Tento obsah je len pre prihlásených!

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL

Exorcizmus Anneliese Michel je dokument, ktorý nielenže pritiahne divákov vďaka téme exorcizmu a mystiky, ale pomerne podrobne popisuje duchovný boj z Božej perspektívy. V tomto dokumente dostali po mnohých rokoch priestor kňaz a exorcista, ktorý vykonával exorcizmus u Anneliese – Ernst Alt a jej matka Anna Michel, aby vyrozprávali tento príbeh tak, ako sa skutočne stal. Ich rozprávanie dopĺňa a vysvetľuje doktor teológie a exorcista Andrzej Trojanowsky. Okrem kníh, (ktoré však do slovenčiny neboli preložené) a nahrávok je to jediný materiál, ku ktorému sa dá dostať ohľadom prípadu Anneliese. Počas nakrúcania dokumentu totiž archív diecézy Würzburg zneprístupnil jej spis na ďalších 40 rokov.

Exorcizmus Anneliese Michel

TRAILER:

Exorcizmus Anneliese Michel – niekoľko faktov, ktoré v dokumente neodzneli

Na popolcovú stredu sme odvysielali dokument s názvom Exorcizmus Anneliese Michel. Je to dokument, ktorý nielenže pritiahne divákov vďaka téme exorcizmu a mystiky, ale pomerne podrobne popisuje tému duchovného boja z Božej perspektívy. V tomto dokumente dostali po mnohých rokoch priestor kňaz a exorcista, ktorý vykonával exorcizmus u Anneliese – Ernst Alt a jej matka Anna Michel, aby vyrozprávali tento príbeh tak, ako sa skutočne stal. Ich rozprávanie dopĺňa a vysvetľuje doktor teológie a exorcista Andrzej Trojanowsky. Okrem kníh, (ktoré však do slovenčiny neboli preložené) a nahrávok je to jediný materiál, ku ktorému sa dá dostať ohľadom prípadu Anneliese. Počas nakrúcania dokumentu totiž archív diecézy Würzburg zneprístupnil jej spis na ďalších 40 rokov.

Nakoľko sme mali k dispozícii ešte iné materiály ohľadom tohto prípadu, rozhodli sme sa celý príbeh Anneliese napísať aj vo forme článku, ktorý dopĺňa to, čo odznelo v dokumente. Zároveň sa tento príbeh môže dostať ku všetkým ľuďom, ktorí sa prípadne báli dokument pozrieť.


EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 1


Prípad posadnutia a exorcizmu bol v dejinách cirkvi špecifickým. Anneliese totiž počas série oficiálnych exorcizmov zomrela v skorých ranných hodinách 1. júla 1976 vo veku 23 rokov. Pitva ako príčinu úmrtia určila podvýživu/dehydratáciu, avšak bez mnohých bežných sprievodných fyzických znakov. Sériu exorcizmov podstúpila Anneliese Michel od 24. septembra 1975. Oficiálny obrad spravili v priebehu 10 mesiacov dvaja katolícki kňazi – reverend Ernst Alt a reverend Arnold Renz, ktorým na to dal povolenie miestny biskup Stangl v snahe oslobodiť Anneliese z posadnutia najmenej šiestimi démonmi.


Pretože bola Anneliese nielen v starostlivosti svojich rodičov, ale aj dvoch kňazov – exorcistov, po jej náhlej smrti okamžite nasledovala celosvetová publicita. Rodičia a dvaja exorcisti boli postavení pred súd a neskôr boli uznaní vinnými z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti. Dramatický súdny spor, si získal pozornosť nielen v Nemecku, ale aj vo veľkej časti sveta. O. Arnold Renz, o. Ernst Alt a rodičia Josef a Anna boli odsúdení na šesť mesiacov väzenia, ktoré im bolo podmienečne odňaté s trojročnou podmienkou. Okrem toho dostali obaja kňazi pokutu.


Prípad Anneliese Michel je dobre zdokumentovaný v dvoch knihách: Anneliese Michel: A true story of a case of demonic possession, ktorú napísal Fr. Jose Antonio Fortea a Lawrence E.U. LeBlanc a tiež „The exorcism of Anneliese Michel“ od Dr. Felicitas D. Goodman. Množstvo materiálov poskytujú aj zvukové nahrávky z exorcizmov Anneliese Michel.
Tento článok vám priblíži prečo bola Anneliese posadnutá a prečo zomrela.


Cirkvou oficiálne neuznaná obeta

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 2
„Zomrela, aby zachránila stratené duše, aby zmierila ich hriechy…“


V septembri 1973 Anneliese povedala lekárovi Dr. Luthymu, že vidí „fratzen“ – nemecký výraz pre príšerné démonické bytosti. Neskôr cítila hrozný zápach, ktorý iný ľudia necítili. Neskôr – v čase keď sa už vykonával exorcizmus a Anneliese upadala do tranzu tento zápach cítili aj prítomní ľudia. Na výkon oficiálneho exorcizmu dostali povolenie po dôkladnom preskúmaní jej stavu dvaja kňazi – o. Ernst Alt a o. Arnold Renz. Hneď na začiatok ozrejmíme dve nedorozumenia týkajúce sa tohto prípadu:

  • že Anneliese bola duševne chorá a nebola posadnutá
  • nepochopenie toho, že Anneliese obetovala svoj život za cirkev a obrátenie hriešnikov


Dôležitým dôkazom, že Anneliese bola duševne zdravá je konsenzus všetkých kňazov, ktorí poznali Anneliese. O. Alt povedal: „Ako jej duchovný vodca, ktorým som bol v rokoch 1973 až 1975 nemôžem dopustiť, aby sa jej hrozné posadnutie interpretovalo ako lož, či nesprávna teologická interpretácia. Všetci zúčastnení – reverend Habiger, reverend Roth, reverend Herrmann a expert na prípady exorcizmu reverend Adolf Rodewyk boli presvedčení o tom, že skutočne bola posadnutá.“


Zjavenie Presvätej Panny a vedomá voľba Anneliese – byť oslobodená alebo obetovať sa pre záchranu duší

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 3


Jedno nedeľné popoludnie v júli 1975 sa Anneliese a jej priateľ Peter rozhodli ísť na prechádzku. V tom období Anneliese ledva chodila bez pomoci, nohy dokázala ohýbať len veľmi ťažko. Zrazu sa zastavila a padla na kolená. Peter sa s ňou pokúšal komunikovať, ale ona nereagovala. O pár minút neskôr sa Anneliese postavila a od vzrušenia zakričala: „Môžem chodiť! Pozri na mňa, som slobodná!“ Peter bol prekvapený náhlou zmenou a opýtal sa, čo sa stalo. Anneliese odpovedala, že videla Najsvätejšiu Panu Máriu. Ponáhľali sa preto domov aby sa podelili o dobré správy s rodinou. Pokiaľ ide o Petra, ten bol úplne ohromený náhlym uzdravením Anneliese.
Nasledujúce dva mesiace boli pokojné, až kým Anneliese nemala ďalšie zjavenie Najsvätejšej Panny Márie, tentokrát vo františkánskom kláštore Engelberg, kam sa Anneliese chodila často modliť. Panna Mária prehovorila k Anneliese takto: „Je to veľké utrpenie pre moje srdce, že je zatratených tak veľa duší! Je potrebné konať pokánie za kňazov, mládež aj za vašu krajinu. Bola by si ochotná činiť pokánie za tieto duše, aby ich nebolo toľko zatratených?“
Matka Božia taktiež povedala Anneliese, aby si svoje rozhodnutie premyslela a neodpovedala hneď. Anneliese požiadala o radu svojich rodičov, ktorí boli pochopiteľne veľmi znepokojení. Vedeli, že pokánie ktoré bude musieť Anneliese podstúpiť, bude spočívať v tom, že ju démoni budú opäť slobodne a zúrivo napádať. A ak povie áno, pravdepodobne to bude oveľa horšie ako predtým.
Anneliese sa väčšinu ďalších dní modlila pred krížom. Mama Anna jej povedala, že nemôže povedať áno na tak veľkú obetu. Anneliese odpovedala: „Môžem mama! Ak to neurobím, duše môžu byť navždy zatratené!“ Vieme, že Annelise povedala áno. Pravdepodobne k tomu došlo o niekoľko dní v rodinnej kuchyni, keď Anneliese mala víziu Najsvätejšej Panny. Jej mama Anna ju počula zvolať: „Matka Mária, si taká krásna!“ Krátko nato Anneliese povedala, „veci sa čoskoro opäť zhoršia“.


Pozoruhodné udalosti počas posadnutia a exorcizmov


Pri jednej príležitosti priniesol otec Renz tri neoznačené poháre vody. Jedna obsahovala svätenú vodu z Lúrd, jedna vodu zo San Damiana (u nás menej známe miesto mariánskeho zjavenia, kde Panna Mária darovala „zázračnú vodu, ktorá má byť zdrojom mnohých duchovných i fyzických požehnaní pozn. redakcie), druhá vodu z vodovodu. Keď Anneliese zdvihla vodu zo San Damiana, povedala: „San Damiano Scheiße Wasser.“ (voda na hovno) a odložila ju nabok. Potom pila iba vodu z vodovodu.

Počas jedného exorcizmu démon vyhlásil: „Môžem hovoriť akýmkoľvek jazykom, ale hovor so mnou po nemecky.“ Hoci otec Renz zvyčajne čítal zo svojej modlitebnej knihy v latinčine, pri jednej príležitosti hovoril slobodne bez svojej knihy. Démon prostredníctvom Anneliese okamžite poukázal na to, že urobil chybu v modlitbách a že jeho latinčina je biedna. Pre kňazov bolo tiež udivujúce vidieť démonov okamžite odpovedať na otázky položené Anneliese v holandštine a čínštine (otec Renz bol misionárom v Číne viac ako 15 rokov).

Pri jednej príležitosti počas exorcizmu Lucifer prostredníctvom Anneliese povedal: „Dnes už takmer nikto neverí v Nepoškvrnené počatie. A Cirkev? V súčasnosti väčšina verí, že je to len komunita. Modernisti ju zabíjajú stále viac. Tvrdo na tom pracujeme a hádžeme do Cirkvi veľa jedu, tak aby mohla byť Cirkev zdiskreditovaná. Tých, ktorí veria v Cirkev, sú jej verní a veria v jej učenie, je už veľmi málo. Mnohí veria, že po smrti je všetkému koniec. Je ich veľmi veľa a podľa toho aj žijú, pretože sa už nemodlia. Hriechy ľudí siahajú až do neba, ale vec nebude trvať dlho. Tá z roku 1917 [Preblahoslavená Panna Mária vo Fatime] to povedala. Ale len málokto ju počúval. Smrť, súženie a hlad, ó áno, určite prídu znova!“

Človek musí byť samozrejme opatrný pri vyhláseniach démonov, pretože počas exorcizmu démoni neustále klamú v snahe oklamať nás a hovoria pravdu len z povinnosti a pod prísnou poslušnosťou príkazu kňaza v Ježišovom mene. Pokiaľ ide o prípad Anneliese príčinou jej posadnutia bolo, ako to démoni na príkaz v mene Ježiša Krista opakovane uviedli, že bola prekliata v lone svojej matky pred jej narodením jednou ženou.
Jej matka Anna mala totiž v mladosti (ešte pred svadbou s jej otcom Jozefom) vzťah s iným mužom, s ktorým mala aj dieťa (Anneliesinu nevlastnú sestru Marthu). Žena, ktorá sa nakoniec za tohto muža vydala, zrejme zo žiarlivosti uvalila na ich rodinu kliatbu. Keďže Anneliese bola prvorodeným dieťaťom manželov Michelových, táto kliatba padla na ňu.
Môžeme preto vidieť, že Anneliesino posadnutie nebolo spôsobené jej vlastným konaním. Zároveň Boh celú tú situáciu dokázal využiť na porážku zla – vďaka vedomému prijatiu utrpenia zo strany Anneliese a jeho obetovania za obrátenie hriešnikov.

Posadnutie v prevažnej prevahe všetkých prípadov vzniká kvôli tomu, že samotná osoba sa otvorila pre pôsobenie zlých duchov prostredníctvom rôznych ezoterických seáns, okultizmu, vyvolávania duchov, tabúľ Ouija (tabuľe, ktoré slúžia na komunikáciu so zosnulými a sú pomerne obľúbené v západných krajinách pozn. redakcie), satanizmu, čarodejníctva, veštectva a iných podobných praktík, ktoré Písmo zakazuje.

Prečo exorcisti nemohli jednoducho vyhnať démonov z Anneliese?

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 4

Počas jedného exorcizmu sa démoni zúfalo sťažovali:
„Sme večne zatratení! Von! Von! Prajeme si vyjsť. Už v nej nemôžeme dlhšie zotrvať. To špinavé dievča zostáva celý deň v kostole. Sme zatratení! Prekliati!“
Exorcista: „Potom poď von!“
Démon menom Judáš odpovedal: „Nemôžeme, pretože On to nedovoľuje. Ten tam hore, ten to nechce! Chce, aby sme zostali. Chceme sa dostať von z nej, ktorá chodí na sväté prijímanie a chodí každý deň! To nemôžeme zniesť! Chceme vyjsť von, von, von… Chceme vyjsť von, ale ten tam hore nám to nedovolí!“
Tak môžeme vidieť, že to bol sám Boh, ktorý dovolil démonom utláčať Anneliese, aby sa hriešnici obrátili a boli zachránení od zatratenia. A učinil tak na základe súhlasu a spolupráce Anneliese, ktorá toto utrpenie dobrovoľne vzala na seba.


Mystické milosti


Anneliese počas tohto obdobia uviedla, že ju navštevovali dvaja zosnulí členovia rodiny – jej stará mama Furg, ktorá zomrela pred tromi mesiacmi a jej sestra Martha a taktiež Siegfried, nedávno zosnulý synovec otca Rotha, ktorí ju údajne prišli utešiť a posilniť. Tiež sa vyskytlo niekoľko jej výpovedí, kedy poznala presné časy a miesta, keď sa za ňu ľudia modlili.
Objavili sa dokonca správy o stigmách, o ktorých svedčili rodinní príslušníci, o. Alt a Peter, ktorí videli malé, ale jasne viditeľné oválne rany na rukách a nohách. Trvala na tom, že tieto rany si nespôsobila sama. Naďalej cítila bolesť, najmä v nohách, aj keď sa rany zahojili.
Pokiaľ ide o údajné stigmy, jej matka Anna povedala nasledovné: „Jedného rána som vstúpila do Anneliesinej izby a povedala: ‚Anneliese, dnes si v posteli.
Zvyčajne som ju našla kľačať pred krížom alebo robiť nejakú inú formu pokánia. Všimla som si rany na jej nohách, ktoré boli veľmi opuchnuté. Stalo sa to počas noci. Neskôr dostala to isté na svojich rukách. Jej ruky však neboli na tom tak zle ako nohy. Veľmi trpela týmito ranami.“
Dokonca aj lekár Dr. Roth údajne uviedol, keď ju prvýkrát videl pri jednej z týchto príležitostí: „Bože môj, má stigmy!“, ale neskôr počas súdneho konania to poprel.
V ďalšom vyhlásení jej matka povedala: „Viem, že sme urobili správnu vec, pretože som videla znamenie Krista na jej rukách. Zomrela, aby zachránila stratené duše; aby zadosťučinila za ich hriechy.“

„Staneš sa veľkou svätou“

V Anneliesinom denníku z 20. októbra 1975 je napísané:
Spasiteľ: „Ešte stále je tu niečo, čo si musíš zapísať.“
Anneliese: „Čo je to?“
Spasiteľ: „Čo som ti povedal včera večer.“
Anneliese: „Nechcela som to napísať, pretože som si myslela, že je to od Satana. Okrem toho sa moja povaha búri proti tejto myšlienke. Spasiteľ požaduje, aby som poslúchla, preto si to zapíšem.
Spasiteľ: „Staneš sa veľkou svätou.“

Môžeme si všimnúť, že Ježiš pravdepodobne nehovorí o tom, že Anneliese sa stane oficiálne kanonizovanou sväticou katolíckej cirkvi, ale skôr veľkou svätou v nebi, pretože všetky osoby v nebi sú v skutočnosti „sväté“. Keď Ježiš dal podobný sľub sv. Gemme Galgani, v jej prípade mal na mysli svätorečenie, pretože jej konkrétne povedal: „O niekoľko rokov budeš svätá, budeš robiť zázraky a budeš pozdvihnutá k oltárom.“
Pokiaľ ide o Anneliese, stav posadnutia, ktorý znášala trpezlivo a s láskou určite mocne pôsobil na jej posvätenie. Keďže znášanie posadnutého stavu je podstatne náročnejšie ako dobrovoľné obety, niet pochýb o tom, že Anneliese sa hrdinským spôsobom posvätila prijatím tohto utrpenia.


Z Anneliesinho Denníku:
Spasiteľ: „Každé utrpenie, aj to najobyčajnejšie, prináša veľa ovocia, keď je spojené s mojím utrpením.“


Návšteva duše z neba: Denník – október 1975:
„Synovec otca Rotha (menom Siegfried, ktorý bol ochrnutý od detstva a ktorý zomrel týždeň predtým) tu bol so mnou večer 10. októbra a oznámil mi, že je v nebi. Najprv som tomu nechcela veriť. Prišiel za mnou dnes ráno a niekoľkokrát počas dňa a po druhé preto, že sa mi vždy snaží dodať odvahu. Keď som sa ho spýtala, prečo ma tak často navštevuje povedal, že je to kvôli tomu, že musím trpieť tak veľmi, ako trpel on, keď bol nažive. Sľúbil mi, že ma podporí vo všetkých mojich trápeniach.“


Počas exorcizmu 31. októbra 1975 boli démoni nesmierne rozrušení a uviedli, že v miestnosti bolo prítomných niekoľko nebeských svätých, vrátane Panny Márie, sv. Jozefa, sv. Pátra Pia, Annelieseinej zosnulej sestry Marthy, Siegfrieda, oboch Annelieseiných babičiek, Terézie Neumannovej (známa mystička a stigmatička, ktorá žila v rovnakom regióne Nemecka) a sv. Michala Archanjela.


Je zdokumentované, že sv. Páter Pio aj Terézia Neumannová údajne prišli niekoľkokrát na veľké zdesenie démonov, aby Anneliese povzbudili a pomohli pri exorcizme. V ten deň démoni povedali: „Je také ťažké byť v tejto miestnosti! Je tu prítomných toľko svätých ľudí!“
A práve v tento deň, 31. októbra, boli všetci démoni – okrem jedného, dočasne vyhnaní z Anneliese. Neskôr sa zistilo, že im bolo dovolené vrátiť sa spolu s ďalšími „nemými“ démonmi, ktorým bolo dovolené vstúpiť do nej.

Prečo Anneliese zomrela?

Treba zdôrazniť, že až do tohto bodu v histórii katolíckej cirkvi nebola nikdy hlásená smrť počas toho, ako osoba podstupovala sériu oficiálnych exorcizmov. V pitevnej správe sa uvádza, že Anneliese zomrela na podvýživu/dehydratáciu. Určite mnohí ľudia spochybnili tento záver, ako napríklad autor Dr. Felicitas Goodman, ktorý mal pocit, že liek na predpis Tegretol (a tiež Dilantin), ktorý Anneliese chvíľu užívala, pravdepodobne zohrali významnú úlohu v jej smrti.
Samozrejme, v posledných mesiacoch Anneliese pri mnohých príležitostiach trvala na tom, že „jej nebolo dovolené jesť“ a bola veľmi neoblomne proti tomu, aby išla k lekárovi alebo do nemocnice, pretože verila, že ju vyhlásia za duševne chorú a umiestnia ju do zariadenia pre duševne chorých. Démoni priznali, že to bola ich túžba mať Anneliese v psychiatrickej klinike. Tam by nebolo možné aby sa kňazi modlili a vykonávali exorcizmus, a tak by ju mohli slobodnejšie trápiť. Bola by tiež mimo dohľadu verejnosti, kde by svet nevedel o jej posadnutí a utrpení.


Avšak bez ohľadu na to, „ako“ zomrela je omnoho dôležitejšie „prečo“ zomrela? Prečo jej Boh dovolil zomrieť?
Jednoduchá odpoveď je, že jej poslanie v tomto živote bolo dokončené.


Ale vráťme sa späť k smrti Anneliese. V apríli 1976, Anneliese povedala otcovi Altovi, že „máj a jún budú veľmi ťažké mesiace, ale júl prinesie riešenie“. Opakujúc tú istú správu, 1. mája Anneliese povedala svojmu priateľovi Petrovi, že „bude musieť trpieť až do júla“, a opäť 9. mája 1976 Anneliese povedala svojmu otcovi, matke, Petrovi a svojej sestre Barbare, že „mesiace máj a jún budú zlé, ale júl prinesie úľavu.“
Napriek tomu v apríli v Ettlebene Anneliese súkromne veľmi vážne povedala otcovi Altovi: „Viem, čo sa stane. Viem, že nadchádzajúce leto bude ťažké a viem, že neprežijem.“


Počas posledných týždňov a dní sa všetci, vrátane samotnej Anneliese, tešili z nebeských slov, že v júli bude oslobodená od démonov. Ráno presne 1. júla 1976 Anna zavolala otcovi Altovi, aby ho informovala, že Anneliese počas noci zomrela. Anneliese bola teraz skutočne slobodná. Nie tak, ako by sme to chceli my tu dole, ale tak, ako by to chcel Boh, pretože Boh vidí očami večnosti, že náš život tu na zemi je len dočasnou púťou, zatiaľ čo náš skutočný život je s Ním v nebi po celú večnosť. Jej pozemská misia obetnej duše bola dokončená a teraz mala dostať svoju večnú odmenu.


Keď sa rozšírila správa o jej smrti, mnohí to považovali za tragický a smutný príbeh mladej duševne chorej ženy, ktorá vraj zomrela kvôli zanedbávaniu svojich rodičov a dvoch kňazov. Podobne ako mnohí ľudia vnímajú to, čo sa na povrchu javí ako tragická a smutná smrť mnohých mystikov a obetných duší, ktoré úplne odovzdali svoj život Bohu.

„Keďže tieto udalosti možno z duchovnej perspektívy považovať za spôsob účasti na Kristovom utrpení, smrť Anneliese nebola v žiadnom prípade zlyhaním exorcizmu. Treba ju chápať rovnako ako Kristovu smrť. To, čo sa môže v očiach sveta javiť ako zlyhanie, je v skutočnosti úspechom v Božích očiach.“

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 5

Niektoré citáty od Anneliese Michel:

„Jednu vec môžete napísať s istotou – chcem ísť do neba, nech to stojí čo môže, aby som získala nebo, nič pre mňa nie je príliš veľa… Preto by som mala dať svoj život k dispozícii druhým z lásky k Bohu a dúfať viac v Božiu odmenu než v odmenu ľudí.“

Anneliesin denník, 24. október 1975:
Spasiteľ: „Budeš veľa trpieť a činiť pokánie, dokonca aj teraz. Ale tvoje utrpenie, tvoj smútok a zúfalstvo Mi pomôžu zachrániť duše.“
(Spasiteľ:) „Nebojte sa o budúcnosť. Zložte všetko na Mňa. Snažte sa každú minútu, aby ste Ma počúvali, aby ste plnili moju vôľu, moje najmenšie želanie, počúvaním môjho hlasu. Ovečky poznajú hlas svojho pastiera. Ja som dobrý pastier a milujem svoje ovečky.“

„… s bázňou a chvením pracujte na svojej spáse.“ (Fil 2:12) – nápis na hrobe Anneliese Michel


2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

EXORCIZMUS ANNELIESE MICHEL 6
Podporte nás
Podporte nás

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

2 Responses

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Registrovať sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás