O SPÔSOBE, AKO ODPOROVAŤ HRIECHU TELESNOSTI

Nerestným pohnútkam je potrebné vyhýbať sa zo všetkých síl – každej príležitosti a každej osobe, z ktorej by mohlo pochádzať čo len najmenšie riziko pokušenia. A ak ťa niekedy okolnosti prinútia stretnúť sa s takou osobou, nech je rozhovor stručný, s vážnym a skromným výrazom tváre a so slovami skôr vážnymi ako príliš nežnými a láskavými.

💥 Nedôveruj veľmi svojej odolnosti voči zmyselným pohnútkam ani svojim skúsenostiam, počas ktorých si nepociťoval podobné pokušenia.

🫂 Ako skúsenosti ukázali a stále ukazujú, veľké nebezpečenstvo sa často ukrýva v stretnutiach, ku ktorým prichádza pod slušnými a legitímnymi zámienkami, či už sú podobné záujmy, pracovné vzťahy alebo sympatia k danému človeku.

💞 Lebo jedovaté potešenie zmyslov sa vkráda do príliš častých a neopatrných stretnutí a postupne vštepuje svoj jed, až kým neprenikne do jadra duše a stále viac zatemňuje myseľ. Tak sa môže stať, že naozaj nebezpečné správanie v podobe nežných pohľadov, l’úbezných slov a lahodiacich rozhovorov obe osoby podceňujú. Vzťah medzi nimi sa začína nenápadne meniť, až upadnú do hriechu alebo do ťažko prekonateľného pokušenia.

💥 Uteč, lebo si ako ľahko zápalné strnisko. Nedôveruj tomu, že si presiaknutý duchovnou vlahou a dobrým i silným úmyslom. Nedôveruj ani svojej rozhodnej vôli skôr zomrieť, ako uraziť Boha. Lebo horúčava ohňa rozdúchavaná neustálym podnecovaním zmyslami pomaly vysušuje prameň tvojich dobrých úmyslov a vtedy, keď sa ani nenazdáš, ťa tak rozpáli, že stratíš ohľad na priateľov a príbuzných, na bázeň Božiu a na všetky pekelné muky. Preto utekaj, aby ťa tento nepriateľ nepremohol, nezajal a naveky neusmrtil v neuhasiteľnom ohni.

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

Zdroj: Duchovný zápas/Lorenzo Scrupoli – knihu si môžete zakúpiť na tomto odkaze: https://www.zachej.sk/produkt/10627/duchovny-zapas1/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás