Muž, ktorý poškodil satanistickú výstavu v Iowe odsúdený za zločin z nenávisti – hrozí mu jeden rok odňatia slobody 

Muž z Mississippi bol zatknutý po tom, čo bola čiastočne zničená kontroverzná výstava organizácie Satanic Temple (satanský chrám) v hlavnom meste štátu Iowa. 

V Štátnej budove Iowa Statehouse bola počas vianočných sviatkov nainštalovaná socha Bafometa napriek protestu mnohých katolíkov a konzervatívnych politikov. Michael Cassidy (35) sa preto rozhodol pre ráznejší čin – túto sochu zničiť, čo sa mu aj podarilo: „moje svedomie je držané v zajatí Božieho slova, nie byrokratického nariadenia. A tak som konal.“ Povedal Cassidy pre The Sentinel. 

Cassidy bol obvinený z trestného činu štvrtého stupňa, informovalo ministerstvo verejnej bezpečnosti v Iowe. O pár dní neskôr tento skutok prehodnotili a zaradili ho do 3. stupňa ako zločin z nenávisti. Po uznaní viny mu hrozí maximálny trest jeden rok odňatia slobody a tiež pokuta 2 560 dolárov.  

Výstava bola povolená v štátnom dome v Iowe podľa pravidiel, ktoré povoľujú náboženské inštalácie počas sviatkov. Bola kritizovaná mnohými konzervatívcami vrátane guvernéra Floridy a prezidentského kandidáta Rona DeSantisa.  

Na výstave bola známa socha Bafomet s vyobrazením kozej hlavy a veniec zdobený pentagramom. 

Cassidy napísal: „Mojou najhlbšou nádejou je, že Američania všetkých politických presvedčení sa dokážu zjednotiť a súhlasiť s tým, že: 1. Ježiš Kristus je Pán 2. Satan je zlý.“ 

Organizácia Satanic temple (satanský chrám), bola založená v roku 2013, je uznaná americkou vládou ako náboženstvo a má duchovných a kongregácie v Amerike, Európe a Austrálii. Bola organizátorom najväčšieho satanistického kongresu s názvom SatanCon, na ktorom sa v roku 2023 zúčastnilo takmer 800 ľudí. Jej členovia sa zdravia pozdravom “Heil satan!”, trhajú na verejnosti Bibliu a bojujú za práva LGBTQ+ ľudí a utláčaných žien. Začiatkom roku 2023 otvorili potratovú kliniku v Novom Mexiku, kde posielajú potratové tabletky poštou spolu s návodom na rituál ako obetovať dieťa. Ich ďalším projektom je After school Satan club (po škole so satanom), ktorého sloganom je: vzdelávajte sa so satanom.    

Ich vodca, Lucien Greaves vo vyhlásení pre BBC označil poškodenie výstavy za „zbabelosť“. 

Je „smutné a desivé“ vidieť, ako niektorí „opúšťajú“ ideály slobodného prejavu a náboženskej slobody, „aj keď čelia len neškodným obrazom “, dodal. 

Výstava bola poškodená tak, že sa nedala opraviť – oznámil Satanic Temple. 

Zdroj: US man charged over damage to Satanic Temple display in Iowa – BBC News 

Zdroj titulného obrázku: Rep. Jon Dunwell na X: „As many of you have become aware, last week a display was erected at the Iowa Capitol by the Satanic Temple of Iowa. As I have responded to concerns from Iowans about the display, I wanted to share with you how the display came to be and my response. How did it happen? • The… https://t.co/8ODJXCxu9Y“ / X (twitter.com)

Preklad a úpravy: Karina Katarína Budzáková, Natália Senderáková 

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás