PRO – LIFER: Život človeka musí byť chránený od jeho počatia

„Vo svojej službe Božiemu ľudu bol svätý Ján Pavol II. pápežom rodiny a života.“ To sú slová pápeža Františka pri svätorečení Karola Wojtylu.

🤱 Ochrana života, najmä v podmienkach krehkosti, bola u mladého Karola Wojtylu živená svedectvom jeho matky Emílie. Bolo to svedectvo krehkej ženy o hodnote života. Emília totiž aj napriek svojmu nalomenému zdraviu statočne prežívala komplikované tehotenstvo, vedomá si odporúčaní jej lekára k potratu. Musela si vybrať medzi vlastným životom a životom dieťaťa, ktoré nosila, ale jej hlboká viera nedovolila Emílii zvoliť si potrat.

🫶 Neskôr sa ochrana tých najzraniteľnejších stala jednou z charakteristických čŕt Karolovej služby na Petrovom stolci. Stal sa nekompromisným obhajcom ,,kultúry života”. Tento termín spopularizoval v encyklike Evangelium Vitae (Evanjelium Života). Členovia World Prayer for Life nazývajú túto encykliku ,,prorockou encyklikou” a ,,smerovkou v službe životu.”

📖 Encyklika nepriniesla len jednoznačné odsúdenie zla akým sú potraty, eutanázia a umelé oplodnenie, ale taktiež ponúkla pro-life zamyslenie o ,,kultúre smrti.”

🙅 Svedok v procese blahorečenia rozprával, ako v rozhovore na túto tému Ján Pavol II. uprel naňho prenikavý pohľad a prudko dvihol ruku, aby dal najavo svoju rozhodnosť. Vzápätí vyhlásil: „Musíme urobiť všetko, čo sa dá, proti hnusnému zločinu, akým je potrat.“

🤱 Jasne presadzoval ,,kultúru života“ a bol proti ,,kultúre smrti.“ Súčasťou jeho pro-life snahy bolo napríklad aj boj proti ,,antikoncepčnej mentalite.” ,,Napriek rozdielom v ich podstate a morálnej závažnosti, sú antikoncepcia a potraty mnohokrát úzko prepojeným ovocím rovnakého stromu,” vyjadril sa svätý pápež. A dodal: ,,Život, ktorý by mohol byť výsledkom sexuálneho styku, sa stáva nepriateľom a potrat sa stáva jedinou možnou presvedčivou odpoveďou na zlyhanú antikoncepciu.”

🎓 Podľa Pavoneho (člena Pápežskej Akadémie za život) nám pápežove príhovory, encykliky a iné písomnosti o živote ponúkajú ,,balík” obsahujúci ,,doktrinálne, duchovné a osobné vyjadrenie nemenného pro-life odkazu cirkvi v modernej kultúre.“

❤️ Ján Pavol II. bol „pápežom života“, tzv. “ pro-liferom“, ktorý počas svojho pontifikátu neprestajne poukazoval na posvätnosť života. Robil to efektívne, so zameraním na každého človeka ako na individuálny a unikátny obraz jediného Boha.

……………………………………………………………………………………………….

,,Život človeka musí byt chránený od jeho počatia.“ (sv. Ján Pavol II.)

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

PRO - LIFER: Život človeka musí byť chránený od jeho počatia 1
PRO - LIFER: Život človeka musí byť chránený od jeho počatia 2
PRO - LIFER: Život človeka musí byť chránený od jeho počatia 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás