Posledný výdych, alebo čo bude s nami po smrti

Nadýchneme sa… a potom sa už nebudeme môcť nadýchnuť. Naše srdce prestane biť. Krv a životodarný kyslík nám do mozgu prúdiť nebudú. Pocítime vzrušenie z hrôzy a… zomrieme. Čo bude potom s nami? 

Trochu svetla do tejto problematiky vnášajú priznania ľudí, ktorí boli klinicky mŕtvi. Dozvedáme sa z nich, že v momente smrti sa naša duša zdvihne nad telo, ktoré budeme môcť ešte pár chvíľ pozorovať z výšky a potom prejdeme tmavým tunelom smerom k bielemu, veľmi priateľskému svetlu. Po opustení tela uvidíme na prvý pohľad celý náš život a stretneme „bytosť svetla“ a našich mŕtvych príbuzných. Navyše, v nehmotnom priestore bude naša duša stále cítiť svoje bytie, svoje „ja“.

Toto sú najčastejšie popisy. A to je asi to, na čo väčšina z nás čaká. Existuje však viac desivých správ, ktoré prezentujú oveľa menej priateľskú realitu.

Vyznania ľudí, ktorí prežili klinickú smrť, nám prezrádzajú, ako je to na druhom svete, no stále sú to spovede živých ľudí. Nepovedia nám, čo sa deje s tými, ktorí skutočne zomreli. Pre nás kresťanov je jedna vec istá. Smrť nie je koniec našej existencie. Mŕtvi v Kristovi žijú a vždy budú žiť. Ľudská duša je nesmrteľná a naďalej existuje po našej smrti, obdarená vedomím a vôľou. Naše životy sú zmenené, ale nie zničené. Pri smrti sa mení iba jeho podoba. Zosnulý čelí novej a správnej realite, pred ktorej rozľahlosťou a silou je náš svet len slabým tieňom. 

„Od prvého okamihu opustenia tela má duša zničujúce alebo radostné chápanie nesmiernosti a sily sveta, do ktorého vstúpila, na rozdiel od biedy a malosti všetkého, čo po sebe zanechala. Zažije aj náhle zjavenie. To je to, čo ľudská myseľ predtým považovala za skutočné, existujúce – to vôbec neexistuje. A všetko, čo zvyčajne nazývala neskutočným, neskutočným a vymysleným, je jediná, nemenná, večná pravda!“ – povedala poľská mystička Fulla Horak. 

Posledný výdych, alebo čo bude s nami po smrti 1

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

Posledný výdych, alebo čo bude s nami po smrti 1

Ďalším istým a veľmi utešujúcim faktom je, že – ako priznala jedna z duší v očistci – „ak miluješ Ježiša, smrť je krásna“. Preto človek, ktorý miluje Krista, by sa toho nemal báť. A čo ostatní ľudia? Čo sa stane s tými, ktorí Ho nemilovali, nectili svojho Stvoriteľa a Pána; s tými, ktorí nepoznali nadprirodzeno, obmedzujúc sa na to, čo bolo dostupné ich zmyslom a hmatateľné?

„Človek, ktorý žije len pre hmotné, materiálne dobrá na tejto zemi je ako embryo, uzavreté v tmavom a úzkom priestore, kde zomrie – nedostatočne rozvinutý. Taký  človek až po smrti zistí, že jedinou Pravdou bol tento nekonečný svet Ducha, ktorý sa nechal zatemniť stiesnenosťou a temnotou obmedzeného priestoru zmyslového sveta.“  Všetko však nasvedčuje tomu, že ani takéto „embryo“ nebude odsúdené a že aj ono môže rátať so záchranou.

Tí, ktorí odmietli Boha a chceli byť bohmi sami pre seba, sa ocitnú v úplne inej situácii. Boh bude rešpektovať ich slobodu, ich slobodnú vôľu, hoci by pre nich bolo určite lepšie, keby to nerobil. Vedomé odmietnutie Boha sa rovná zatrateniu, ocitnutiu sa v pekle, mieste večného utrpenia.

Kristovo nebo je založené na slobode, ktorá umožňuje zatrateným aj to, aby si vybrali vlastný osud. Špecifikom kresťanstva je viera vo veľkosť človeka a vážnosť ľudského života: v tomto živote sú nezrušiteľné veci a je tu neodvolateľná skaza. Toto je realita a kresťan musí žiť s vedomím tejto reality. Okamih smrti bude chvíľou, keď budeme musieť skladať účty z celého nášho života. Vtedy si budeme musieť zodpovedať tie najzásadnejšie otázky: Ako si žil, človeče? Uctieval si svojho Stvoriteľa a Pána, alebo si žil, akoby neexistoval? Poznali ste cestu, ktorou chcel, aby si šiel? Rozvinul si talenty, ktoré ti dal, alebo si ich pochoval hlboko v zemi, kým nezhnijú a nezomrú? Miloval si susedov, ktorých ti postavil do cesty? Alebo možno miluješ len seba? Nerob si ilúzie, že sa ťa na to nikto nikdy nespýta, že to nikoho nezaujíma. Si Božím stvorením. Nikto a nič to nezmení. A tvoja duša bude nepokojná, kým nespočinie v Pánovi. 

Môžeš v sebe zabiť túžbu po Bohu, môžeš ju potlačiť, ale hlboko v tvojej duši, v jej najtajnejších zákutiach, stále existuje túžba zjednotiť sa so svojím Stvoriteľom a Pánom – s Niekým, kto ti dal plnú lásku. V momente, keď sa tvoja duša oddelí od tela, táto túžba – bez ohľadu na to, ako je potlačená – sa určite vráti k životu s novou silou. Čo ťa potom čaká? Odlúčenie od Boha alebo peklo? Odpočívať v Pánovi, môcť vidieť Jeho nádheru a potešenie z Jeho lásky, t. j. nebo? Alebo možno niečo, čo nie je ani to, ani ono – možno ťa čaká očistec?

„O osude človeka je neodvolateľne rozhodnuté v okamihu smrti, ale tento osud sa nemusí nevyhnutne naplniť v okamihu smrti. Základné rozhodnutie ľudského života môže byť zakryté rozhodnutiami druhoradého charakteru, preto ho treba očistiť a oslobodiť od týchto rozhodnutí. Tento „medzistav“ očisty a oslobodenia sa v západnej tradícii nazýva „očistec“.”

(Zdroj: H.Bejda. Očistec je skutočný)

Preložil: Martin Handzuš – administrátor skupiny Verím v Očistec a modlím sa za duše. | Facebook – ak sa chcete dozvedieť viac o očistci a pomoci dušiam pridajte sa do skupiny

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Posledný výdych, alebo čo bude s nami po smrti 3
Posledný výdych, alebo čo bude s nami po smrti 4

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás