Spomínate si na Noemovu archu?

Spomínate si na Noemovu archu? Boh povedal Noemovi, aby postavil archu. Potom mu prikázal, aby do nej vzal svoju rodinu a čakal na potopu, pretože prežijú len tí, ktorí budú v arche. (porov. Gn7, 23) Dosť priame a ľahko pochopiteľné, však?

Ⓜ️ Vedeli ste, že posvätná Tradícia nás učí, že Máriu máme chápať ako archu, ktorej lodný náklad – Boh – je útočiskom v nebezpečných vodách sveta? Ona sama so svojím božským nákladom v nej premáha tmu a drví Satanovi hlavu, pričom sa bezpečne plaví na tomto rozbúrenom mori. Blahoslavený pápež Pius IX., ktorý v roku 1854 vyhlásil dogmu o Nepoškvrnenom počatí, v tom istom dogmatickom vyhlásení napísal, že Mária ako Nepoškvrnené počatie sa podobá záchrannej Noemovej arche.

🔥 No nielen v posvätnej Tradícii hovoríme o Márii ako o arche. Starý zákon, ktorý oplýva mariánskymi predobrazmi potvrdzuje to, že Mária je predobraz archy, o ktorej píše evanjelista Ján, že videl shekinah („Božiu slávu“, Zju 21, 10-11. 23).

🚢 Židov prvého storočia určite šokoval Jánov objav na konci jedenástej kapitoly Knihy zjavenia. Ján začul trúbenie siedmich poľníc a hneď potom videl, ako sa v nebi otvára Boží chrám (Zju 11, 19) a v ňom – zázrak! – archa zmluvy. Išlo o zvesť tisícročia. Archa zmluvy, najposvätnejší predmet v starovekom Izraeli, bola stratená šesť storočí. A nielen to. V závere jedenástej kapitoly, ktorý slúžil ako bezprostredný úvod pre obraz začiatku dvanástej kapitoly sa píše: „A v nebi sa otvoril Boží chrám a v chráme bolo vidieť archu jeho zmluvy… Potom sa na nebi ukázalo velké znamenie: Žena odetá slnkom, pod jej nohami mesiac a na jej hlave veniec z dvanástich hviezd. Bola ťarchavá a kričala v bolestiach, lebo mala rodiť“ (Zju 11, 19- 12, 2). Ján nám ukázal archu zmluvy a tou je žena – Mária.

Ⓜ️ Vyvstáva však otázka, ako môže byť táto žena zároveň posvätnou archou zmluvy. Aby sme to pochopili, musíme najskôr pouvažovať, čím bola archa vzácna. Nebolo to akáciové drevo, ani zlaté ozdoby. A neposväcovali ju ani vyrezávané postavy anjelov. Archu posväcovala zmluva, ktorá sa v nej nachádzala. Vnútri tej zlatej skrine (nádoby) bolo desať prikázaní, Božie slovo napísané Božím prstom; manna, zázračný chlieb, ktorý zosielal Boh, aby nasýtil svoj ľud na púšti; a kňazská palica Árona. Nech už archu posväcovalo čokoľvek, Máriu to posväcovalo ešte väčšmi. Ak sa v prvej arche ukrývalo Božie slovo na kameni, v Máriinom tele prebývalo vtelené Božie Slovo. Ak bol súčasťou prvej archy zázračný chlieb z neba, v Máriinom tele spočíval Chlieb života, ktorý navždy premohol smrť. Ak sa v prvej arche nachádzala zdedená palica dávneho kňaza, v Máriinom tele prebývala božská osoba večného kňaza Ježiša Krista.

Z toho vyplýva, že Mária je ,,nová archa“, a preto by sme sa mali rýchlo ponáhľať, aby sme sa ukryli do útočiska jej Nepoškvrneného lona. Ak tam nie sme, rútime sa k duchovnému utopeniu. Mária je neporaziteľná, nepremožiteľná a nesmrteľná. Ona je naším útočiskom v búrke.

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️Ⓜ️

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás