Biskupi pozývajú veriacich, aby si pripomenuli Svetový deň starých rodičov

Bratislava 17. júla (TK KBS) V nedeľu 23. júla si pripomenieme Tretí svetový deň starých rodičov a seniorov s mottom: „Jeho milosrdenstvo z pokolenia na pokolenie.“ (Lk 1, 50)

„Tak ako pápež František pozýva mladých ľudí osláviť Svetový deň starých rodičov a seniorov spolu s nimi, aj my biskupi sa pred týmto dňom obraciame na veriacich, osobitne mladých, aby sa zaujímali o seniorov a prežili tento deň v ich blízkosti,“ hovorí v mene slovenských biskupov ich predseda Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita.

„Starí ľudia sú pamäťou a múdrosťou, vďaka ktorej si mladšie generácie môžu uvedomiť, že sú súčasťou dejín. Otvorme svoje srdcia a venujme zvlášť počas tohto víkendu čas starým rodičom či seniorom, ktorí žijú v našom okolí. Odovzdajme im nádej, počúvajme ich, rozprávajme sa s nimi a učme sa od nich pokoju a trpezlivosti. Nech ľudská a duchovná blízkosť premosťuje generácie a vytvára základ zdravej a stabilnej spoločnosti, ktorá si vie vážiť hodnoty a chce ich rozvíjať,“ hovorí ďalej arcibiskup Bober.

Konferencia biskupov Slovenska pozýva farnosti, spoločenstvá, rodiny i jednotlivcov k sláveniu Svetového dňa starých rodičov a seniorov. V Cirkvi sa tento deň každoročne slávi na štvrtú júlovú nedeľu, blízko sviatku svätého Joachima a svätej Anny, Ježišových „starých rodičov“. „Biskupi na ich príhovor vyprosujú všetkým seniorom potrebné milosti, ochotu obetovať Bohu svoje trápenia a túžbu odovzdávať mladším generáciám svoje svedectvo. Pre mladých ľudí sú pripomienkou, že celý život, no najmä staroba nás má pripravovať na večnosť,“ dodáva arcibiskup Bober.

KBS zároveň pripomína, že že aj v tomto roku bude možné získať úplné odpustky za obvyklých podmienok. Okrem tých, ktorí sa zúčastnia na svätej omši, ktorej bude vo Vatikánskej bazilike predsedať pápež František, ich budú môcť získať aj chorí, ktorí budú slávenie sledovať na diaľku z domu i tí, ktorí v tento deň navštívia opustených či chorých seniorov.

ZDROJ: https://tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20230717039

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás