3 historické fakty o vzkriesení, s ktorými musia všetci skeptici počítať

“A keď Kristus nevstal, vaša viera je márna a ešte stále ste vo svojich hriechoch. Potom aj tí, čo zosnuli v Kristovi, sú stratení. Ak len v tomto živote máme nádej v Kristovi, sme najúbohejší zo všetkých ľudí.” (1 Kor 15, 17-19)

Kresťanstvo nie je len filozofia alebo morálny prístup; celá kresťanská viera závisí od určitých historických skutočností. Ak sa niektoré veci v skutočnosti nestali, potom je celé náboženstvo zbytočné. Jednou z najdôležitejších je skutočné telesné vzkriesenie Ježiša Krista z mŕtvych. Kristovo vzkriesenie potvrdilo Kristovu identitu Božieho Syna a jeho víťazstvo nad satanom, hriechom a smrťou. Všetko závisí od tohto zázraku.

 Tu sú 3 historické fakty o vzkriesení, s ktorými musia počítať všetci skeptici:

1) Telo sa nikde nenachádza

Najjednoduchším spôsobom, ako by niekto v 1. storočí mohol dokázať, že Ježiš nevstal z mŕtvych, by bolo jednoducho predložiť telo.

Po smrti na kríži bolo Ježišovo telo uložené do hrobky, pred vchod bol privalený obrovský kameň, kameň bol zapečatený a na jeho ochranu tam boli umiestnené rímske stráže. A predsa jeho telo zmizlo bez stopy.

2) Existovali stovky očitých svedkov zmŕtvychvstalého Ježiša

Kresťania neveria v Ježišovo vzkriesenie iba preto, že jeho telo zmizlo. Veria, že zmŕtvychvstalý Ježiš sa skutočne zjavoval ľuďom. Nehovoríme len o jeho úzkom kruhu apoštolov, ale o tých, ktorí mu boli najviac oddaní – hovoríme o stovkách ľudí.

Svätý Pavol vo svojom prvom liste Korinťanom píše: “Že bol pochovaný a že bol tretieho dňa vzkriesený podľa Písem, že sa zjavil Kéfasovi a potom Dvanástim. Potom sa zjavil viac ako päťsto bratom naraz; väčšina z nich žije doteraz, niektorí už zosnuli. Potom sa zjavil Jakubovi a potom všetkým apoštolom a poslednému zo všetkých, ako nedochôdčaťu, zjavil sa aj mne.” (1 Kor 15, 4-8)

Vedci sa domnievajú, že svätý Pavol napísal tento list niekedy okolo roku 54 nášho letopočtu, čo vysvetľuje, prečo hovorí “väčšina z nich ešte žije”. Inými slovami, ak by nehovoril pravdu, ľahko by sa mohlo dokázať, že sa mýlil.

3) Svedkovia zmŕtvychvstania boli ochotní podstúpiť strašnú smrť za túto pravdu

Niektorí skeptici tvrdia, že Ježišovi nasledovníci nejakým spôsobom ukradli jeho telo a potom klamali, že videli vzkrieseného Krista. Ale ak by to bola pravda, prečo by boli ochotní opustiť svoje náboženské komunity, rodiny, priateľov, živobytie a pre mnohých aj svoje životy hrozným spôsobom, a to všetko pre nejakú lož?

Odpoveďou je, že naozaj videli vzkrieseného Krista a vedeli, že táto udalosť zmenila všetko. A to tak veľmi, že boli ochotní pre neho opustiť všetko.

Zdroj: 3 Historical Facts About the Resurrection All Skeptics Must Reckon With (churchpop.com)

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

3 historické fakty o vzkriesení, s ktorými musia všetci skeptici počítať 1
3 historické fakty o vzkriesení, s ktorými musia všetci skeptici počítať 2
3 historické fakty o vzkriesení, s ktorými musia všetci skeptici počítať 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás