Bulharský ústavný súd: Ústava pozná len biologické pohlavie, rod nie

Ústavný súd v Bulharsku uviedol, že pohlavie nie je možné vnímať inak ako biologicky. Rozpor vychádzal z kritiky Istanbulského dohovoru, ktorý prezentuje slovo rod (gender) ako pohlavie a zároveň niečo, čo si môže človek meniť. Súd dal za pravdu kritikom, ktorým prekáža gender ideológia v spornom dohovore.

Slovo pohlavie v ústave môže byť chápané len v biologickom význame, rozhodol Ústavný súd Bulharska. Rozhodnutím tak zavŕšil niekoľko rokov trvajúci spor o výklade tohto pojmu, ktorý sa dostal na pretras v súvislosti s Istanbulským dohovorom.

V roku 2018 tamojší ústavný súd zabránil ratifikácii s odôvodnením, že dokument používa vo význame pohlavia pojem rod (po anglicky gender), ktorý bulharská ústava nepozná, respektíve jej odporuje. Rod je v rámci tohto dokumentu chápaný ako spoločenský konštrukt, ktorý „relativizuje hranice medzi obomi pohlaviami – mužským a ženským, ktoré sú biologicky stanovené“.

podporte nás sdzr

Súd taktiež dodal, že pokiaľ spoločnosť stratí schopnosť rozlišovať mužov a ženy, boj proti násiliu na ženách sa stane len formálnym a nesplniteľným záväzkom. V bulharskej ústave sa slovo pohlavie spomína raz, konkrétne v článku číslo 6. Základný zákon zakazuje diskrimináciu z rôznych dôvodov, aj na základe pohlavia.

V marci tohto roku sa Bulharský najvyšší súd obrátil na tamojší ústavný súd s nasledovnou otázkou: „Ako by mal byť pojem pohlavie použitý v ústave, ako by mal byť interpretovaný a nesie iný význam, ako biologické pohlavie?“

Dvanásť členov ústavného súdu takmer jednohlasne (jedenásť hlasov k jednému) rozhodlo, že pod pojmom pohlavie sa rozumie len to biologické. „Ústava nevytvára rod, ktorý je osobitný od biologického pohlavia,“ vyhlásila inštitúcia.

Celý článok nájdete na: https://dennikstandard.sk/130279/bulharsky-ustavny-sud-ustava-pozna-len-biologicke-pohlavie-rod-nie/

Prevzaté z: Denník Štandard

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás