Máme nepriateľa. Neberme duchovný boj na ľahkú váhu!

Pánovo meno je pevnou vežou, spravodlivý do nej utečie a je bezpečný. Prís 18, 10

Predstavme si, ako behom vchádzame do silnej, opevnenej veže a dvere sa za nami zatvárajú. Nepriateľovi neostáva žiadny otvor, ktorým by mohol vstúpiť. Do tejto chránenej pevnosti majú prístup len Božie deti. V jeho starostlivosti sme v bezpečí.

Duchovný boj netreba brať na ľahkú váhu. Nepriateľ ničí životy, a dokonca aj celé spoločenstvá na miestach, kde sa dovolí prekvitať zlu. Jedného dňa však budú jeho plány odhalené a úplne zničené. Navždy stratí svoju moc klamať a ničiť. Ach, túžim po tom dni!

Áno. Máme skutočného nepriateľa, ktorého cieľom je kradnúť, zabíjať a ničiť, ako nám hovorí Ján 10, 10.

Ale ak sa zameriame len na neho a na to, ako vyvoláva problémy, stratíme smelosť a odvahu. Zabudneme na zvyšok tohto verša, kde Ježiš hovorí: „Ale ja som prišiel, aby ste mali život a žili naplno.“ (moja parafráza) Možno oplývať nádejou a radosťou a prekvitať v živote, aj keď sa v tme skrýva nepriateľ, ktorý dúfa, že nás vykoľají.

Máme nepriateľa. Neberme duchovný boj na ľahkú váhu! 1

To však neznamená, že nebudeme prežívať obdobia, keď sa nám bude zdať, že sa na nás valia pekelné beštie. Práve teraz prežívam jedno z takýchto období. Ak mám byť úprimná, je to zároveň kruté aj krásne. Niektoré časti tohto boja som rozhodne nenávidela a občas som si želala, aby ma Boh jednoducho zachránil. Ale je veľký rozdiel medzi úľavou kvôli úľave samotnej a nadprirodzeným vykúpením našich príbehov a sŕdc. Učím sa, ako lepšie používať svoj meč a štít. Učím sa veci o sebe a o Bohu, ktoré mi predtým akosi unikali.

Keď sa ocitneme na bojovom poli, musíme ho vyčistiť od sprievodných emócií a postojov, ktoré takmer znemožňujú boj a víťazstvo. Nikto to nemôže urobiť za nás. Strach musí odísť. Aj obavy. Neodpustenie. Bezbožné domnienky. Postoje, ktoré si neprávom privlastňujú autoritu. Pýcha. Žiarlivosť. Odsudzovanie. Modloslužba. Nenávisť. Zatrpknutosť. A množstvo ďalších rozpoložení srdca, ktoré otvárajú dvere nepriateľovmu vplyvu v našich životoch. Je to zákonník. Ak mu dáme príležitosť, využije ju. Zakaždým.

Musíme sa zaoberať aj svojimi otázkami o Božej dobrote a vernosti, ideálne ešte pred tým, ako udrú búrky. Ale ak nie vtedy, určite budeme musieť s týmito otázkami počítať, keď budeme pod paľbou. Božia dobrota a vernosť sú základom nášho víťazstva v boji. Nejakým spôsobom si musíme uvedomiť, že Boh je silný a dobrý Otec a že nás nikdy neopustí.

Nediktujeme mu svoje závery. On rozhoduje o tom, čo je pre nás najlepšie. Ale keď sa pokoríme, keď sa pevne držíme pravdy jeho slova a keď zapojíme svoju vieru – nech už je naša viera v danom momente akákoľvek –, Boh začne konať. On reaguje. Zistíme, že je verný. Prerazí presne vtedy, keď je ten správny čas a keď je naša príprava dokončená. A znova a znova uvidíme, že jeho cesty, jeho závery, jeho ochrana a jeho zabezpečenie sú neustále motivované jeho dobrotou a záujmom o nás.

Ale ak vykročíme z radu alebo zabudneme na to, čo je pravda, dostaneme veľa zbytočných úderov. Ak chceme v boji zvíťaziť, musíme sa usilovne starať o stav svojho srdca.

Tento úryvok pochádza z knihy Mocní v boji, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.

ZDROJ: https://www.verim.sk/mame-nepriatela-neberme-duchovny-boj-na-lahku-vahu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás