Muž, ktorý stvárnil Ježiša vo filme “Umučenie Krista”, stretol Jána Pavla II.

Keď bol Jim Caviezel ešte dieťa, musel zostať doma a učiť sa španielčinu, zatiaľ čo jeho rodina navštívila Jána Pavla II. počas jeho návštevy Vancouveru v Britskej Kolumbii. Túto vzácnu príležitosť vidieť pápeža premeškal. No o dvadsať rokov neskôr, keď už mal úspešnú filmovú kariéru a dostal možnosť zahrať si úlohu Ježiša Nazaretského vo filme Mela Gibsona “Umučenie Krista”, získal druhú šancu.

Stretnutie s Jánom Pavlom II. má dve podoby, ktoré Caviezel rozprával pri rôznych príležitostiach. Jedna je vážna, zatiaľ čo druhá veselá. Spolu s manželkou a svokrovcami mal možnosť pozdraviť a porozprávať sa s pápežom, približne v čase premiéry filmu. Prvé, čo Caviezel urobil, bolo poďakovanie za jeho jubilejný list umelcom, ktorý mal na herca hlboký vplyv. Pápežovi tiež poďakoval za význam, ktorý vo svojom pontifikáte pripisoval Panne Márii.

V odpovedi na pápežovu otázku sa s ním podelil aj o to, ako sa pripravoval na úlohu Ježiša vo filme “Umučenie Krista.” V relácii Larry King Live, deň pred smrťou poľského pápeža, Caviezel nervózne odpovedal, že sa stretával s Talianmi a povedal: “Myslím, že Ježiš bol Talian.”

 V reakcii na pápežovo počudovanie herec odpovedal: “Odišiel z domu až po tridsiatke. Vždy sa stretával s tými istými 12 chlapmi a jeho matka verila, že je Boh, takže musel byť Talian.”

Ján Pavol II. s vážnou tvárou odpovedal: “To bolo vtipné. Bol to Poliak.”

V týchto rozhovoroch s Larrym Kingom, ktoré sa uskutočnili 1. a 3. apríla 2005, Caviezel, ktorý je katolík spomínal, ako bol Ján Pavol II. dôležitý pre jeho herecký vývoj. Chcel presvedčiť svojho otca, že herectvo je jeho povolanie. Jeho otec súhlasil s podporou jeho rozhodnutia stať sa hercom, až keď mu Caviezel oznámil, že Wojtyła bol sám hercom. 

Caviezel tiež vysvetlil, že magistérium Jána Pavla II. bolo pre neho ako tréning. “Moje herectvo je založené na pravde. A všetko, čo som čítal o Svätom Otcovi – v jeho liste hercom hovoril o pravde. Existuje dobro a existuje zlo. Je dôležité, aby dobro nevyzeralo ako zlo alebo zlo ako dobro. Stačí to nazvať tak, ako to je. A to je moja skúsenosť. Myslím si, že keď hovoril k ľuďom, hovoril k ich srdciam. Či už hovoríte pred miliónom ľudí, alebo hráte s iným hercom, stále hovoríte zo srdca. A práve z takejto prípravy podľa mňa Ján Pavol II. vychádzal.” 

“V Kristovi Boh zmieril svet so sebou. Všetci veriaci sú povolaní vydávať o tom svedectvo; ale je na vás, mužoch a ženách, ktorí ste svoj život zasvätili umeniu, aby ste celým bohatstvom svojej vynaliezavosti ohlasovali, že v Kristovi je svet vykúpený,” napísal Ján Pavol II. v liste pre umelcov.

Caviezel mal možnosť priamo vyjadriť toto pevné presvedčenie Jána Pavla II. vo filme “Umučenie Krista”, ktorý sme mnohí videli v týchto veľkonočných dňoch.

Zdroj: When the Man Who Played Jesus in “The Passion of the Christ” Met John Paul II (aleteia.org)

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Muž, ktorý stvárnil Ježiša vo filme “Umučenie Krista”, stretol Jána Pavla II. 1
podporte nás sdzr
Muž, ktorý stvárnil Ježiša vo filme “Umučenie Krista”, stretol Jána Pavla II. 2
Muž, ktorý stvárnil Ježiša vo filme “Umučenie Krista”, stretol Jána Pavla II. 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás