Samovražedná kapsula Sarco

V roku 2020 zomrelo vo Švajčiarsku pri asistovanej samovražde približne 1 300 ľudí. Využili služby organizácií na asistovanú samovraždu v krajine. V súčasnosti je používanou metódou využitie pentobarbitalu sodného. Po jeho užití osoba zaspí v priebehu 2 až 5 minút, upadne do kómy, po ktorej čoskoro nasleduje smrť.

Nová samovražedná kapsula Sarco ponúka iný prístup. Doteraz musel o psychickom stave človeka rozhodnutého zomrieť rozhodnúť lekár a v prípade pochybností nesmel podať smrtiacu látku. Vďaka tejto rakvovej kapsuly je ľudský faktor vylúčený. Rozhodovať o psychickom stave človeka má umelá inteligencia. Výrobcu tohto stroja doktora Philipa Nitschkeho, prezývajú aj Doktor smrť.

Čo je Sarco a ako funguje?

Je to 3-D tlačená kapsula, ktorá sa aktivuje zvnútra osobou, ktorá má v úmysle zomrieť. Stroj je možné odtiahnuť takmer kamkoľvek. Do idylického prostredia prírody alebo sa môžete rozhodnúť zomrieť v ústave pre asistovanú samovraždu. Osoba si do kapsule ľahne. Umelá inteligencia sa opýta niekoľko kontrolných otázok, následne môže človek stlačiť tlačidlo, ktoré zaplaví interiér dusíkom a rýchlo zníži hladinu kyslíka na 1%. Výrobca avizuje bezbolestnú a rýchlu smrť.

V akom štádiu sa nachádza vývoj stroja a kedy bude sprístupnený pre použitie?

Kontrola stroja bola dokončená a taktiež neexistujú žiadne právne problémy, ktoré by bránili jeho používaniu. Zatiaľ existujú dva prototypy a tretí sa teraz tlačí v Holandsku. Ak všetko pôjde podľa plánu, tretí stroj by mal byť pripravený na prevádzku v roku 2022.

Spracovala: Natália Senderáková

Zdroj: https://www.swissinfo.ch/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás