Keď je citát z Biblie na taxíku ilegálny. Bývalý moslim dostal pokutu za neprípustnú náboženskú reklamu

Náboženská sloboda obzvlášť v 21. storočí nie je samozrejmosťou. Prinášame Vám článok, v ktorom za vyjadrenie svojho názoru a prihlásenie sa ku kresťanstvu je problém. Sme aj my takýto horliví kresťania? Nehanbíme sa za svoju vieru a nežijeme ju len za múrmi chrámu? Nasadzovanie masiek je fatálne. Buďme hrdí, že sme kresťania, ako tento pán z tohto článku. Ukážme tomuto svetu, že sa oplatí bojovať za Ježiša, ktorý zomrel z lásky k nám za každého jedného. Konajme dobro a šírme lásku vydávaním svedectiev našich životov. Článok je prevzatý z portálu standard.sk.

Ježiš – Ja som cesta, pravda a život. Tieto známe slová zakladateľa kresťanstva zachytené v štrnástej kapitole Jánovho evanjelia sú podľa rozhodnutia Dopravného úradu nemeckého mesta Essen „neprípustnou náboženskou reklamou“. Problém je, že katolícky konvertita a bývalý moslim Jalil Mashali si ich nalepil na svoj taxík.

Úrad požiadal Mashaliho už vlani v októbri o stanovisko k tomuto obvineniu a stanovil aj sankciu tisíc eur v prípade nečinnosti. Kresťanský konvertita však nálepku s citátom odstrániť odmietol. Argumentoval, že vzhľadom na obsah, veľkosť a umiestenie nespĺňa nálepka kritériá náboženskej reklamy. Dopravný úrad teraz od neho okrem pokuty žiada správny poplatok vo výške 88,50 eura.

Päťdesiatjedenročný otec dvoch detí chcel podľa vlastných slov touto nálepkou podnietiť ľudí k uvažovaniu o svojom vzťahu ku kresťanstvu. „Ježiš je to najlepšie, čo by som mohol komukoľvek odporučiť, pretože zmenil môj život. […] Nechcem spôsobovať problémy, ale neurobil som nič zlé. Som vďačný za túto krajinu, v ktorej by mal mať každý možnosť slobodne zdieľať svoju vieru. Dúfam, že v tom budem môcť pokračovať odvolaním sa proti nespravodlivej pokute,“ povedal bývalý moslim Jalil Mashali, ktorý na kresťanstvo konvertoval pred osemnástimi rokmi a v Nemecku žije od roku 2002.

Mashaliho príbeh

Narodil sa a bol vychovaný v Iráne ako moslim. Pri dopravnej nehode prišiel vo veku trinásť rokov o dolnú časť ľavej nohy s následnými chronickými bolesťami. Neskôr si v Iráne založil rodinu a ako 33-ročný sa rozhodol vyhľadať v Nemecku medicínske riešenie na zmiernenie chronických bolestí.

Napriek dvadsiatim trom operáciám sa bolesť nepodarilo odstrániť a neúnosnosť situácie priviedla Mashaliho k myšlienkam na samovraždu. Uprostred nich prišla nečakaná duchovná ponuka na modlitbu od kresťanky počas nemocničného pobytu. Po prekonaní prvotného skepticizmu Mashali ponuku prijal a po modlitbe bolesť v nohe úplne prestala.

Tento rozhodujúci impulz a následné štúdium Biblie ho priviedli ku konverzii na kresťanstvo. Nálepka s biblickým citátom na taxíku nie je v Mashaliho ponímaní a vyjadrení náboženskou reklamou, ale prejavom osobnej skúsenosti s presvedčenia.

Mashaliho prípadu sa ujala právna organizácia AFD International, ktorá obhajuje základné ľudské práva a slobody so špeciálnym dôrazom na ochranu života, slobodu vyznania a prejavu. „V slobodnej spoločnosti by vláda nemala umlčovať pokojné prejavy viery. Jalilove činy sú chránené základným ľudským právom na slobodu náboženského vyznania, ktoré zahŕňa právo zdieľať svoje hlboko zakorenené presvedčenie s ostatnými. Štát sa musí zdržať nespravodlivého zasahovania do tejto slobody,“ zhodnotila prípad právna zástupkyňa organizácie Lýdia Rieder.

Keď je citát z Biblie na taxíku ilegálny. Bývalý moslim dostal pokutu za neprípustnú náboženskú reklamu 1

Je výrok z Biblie „reklamou“?

K prípadu sa vyjadrila aj Spolková asociácia taxislužieb a požičovní áut tvrdením, že podľa rozhodnutia Spolkového ústavného súdu z roku 1998 náboženské prejavy nie sú v taxíkoch povolené. Taxíky majú dôležitú funkciu v miestnej verejnej doprave a poskytujú verejnú službu pre každého. „Nášmu kolegovi môžeme len poradiť, aby svoju vieru vyjadril a žil iným spôsobom,“ odkázal ešte vlani výkonný riaditeľ asociácie Michael Oppermann. Pri konzekventnej aplikácii tohto nariadenia nesmie taxikár alebo vodič MHD nosiť náboženské symboly, ako napríklad krížik na krku.

Ak je v krajine s kresťanskými koreňmi biblický citát na taxíku ilegálny, potvrdzuje to minimálne jedno: korene sú dôležité, automaticky však neznamenajú súčasné ovocie. Pripomenul to príbeh moslima z Ázie, ktorý sa v Európe stal kresťanom.   

ZDROJ: https://standard.sk/577242/ked-je-citat-z-biblie-na-taxiku-ilegalny-byvaly-moslim-dostal-pokutu-za-nepripustnu-nabozensku-reklamu

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás