Svätý Blažej (požehnanie so sviecami)

Svätý Blažej bol biskupom v Sebastei a lekárom. Prvý známy záznam o živote svätca pochádza z lekárskych spisov Aëtia Amidenusa, kde je zaznamenané, ako pomáhal pacientom, trpiacim predmetmi uviaznutými v hrdle. Mnohé zo zázračných aspektov života svätého Blažeja sú napísané 400 rokov po jeho mučeníckej smrti v „Skutkoch sv. Blažeja“.

Verí sa, že svätý Blažej začínal ako liečiteľ a potom sa nakoniec stal „lekárom duší“ po tom, čo odišiel do jaskyne, kde zostal v modlitbe. Ľudia sa často obracali na svätého Blažeja kvôli uzdravujúcim zázrakom.

Blažej, ktorý v mladosti študoval filozofiu, bol lekárom v Sebaste v Arménsku, meste jeho narodenia, ktorý svoje umenie vykonával so zázračnými schopnosťami, dobrou vôľou a zbožnosťou. Keď biskup mesta zomrel, bol zvolený za jeho nástupcu, za nadšenia všetkého ľudu. Jeho svätosť sa prejavila mnohými zázrakmi: z celého okolia k nemu prichádzali ľudia, aby našli lieky pre svojho ducha a svoje telo; dokonca aj divé zvieratá prichádzali v stádach, aby prijali jeho požehnanie. 

Svätý Blažej (požehnanie so sviecami) 1

V roku 316 Agricola, guvernér Kappadokie a Malého Arménska, po príchode do Sebastie na príkaz cisára Licínia zabiť kresťanov, zatkol biskupa. Keď ho viedli do väzenia, matka mu položila k nohám svojho jediného syna, ktorý sa udusil rybou kosťou, a dieťa bolo hneď vyliečené. Bez ohľadu na to, guvernér, ktorý nemohol prinútiť Blažeja, aby sa vzdal svojej viery, ho zbil palicou, roztrhal mu mäso železnými hrebeňmi a sťal mu hlavu.

V inom príbehu bol Blažej vedený do väzenia v Sebastea a počas cesty narazil na chudobnú starú ženu, ktorej vlk ukradol prasa. Blažej prikázal vlkovi, aby vrátil prasa, čo sa mu podarilo. Na úžas všetkých sa prasa vrátilo živé a nezranené. Keď došiel do Sebastea, prišla k nemu žena a priniesla dve jemné voskové sviečky v snahe rozptýliť šero jeho temnej cely.

V stredoveku sa Blažej stal pomerne populárnym a jeho legenda o krotiteľovi zvierat sa rozšírila. Aj preto sa o ňom hovorilo ako o „svätom divej zveri“.

O jeho popularite svedčí aj mnoho nemeckých kostolov, zasvätených práve svätému Blažejovi, v Anglicku je po ňom pomenovaná dedinka Svätý Blažej a v dedine Decon of Haccombe sa nachádza jemu zasvätený kostol. V Kente zasa nájdeme studňu Svätého Blažeja s vodou, o ktorej sa verí, že je zázračná.

Svätý Blažej je často zobrazovaný, ako drží v ruke dve skrížené sviečky, alebo v jaskyni s divými zvieratami. Neraz ho môžeme vidieť zobrazeného aj s oceľovými hrebeňmi. Podobnosť oceľových hrebeňov a hrebeňov na vlnu výrazne prispela k vedúcemu postaveniu svätého Blažeja ako patróna česačov vlny a obchodu s vlnou.

Požehnanie svätého Blažeja – Požehnanie hrdla. Svätý Blažej je vzývaný na ochranu pred zraneniami a choroba hrdla. Na mnohých miestach sa v deň jeho sviatku udeľuje požehnanie sv. Blažeja: kňaz drží dve sviece v prekríženej polohe, dotýkajúce sa hlavy veriacich alebo ľudu na hrdle a udeľuje  požehnanie: „Na príhovor svätého Blažeja, biskupa a mučeníka, nech vás Boh vyslobodí z každej choroby hrdla a z každej inej choroby.“ Potom kňaz urobí znak kríža nad veriacimi.

ZDROJ: https://doverujem-a-verim.blogspot.com/2023/02/svaty-blazej.html

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás