Ako bojovať proti zlým duchom a démonom

Tento článok je napísaný najmä pre tých, ktorí sú utláčaní alebo napádaní démonmi a zlými duchmi a snažia sa zbaviť seba alebo svoj domov od vplyvu alebo prítomnosti zlomyseľných duchov.

Boh umožňuje démonom zohrávať určitú úlohu v životoch svätých mystikov. Vysvetľuje to sám Boh, keď povedal svätej Gemme Galgani:

“Diabli ťa budú šliapať. Priprav sa, dcéra moja, démon na môj príkaz bude ten, ktorý pridá posledný dotyk môjmu plánu, ktorý v tebe uskutočním, teda tvojmu posväteniu.”

Podstatné však je, že doslova každý mystik bol napadnutý zlými duchmi s výslovným Božím dovolením. Ale prečo by potom Boh dovolil démonom útočiť na mystikov alebo na kohokoľvek iného? Je to preto, aby nás priblížil k sebe. Boh občas dovolí, aby nás diabli napadli, aby sme sa k nemu mohli obrátiť v modlitbe s obnovenou dôverou v jeho lásku a starostlivosť o nás. Výnimočný kňaz svätý Ján Mária Vianney, ktorému sa diabol pokúsil podpáliť slamenú posteľ, raz poznamenal, že “diabol je ako pes na reťazi. Môže zájsť len tak ďaleko, ako mu to Boh dovolí”.

Takže prvé pravidlo, ktoré si treba zapamätať je, že Boh má vždy absolútnu kontrolu a diabol nemôže nič robiť bez Božieho dovolenia.

Boh sa vždy snaží zo všetkého vyťažiť dobro a môže vyťažiť dobro aj zo zla, ak mu to dovolíme. Výborným príkladom ako Boh vyťahuje dobro zo zla, je umučenie a smrť samotného Ježiša. Jánovo evanjelium hovorí, že pri poslednej večeri vstúpil satan do Judáša a ten potom išiel a zradil Ježiša. Ten príbeh poznáme – Ježiša zajali, mučili, pribili na kríž a zomrel strašnou smrťou. Bola však smrť Božieho Syna čin čistého zla, víťazstvom satana a démonov? Nie! V skutočnosti to bola satanova porážka, pretože vďaka Ježišovej smrti na kríži nám môžu byť odpustené naše hriechy, ak po tom túžime. Ľahko teda vidíme, ako Boh môže premeniť zlo na dobro a ako to aj robí.

podporte nás sdzr

Duchovný boj sa musí viesť duchovnými zbraňami

Ako teda toto všetko súvisí s tými, ktorí bojujú s démonmi a chcú sa zbaviť zlých duchov? Najprv sa musíme pozrieť na to, ako Ježiš bojoval a vyháňal démonov. Medzi inými si určite prečítajte Mk 5,1, Mk 1,23 a azda najvýpovednejší je Mk 9,29, v ktorom sa apoštolom nepodarilo vyhnať démona z chlapca. Preto sa potom pýtali Ježiša, prečo sa im démona nepodarilo vyhnať, a Ježiš odpovedá: “Tento druh sa dá vyhnať len modlitbou a pôstom.”

Modlitba a pôst! V tom spočíva základná duchovná zbraň, ktorú treba použiť na zbavenie sa démonov a zlých duchov. Ježiš najprv povedal modlitba, pretože modlitba je prvou a najdôležitejšou zbraňou, ktorú treba použiť proti diablovi. Modlitba nás spája s Bohom a približuje nás k nemu a len Boh nás môže oslobodiť od démonickej prítomnosti. Nemôžeme urobiť nič bez Toho, ktorý nás podporuje!

“Kto sa modlí, ten sa spasí. Kto sa nemodlí, ten sa zatratí.” (Sv.Alfonz Liguori) 

Ďalšou zbraňou proti diablovi, ktorú Ježiš spomína, je pôst. To je samozrejmé, ale niekedy sa zabúda na ducha, ktorý musí pôst sprevádzať. Máme sa postiť od jedla v duchu obety na zadosťučinenie za naše hriechy. Naše hriechy sú to, čo nás oddeľuje od Boha. Preto sa máme postiť v duchu pokánia a zadosťučinenia za naše hriechy, aby sme sa dostali do správneho rozpoloženia, aby nám Boh mohol tieto hriechy odpustiť. Prvým prostriedkom proti zlým duchom je teda modlitba a potom pôst vykonávaný v duchu pokánia za naše hriechy. Démoni nemajú moc nad tými, ktorí sú úzko spojení s Bohom v modlitbe a ktorí sú v stave milosti.

Dôležité poznámky pre katolíkov v boji proti démonom

Eucharistia/spoveď/ruženec/sakramentály

Katolíci sú v boji proti zlým duchom vo výsadnom postavení. Katolícka cirkev totiž bojuje proti pekelným mocnostiam od chvíle, keď Ježiš ustanovil Cirkev na Petrovi, prvom pápežovi, a apoštoloch pred približne 2 000 rokmi. Ježiš totiž vo svätom evanjeliu hovorí: “Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.” (Mt 16, 18-19)

Spolu s modlitbou a pôstom majú katolíci mocné zbrane, ktoré môžu použiť v boji proti prítomnosti zla. Najdôležitejšou z nich je sviatostná spoveď, pri ktorej sa vyznávajú hriechy Bohu a získava sa odpustenie hriechov. Duša oslobodená od hriechu je v stave milosti a diabol jej nemôže nič spraviť! Spolu so spoveďou sú omša a časté prijímanie Eucharistie najúčinnejšími prostriedkami boja so zlom. Aj modlitba pred Najsvätejšou sviatosťou (eucharistická adorácia) je mimoriadne účinná, pretože vtedy sa človek modlí priamo pri Pánových nohách.

„Už sa deje veľa dobra a bude ho ešte viac ak ľudia pochopia, že Pán Ježiš je v hostii skutočne živý…“ (Catalina Rivas)

Kríž

Diabol uteká pred Ježišom na kríži, takže ak ho ešte nemáte, zaobstarajte si kríž, nechajte ho požehnať kňazom a umiestnite ho na vhodné a dôstojné miesto vo svojom dome – a najmä sa pred ním každý deň modlite k Ježišovi. Taktiež, ak ho nemáte, zaobstarajte si kríž na náhrdelníku, dajte si ho požehnať a noste ho s oddanosťou a modlitbou.

Modlitby k Panne Márii, svätým a anjelom

Najsvätejšia Panna Mária, anjeli a svätí nám z výslovnej Božej moci a vôle pomáhajú v našom boji so zlom. Ježiš nám dal svoju Matku, keď zomieral, visiac medzi nebom a zemou na kríži (Jn 19, 26). A popri Ježišovi je naša Matka v nebi našou najväčšou pomocou a obhajkyňou v boji proti diablovi a jeho prisluhovačom. A najväčšou modlitbou, ktorou prosíme o pomoc našu blahoslavenú Matku, je najsvätejší ruženec. Ruženec je reťaz, ktorá zväzuje zlých duchov. 

Spolu s Pannou Máriou majú proti zlobe diabla mimoriadnu moc aj niektorí svätí a anjeli. Napríklad svätý archanjel Michal – modlitba k nemu sa recituje už viac ako sto rokov a je mimoriadne mocná “Svätý Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.”

V priebehu storočí sa relikvie svätých ukázali ako mimoriadne mocné proti démonom. Modlite sa k svätým, a ak je to možné, majte relikviu pri sebe.

Ako bojovať proti zlým duchom a démonom 5

Katolícke sviatosti

Ak zažívate démonické útlaky je veľmi potrebné dať si posvätiť svoj dom kňazom. Sviatosťami – akými sú svätená voda a požehnaná (exorcizovaná) soľ, môžeme pravidelne posvätiť náš dom a pozemok a tiež kropiť jedlo a nápoje, aby sme sa chránili zvnútra.

Spolu s relikviami nesú aj medaily Panny Márie a svätých požehnanie Katolíckej cirkvi a ochranu daného svätca. Asi najznámejšou je zázračná medaila Panny Márie, s ktorou je spojených najviac zázrakov v Katolíckej cirkvi a tiež aj sv. škapuliar. Pre každého, kto ho zbožne nosí sľubuje Panna Mária mocnú ochranu na tele i na duši. O tom, že nosenie škapuliara nemá zlý duch zvlášť rád svedčí množstvo zážitkov z exorcizmov a množstvo príbehov, ktoré boli zdokumentované. Aj pálenie požehnaných sviečok a požehnaného kadidla je uznávané ako veľmi silná zbraň proti démonom.

Ako bojovať proti zlým duchom a démonom 6

A tak si zhrňme duchovné zbrane potrebné na to, aby sme sa zbavili zlých duchov: 

V prvom rade je to modlitba, ktorá nás približuje k Bohu, ďalej pôst v duchu pokánia za hriechy ,svätá spoveď, sväté prijímanie, eucharistická adorácia, modlitby k Panne Márii, anjelom a svätým s prosbou o ich nebeskú pomoc a príhovor a používanie sviatostí. Zanechajte a zrieknite sa akéhokoľvek hriechu vo svojom živote. Ďalej platí, že ak je váš dom zdrojom démonického napadnutia, bolo by veľmi vhodné nechať si ho posvätiť kňazom.

Čítanie Svätého písma / citovanie Svätého písma

Čítanie a citovanie Božieho slova vo Svätom písme, najmä Ježišových slov v evanjeliách, je obzvlášť účinné proti démonom. Môžeme si pripomenúť, že sám Ježiš trikrát citoval Písmo, keď bol pokúšaný diablom na púšti.

Ďalšie dôležité úvahy

Na záver by si tí, ktorých utláčajú zlí duchovia, mali uvedomiť, že viera, nádej a láska – predovšetkým láska, pomôžu odzbrojiť démonov, ktorí sužujú ich alebo ich príbytok. Diabol sa nás snaží dohnať k opaku viery, nádeje a lásky – teda k pochybnostiam, zúfalstvu a nenávisti. Nezúfajte! Milujte a dôverujte Ježišovi a On zvíťazí a vyženie zlých duchov.

Taktiež tí, ktorí sa niekedy venovali temným praktikám, ako je uctievanie démonov, vyvolávanie a vzývanie mŕtvych, okultizmus, temné formy čarodejníctva, čierna mágia, veštenie, liečiteľstvo, reiki, jóga atď. sa musia pred Bohom úprimne kajať a prosiť o odpustenie za to, že sa týmto praktikám venovali. Takéto praktiky urážajú Boha a otvárajú portál k démonom, a preto je potrebné tento portál uzavrieť prostredníctvom úprimného pokánia a túžby po Božej milosti a odpustení. Je tiež potrebné zničiť a spáliť všetky predmety v domácnosti, ktoré sú okultné. 

Nakoniec požiadajte Ježiša, aby na vás a vašich blízkych vylial svoju drahocennú krv, pretože Ježišova drahocenná krv je nekonečne mocná.

“Svet nie je taký silný ako sa zdá. Všetka moc tohto sveta nedokáže poraziť ani jedného démona. No jeden gram Božej milosti je silnejší ako celé peklo.” (Paul Maria Sigl)

Zdroj titulného obrázka: https://www.freepik.com/free-ai-image/portrait-male-warrior-medieval-times_81400528.htm#fromView=search&page=2&position=13&uuid=00967a2b-df42-4311-800d-efdc76e19951

Zdroj: Mystics of the Church: How to get rid of evil spirits, demons & ghosts

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Ako bojovať proti zlým duchom a démonom 7
Ako bojovať proti zlým duchom a démonom 8

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

2 Responses

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás