Svätá Angela z Foligna: Ako sa srdce musí plne oddať modlitbe, nie však inym cvičeniam

Pri modlitbe musíme dbať na to, aby sme sa na ňu upriamili celým srdcom, pretože ak máme srdce rozdelené, prídeme o ovocie pravej modlitby. V prípade všetkých ostatných cvičení, ktoré konáme, ako napríklad jedenie, pitie a iné činnosti, nie je potrebné, aby sme boli takí sústredení ani aby sme ich robili v prísnej jednote srdca a tela. Lebo tieto veci robíme len navonok, ale ak chceme mať úžitok z plodov pravej modlitby a úplne ich nestratiť, musíme celé svoje srdce odovzdať Bohu. Nespraviť tak je dôvod, prečo počas modlitby upadáme do pokušenia.

Modlite sa preto a modlite sa často, lebo čím častejšie sa budete modliť, tým viac budete osvietení a tým hlbšie, jasnejšie a vznešenejšie budete vnímať najvyššie Dobro a to, čo je nanajvýš dobré; a čím hlbšie a dokonalejšie to budete vnímať, tým viac to budete milovať, a čím viac to budete milovať, tým viac sa z toho budete tešiť a tým viac to budete schopní pochopiť. Potom vstúpite do plnosti svetla a spoznáte, čo ste dovtedy spoznať nemohli.

Príklad takejto slávnej modlitby, jej náuky a formy i toho, ako by sme sa v nej mali utvrdiť a vytrvať, nám dáva Ježiš Kristus, ktorý nás slovom i skutkom učil modliť sa rôznymi spôsobmi. Slovom napríklad vtedy, keď povedal svojim učeníkom: „Bdejte a modlite sa, aby ste neprišli do pokušenia.“ A na rôznych iných miestach svätého evanjelia rovnako nájdete, ako nás poúča o úctyhodnom úkone modlitby, o ktorom tak všetkým naznačil, aký je mu veľmi drahý. Vo veci modlitby nám opakovane dohováral ako ten, kto nás opravdivo miluje a želá si naše dobro. My však nemáme žiadnu výhovorku, lebo ak platí jeho výrok: „Proste a dostanete“, výsledok našej modlitby závisí od nás samých. Taktiež si prial, aby sme sa modlili k nemu a takto si, pohnutí a pritiahnutí jeho príkladom, nadovšetko zamilovali modlitbu.

V evanjeliu sa píše, že keď sa dlhší čas modlil, pot mu stekal na zem ako kvapky krvi. Jeho príklad modlitby majte vždy pred očami a vedome a prísne ho nasledujte, pamätajúc, že sa nemodlil za seba, ale za vás.

Bolo to vtedy, keď vyslovil prosbu: „Otče, ak je možné, nech ma minie tento kalich, ale nie moja, ale tvoja vôľa nech sa stane.“

Tento úryvok pochádza z Knihy Božej útechy Angely z Foligna, ktorú si môžete zakúpiť na Zachej.sk.

ZDROJ: https://www.verim.sk/svata-angela-z-foligna-ako-sa-srdce-musi-plne-oddat-modlitbe-nie-vsak-inym-cviceniam/

podporte nás sdzr
Svätá Angela z Foligna: Ako sa srdce musí plne oddať modlitbe, nie však inym cvičeniam 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás