V Iowe schválili návrh zákona, ktorý uznáva, že ľudský život sa začína v okamihu oplodnenia

Snemovňa reprezentantov štátu Iowa schválila zákon, ktorý uznáva, že ľudský život sa začína v okamihu oplodnenia a zvyšuje tresty pre tých, ktorí spôsobia smrť nenarodeného človeka bez súhlasu matky.

Nenarodená osoba, ako je definovaná v návrhu zákona, je „individuálny organizmus druhu homo sapiens od okamihu oplodnenia až po narodenie“. Súčasný zákon už zakazuje nesúhlasné „ukončenie tehotenstva“, ale tento návrh by posunul znenie tak, aby poskytol právne uznanie a ochranu „nenarodenej osobe“.

Návrhom zákona sa tiež zvýšia sankcie za porušenie tohto zákona.

Spôsobenie smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví nenarodenej osoby počas páchania „násilného trestného činu“ alebo počas páchania „trestného činu alebo zločinu“ by podliehalo trestnému činu triedy A, ktorý sa trestá až doživotným väzením.

Osoba, ktorá úmyselne spôsobí smrť nenarodenej osoby „bez vedomia alebo dobrovoľného súhlasu tehotnej ženy“ v akejkoľvek inej súvislosti, by podliehala trestnému činu triedy B, ktorý sa trestá až 25 rokmi väzenia. Na osobu, ktorá sa pokúsi spáchať takýto trestný čin, by sa vzťahoval trestný čin triedy C, ktorý sa trestá až 10 rokmi odňatia slobody.

Tento návrh zákona by nezakazoval umelé oplodnenie (IVF- in vitro fertilization), ale nezahŕňa ochranu nenarodených detí, ktoré vznikli prostredníctvom umelého oplodnenia.

Hoci nie je jasné, či by zákon ovplyvnil umelé oplodnenie v Iowe, kritici legislatívy poukázali na rozhodnutie Najvyššieho súdu v Alabame z konca minulého mesiaca. Súd rozhodol, že na ľudské embryá v tomto štáte sa vzťahuje zákon o neprávom spôsobenej smrti maloletého, pretože zákon chráni „všetky deti, narodené aj nenarodené“.

Návrh zákona prinútil niekoľko kliník na umelé oplodnenie v Alabame ukončiť činnosť. Krátko nato republikánski zákonodarcovia prijali legislatívu, ktorá klinikám umelého oplodnenia udeľuje občianskoprávnu a trestnoprávnu imunitu, aby sa zabránilo žalobám proti nim. Guvernérka Alabamy Kay Iveyová podpísala zákon. 

Umelé oplodnenie je metóda liečby neplodnosti, ktorú katolícka cirkev odmieta, pretože oddeľuje manželský akt od reprodukcie a ničí embryonálny ľudský život. Pri umelom oplodnení lekári spájajú spermie a vajíčka, aby vytvorili ľudské embryá. Zatiaľ čo niektoré z týchto embryí sú implantované a neskôr sa narodia, väčšina z nich je buď zničená, alebo zmrazená na neurčito. Milióny prednarodených detí bolo od 80. rokov zabitých alebo zmrazených na neurčito.

Konferencia katolíckych biskupov USA upozorňuje na svojej webovej stránke katolíkov na etické otázky súvisiace s týmto procesom a uznáva, že vedecké poznatky sú dnes dostupné pre tých, ktorí hľadajú pomoc pri splodení detí.

„Mnohé techniky, ktoré sa v súčasnosti používajú na riešenie neplodnosti, majú aj hlboké morálne dôsledky a páry by si ich mali byť vedomé predtým, ako sa rozhodnú o ich použití,“ uvádza sa v usmernení.

Legislatíva schválená snemovňou nezakazuje interrupcie na žiadosť matky nenarodeného dieťaťa. V roku 2018 podpísala guvernérka Kim Reynoldsová legislatívu zakazujúcu interrupcie v šestonedelí, ale tento zákon zablokovali súdy a v súčasnosti ho skúma Najvyšší súd štátu Iowa. 

Zdroj: Iowa House passes bill to affirm personhood at moment of fertilization | Catholic News Agency

Z angl. originálu preložila Jesika Senderáková

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

V Iowe schválili návrh zákona, ktorý uznáva, že ľudský život sa začína v okamihu oplodnenia 1
V Iowe schválili návrh zákona, ktorý uznáva, že ľudský život sa začína v okamihu oplodnenia 2
V Iowe schválili návrh zákona, ktorý uznáva, že ľudský život sa začína v okamihu oplodnenia 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás