JOGA – len cvičenie?

joga sdzr

Väčšina západnej populácie chápe fenomén jogy len ako neškodné cvičenie na pretiahnutie a posilnenie svalov, ktoré by mohlo iba ťažko niekomu ublížiť. Joga sa v posledných rokoch pomerne dosť rozšírila aj u nás na Slovensku, či v Česku. Cvičia ju ľudia ako (podľa ich slov) efektívnu metódu pri bolesti chrbta a stuhnutí svalstva. Nezabudnú spomenúť pocit pokoja, ktorý majú pri cvičení. Budúce mamičky cvičia gravid jogu a čoraz častejšie sa stretávame s tým, že jogu zamestnávatelia vo firmách ponúkajú zamestnancom ako ranné cvičenie. No je to skutočne LEN CVIČENIE?

Isteže zo začiatku môže ísť výhradne o fyzické cvičenia, ktoré sa však skôr či neskôr stanú súčasťou hinduistickej filozofie a náboženstva. Sanskritské slovo joga znamená spojenie vlastného ja (átman) s kozmickým vedomím (brahman). 

Už samotná história je veľkým tajomstvom. Inštruktori jogy často hovoria o histórii cvičenia trvajúcej tisíce rokov. Ak sa ale ponoríte do štúdia, prídete na to, že prvotná joga je zásadne náboženským termínom a o žiadnom cvičení nie je reč. Jogou sa teda okrem samotného cvičenia rozumie: východné meditácie, spev mantier, očistné techniky (pôsty, výplach tráviaceho traktu šankprakšalána, atď.), astrálne cestovanie, sexuálne cvičenia (tantra joga), kundalini (hadia sila) a iné techniky. Prvým problémom cvičenia je „bohatstvo“ tejto náuky a len máloktorý cvičenec neokúsil nejaký ďalší plod z tohto stromu „poznania“. 

Cvičenie má nepreberné množstvo variant: powerjoga, ashtanga, hatha, hotjoga a iné. Takmer všetky sú ale založené na cvičebnej zostave Pozdrav slnku, čo v praxi znamená, že sa niekoľkokrát za cvičebnú hodinu budete klaňať slnku (bohu slnka), prípadne aj mesiacu.

SPEV MANTIER 

Pri lekcii sa iste stretnete so spevom mantier, ktorá vás má údajne upokojiť a naladiť na vyššie vibrácie. Ale sú skutočne vyššie? Mantry pochádzajú z Budhizmu a Hinduizmu a používajú sa pre komunikáciu s neviditeľným svetom a s bohmi (obľúbená je mantra k bohu Šivovi – ničiteľovi vesmíru). Taktiež sa stretnete s mantrou OM, ktorá je teóriou indických jogínov – to, čomu vedci hovoria veľký tresk. Znamená to podľa nich, že na začiatku všetkého bola práve mantra OM, ktorá sa roztiahla do ničoty a vytvorila časopriestor a všetko okolo nás. Tiež je miestom, kde sa napojíte na takzvanú Akášu, vesmírnu kroniku mágov a jogínov. 

Ak sa chcete dozvedieť, na čo všetko mantra slúži, neváhajte si prečítať priložený článok. (https://jogoviny.cz/clanky/jogova-moudrost/trapas-v-uvodu-lekce-jogy-aneb-je-zpivani-om-opravdu-nutne)

JOGA PRSTOV 

Väčšina inštruktorov tiež nezanedbáva tzv. mudry – pozícia prstov. Táto technika je obľúbená predovšetkým u budhistov a má prispievať k správnemu toku energie v tele (voľná alebo vesmírna energia, prána, chin, a pod.). Tu je na mieste upozorniť na pomerne častú zhodu niektorých joginskych mudier a symbolov satanistickej cirkvi. 

JOGA - len cvičenie? 1

RIADENÁ MEDITÁCIA 

Ďalšou nebezpečnou praktikou, ktorú môžete na lekciách jogy zažiť, sú rôzne vizualizačné cvičenia. Najčastejšie používaná je riadená meditácia, pri ktorej si predstavujete ako sa napojujete na energiu „matky zeme“, následne na slnko a energiu čerpáte aj odtiaľ v rovnakom pomere. Tento priestor je veľmi nebezpečný pre vašu dušu, pretože podvedome staviate Boha a satana do pozície rovnocenných partnerov a začínate sa zamotávať do osídel teórie duality (jing/jang)

KUNDALINI JOGA (hadia sila)

Určite stojí za zmienku aj aktuálne obrovská popularita kundalini jogy. Tento fenomén, rovnako aj presýtenie trhu s inštruktormi jogy spôsobuje, že sa prvky kundalini jogy dostávajú do bežných lekcií pre zaujímavosť a spestrenie. Kundalini joga nás však priamo napája na tzv. „hadiu silu“. Tá pramení zo sexuálnej energie, ktorá je údajne najsilnejšou tvorivou energiou vesmíru, lebo skrze ňu tvoríme život. Toto samotné tvrdenie je v rozpore s katolíckou vierou. Človek život netvorí, dieťa je vždy požehnaním od Boha, pretože Pán nás všetkých bez rozdielu stvoril. Napokon, učenie jogy sa nijako netají tým, že sa jedná o silu hada – hadovi Panna Mária rozdrtí hlavu. A ak sa človek dostane do priestoru, kde začína uctievať sexuálnu energiu, je už len krôčik od tantra jogy – joga sexu

ZÁVER 

Na záver už neostáva nič iné ako zacitovať slová zo samotnej Biblie: ,,Dajte si pozor, aby vás niekto nezviedol filozofiou a prázdnym mámením, založeným na ľudských obyčajoch a na živloch sveta, a nie na Kristovi! Veď v ňom telesne prebýva celá plnosť božstva. V ňom ste aj vy naplnení.“ (Kol 2, 8-10) 

Autor: Václav Krejčík, Mária Krejčíková

Spracovala: Dominika Knapová

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás