z nás má jednu veľkú istotu, že sa dožijeme až do svojej smrti. A aby tá naša smrť bola naozaj šťastná – to znamená, že po nej nasleduje vstup do neba – za to už teraz, ale aj potom, vo chvíli smrti, prosme o príhovor svätého Jozefa.

8. Patrón Cirkvi

8. decembra 1870, vo veľmi ťažkej dobe, vyhlásil pápež Pius IX. svätého Jozefa za patróna Cirkvi. Aj v dnešnej dobe potrebujeme tohto príhovorcu a prosíme, aby Cirkvi vyprosoval jednotu, slobodu na celom svete, vernosť pravde a nové a trvalé duchovné povolania.

9. Univerzálny príhovorca

Svätý Jozef sa už mnohým osvedčil ako mocný pomocník vo všetkých oblastiach života. Svätá Terézia od Ježiša k tomu podotýka zo svojej skúsenosti: „Zdá sa, že Boh dovolil iným svätcom, aby nám prispievali v tej či onej potrebe, zatiaľ čo ja som zakúsila, že príhovor svätého Jozefa sa vzťahuje na všetky potreby.“

Modlitba k svätému Jozefovi

Buď pozdravený, ochranca Vykupiteľa a snúbenec Panny Márie! Tebe Boh zveril svojho Syna, do teba vložila Mária svoju dôveru; s tebou Ježiš dorástol v muža. Svätý Jozef, buď aj naším otcom a veď nás cestou života. Vyprosuj nám milosť, milosrdenstvo a odvahu a ochraňuj nás pred každým zlom. Amen.

ZDROJ: https://sv-jozef.blogspot.com/2022/01/devat-dovodov-preco-milovat-ctit.html

Deväť dôvodov, prečo milovať a ctiť svätého Jozefa 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás