Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári

Článok je prevzatý z portálu standard.sk a chceme, aby ste sa dozvedeli o tomto podujatí, ktoré sa uskutoční už v januári budúceho roka. Aspoň môžete vidieť na vlastné oči, čo znamená „západná kultúra“ v praxi. Nedeje sa to desiatky kilometrov od Slovenska, ale priamo v našej krajine. Odmietnime radikálne liberálne myslenie a ich životný štýl, ktorý sa nám ponúka ako nevinná zábava, chvíľkové potešenie, ilúzia šťastia alebo kanadský žartík. Chráňme svoje deti a nedajme ich do rúk ľuďom, ktorí môžu ovplyvniť ich vývoj na svojej životnej ceste. Ponúknime im skutočné hodnoty, darujme im živú vieru a chráňme tradičnú kresťanskú rodinu. Nebojme sa a dôverujme Ježišovi Kristovi. Vrúcne sa utiekajme k našej nebeskej matke Panne Márii, ona Je našou nádejou v týchto časoch.

Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá, čo robia to isté. Takto vystupovať sa bude mládež “učiť” na workshope sponzorovanom Európskou úniou. 

Tréning Dragtivism, kde sa ľudia starší ako 16 rokov naučia predvádzať drag šou, sa tento rok bude konať v Košiciach. Projekt, na ktorom sa zúčastňuje aj slovenská LGBT mimovládka Saplinq, bude trvať 11 dní.

V mládežníckej výmene Dragtivism sa spojili mimovládky z 11 štátov EÚ. Každá z organizácií sľúbila zo svojej krajiny na workshop dostať aspoň dvoch mladých ľudí. Mládež z Litvy, Španielska, Grécka, Maďarska, Bulharska, Poľska, Česka, Portugalska, Rumunska, Rakúska a zo Slovenska sa teda v januári 2024 príde učiť robiť drag do Košíc. 

Drag je forma vystúpenia, ktorá sa tradične odohrávala v baroch a nočných kluboch. Muži a ženy pri ňom napodobňujú opačné pohlavie a ich vystúpenia majú často sexuálny podtón. Tento typ zábavy spopularizovala hlavne reality šou RuPaul’s Drag Race, ktorú prvýkrát uviedli v roku 2009. Najmä na západe už desaťročie prebiehajú snahy presadiť drag ako zábavu vhodnú pre deti a mládež, čo prinieslo množstvo kontroverzných výsledkov. 

Mládežnícke výmeny, kde sa učia robiť drag, Európska únia sponzoruje minimálne od roku 2016. V rámci týchto tréningov sa od roku 2018 organizuje, vždy pod taktovkou inej mimovládky, workshop s názvom Dragtivism.

Popisy dragových projektov pre mládež, ktoré sponzoruje EÚ, nepriznávajú dragu sexuálny charakter. Naopak, zdôrazňujú, že ide o umenie a formu aktivizmu, ktorý má mať na účastníkov oslobodzujúci účinok. „Cieľom tejto mládežníckej výmeny je preskúmať genderové vyjadrenie ako formu umenia, ale aj ako formu aktivizmu, ktorá umožňuje spochybniť genderové spektrum, ale aj iné nespravodlivé situácie, napríklad gender gap a mnohé sklenené stropy, ktorým ženy a menšiny denne čelia,“ píše sa na webstránke Európskej únie.

Kto však dragové vystúpenia sleduje, ich sexualizovaný charakter mu nemôže uniknúť. Ako príklad môžu poslúžiť aj fotografie mladých ľudí zo Slovenska, ktorí sa zúčastnili minuloročného španielskeho tréningu. Títo účastníci patria do „neformálneho zoskupenia umelectva“, ktorí si hovoria House of Elisabeth. Skupina je z východného Slovenska, kde spolu robí dragové vystúpenia a tiež dragové workshopy.

Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári 1
Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári 2

Výpovede iných účastníkov minuloročnej mládežníckej výmeny tiež naznačujú, že napriek zacieleniu na nedospelých ľudí, ostávajú tréningy verné prepojeniu dragu s nočným životom. Slávnostným zakončením minuloročného workshopu Dragtivism v Barcelone boli vystúpenia v bare. „V prvý deň sme hovorili o histórii dragovej scény a všeobecne o aktivizme. Počas programu sme sa naučili, ako sa transformovať do drag persóny, a na konci sme dostali možnosť vystúpiť v malom bare v Barcelone,“ povedal o workshope účastník.

Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári 3
Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári 4

Štedrá štátna injekcia pre Saplinqo.z.

Samotní organizátor workshopu Dragtivism v rokoch 2023 a 2024 dostal na usporiadanie tréningu od Európskej únie vyše 32-tisíc eur. Slovenské združenie Saplinq bude hrať v projekte dôležitú úlohu, keďže sa workshopy uskutočnia v jeho materských Košiciach.

Zakladateľom mimovládky je usporiadateľ dúhového Pridu Košice Róbert Furiel. Toto združenie stojí aj za fungovaním a vznikom komunitného centra Prizma, kde workshopy dragu konali aj v minulosti.

Združenie Saplinq dostalo tento rok na svoje fungovanie zo štátnych zdrojov viac ako 500-tisíc eur. Najväčšiu finančnú injekciu, 308 398 eur, mu priklepol Národný inštitút vzdelávania po tohtoročných predčasných voľbách, tesne pred menovaním súčasnej vlády.

Autorka: Dana Vitálošová

CELÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: Štandard – Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ sa budúci rok uskutoční na Slovensku (standard.sk)

Drag workshop pre mládež dotovaný z EÚ (500 tisíc €) sa uskutoční na Slovensku už v januári 5

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás