Embryá vytvorené pri umelom oplodnení sú považované za deti, tvrdí súd

USA 1. marca (CNA) Po tom, čo Najvyšší súd v americkom štáte Alabama rozhodol, že embryá vytvorené umelým oplodnením, tzv. in vitro fertilizáciou, by sa mali považovať za deti, sa opäť otvára diskusia o asistovanej reprodukcii.

Technológia asistovanej reprodukcie je lekársky postup, pri ktorom sa v laboratórnych podmienkach spájajú spermie a vajíčko. To umožňuje neplodným párom počať dieťa mimo pohlavného styku. Živé embryo sa neskôr implantuje do maternice, kde sa vyvíja až do narodenia.

Je Katolícka cirkev proti umelému oplodneniu?

Áno. Hoci Cirkev podporuje niektoré spôsoby liečby neplodnosti pre páry, ktoré sa snažia mať deti, asistovaná reprodukcia je v rozpore s katolíckym učením. Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC 2377) uvádza, že umelé oplodnenie je morálne neprijateľné, pretože oddeľuje manželský akt od plodenia a zavádza vládu techniky nad pôvodom a určením ľudskej osoby.

Podľa Josepha Meaneyho, prezidenta Národného katolíckeho bioetického centra v USA, vatikánsky dokument Donum Vitae z roku 1987 stanovil morálny rámec v otázke asistovanej reprodukcie.

Donum Vitae uvádza, že „dar ľudského života sa má realizovať v manželstve špecifickými a výlučne manželskými úkonmi podľa zákonov vpísaných do ich zväzku.“ Toto učenie, povedal Meaney pre CNA, stanovuje zásadný rozdiel medzi liečbou, ktorá má pomôcť manželskému aktu pri počatí dieťaťa, a liečbou, ktorá manželský akt nahrádza.

Donum Vitae prirovnáva asistovanú reprodukciu k interrupcii a uvádza, že prostredníctvom týchto zásahov sa život a smrť podriaďujú rozhodnutiu osoby, ktorá sa tak stavia do úlohy darcu života a smrti. Meaney vysvetlil, že pri asistovanej reprodukcii sa s dieťaťom zaobchádza ako s produktom, keďže sa v podstate vyrábajú deti takmer v priemyselnom meradle. „S ľudskou osobou sa nezaobchádza ako s darom, ale skôr ako s predmetom, ktorý treba vytvoriť, podrobiť kontrole kvality a zlikvidovať.“

podporte nás sdzr

Ako asistovaná reprodukcia oddeľuje manželský akt od plodenia?

Pri asistovanej reprodukcii sa žene odoberie časť vajíčok vyvolaním tzv. hyperovulácie. Inými slovami, žene sa podá liek na uvoľnenie väčšieho počtu vajíčok počas jedného cyklu. Vajíčka sa potom spoja so spermiami muža. Asistovaná reprodukcia teda v konečnom dôsledku využíva umelé prostriedky na dosiahnutie tehotenstva mimo manželského aktu. Cirkev je presvedčená, že toto oddelenie je v rozpore s dôstojnosťou rodičov a detí.

Ako asistovaná reprodukcia ovplyvňuje deti?

Počas procesu sa vytvorí niekoľko ľudských embryí, ktoré sa potom triedia podľa kvality buniek. Existuje niekoľko metód triedenia, ktoré slúžia na preskúmanie, ktoré embryá môžu byť najvhodnejšie na implantáciu do maternice.

Podľa Centra pre genetiku a spoločnosť sa takmer polovica ľudských embryí vytvorených v rámci asistovanej reprodukcie počas procesu vyradí. To znamená, že sa zlikvidujú milióny ľudských embryí, čo sa v očiach Cirkvi rovná zabitiu miliónov nevinných životov.

Okrem toho techniky asistovanej reprodukcie vedú k tomu, že približne 1 milión ľudských embryí sa uchováva v zmrazených laboratóriách, kde sa často skladujú na neurčitú dobu alebo sa ničia v rámci vedeckého výskumu embryí.

Aké sú teda alternatívy k umelému oplodneniu?

Katechizmus (KKC 2375) učí, že výskum zameraný na zníženie ľudskej neplodnosti by sa mal podporovať spôsobom, ktorý je prospešný pre ľudskú osobu, jej neodňateľné práva a jej skutočné a integrálne blaho v súlade s Božími zámermi a vôľou.

Podľa Donum vitae sú postupy, ktorých cieľom je nahradiť manželský akt, morálne nesprávne, zatiaľ čo tie, ktoré majú pomôcť počať život, sú morálne prípustné.

Cirkev považuje za morálne prípustné metódy, ktoré sa zameriavajú na liečbu základných fyzických alebo hormonálnych problémov spôsobujúcich neplodnosť namiesto toho, aby sa ich snažili obísť. Takouto metódou je napríklad symptotermálna metóda prirodzeného plánovania rodiny (NFP).

ZDROJ: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20240301019

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

4 Responses

  1. Your posts always provide me with a new perspective and encourage me to look at things differently Thank you for broadening my horizons

  2. Your posts always provide me with a new perspective and encourage me to look at things differently Thank you for broadening my horizons

  3. I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás