Herec Shia LaBeouf nezostal len pri slovách. Na Silvestra prijal sviatosť birmovania

V nasledujúcom článku ponúkame prečítať si svedectvo viery, že Pán si volá ľudí k sebe v každom čase, bez ohľadu na našu minulosť. Stačí mať otvorené srdce a ducha pokánia. Svet okolo nás kričí. Boh nás čaká v tichu. Je len na nás, aký postoj zaujmeme a akým smerom sa rozhodneme ísť. Buďme svetlom pre svoje okolie. Nemusíme veľa hovoriť, radšej nech za nás hovoria skutky. Počúvajme našu nebeskú matku, ona je našou nádejou v tomto zmätku a privedie nás bezpečne k svojmu synovi Ježišovi Kristovi. Článok je prevzatý z portálu: štandard.sk.

Nadšene s vami zdieľame, že náš drahý priateľ Shia LaBeouf minulý víkend vstúpil do plného spoločenstva Cirkvi prostredníctvom sviatosti birmovania. Týmito slovami opísali radosť z nového prírastku bratia kapucíni na sociálnej sieti v prvých dňoch nového roka.

Hollywoodsky herec známy zo snímok ako Trasfomers či Fury tak potvrdil, že jeho opakované výroky o katolíckej cirkvi a viere neboli len dôsledkom chvíľkového vzplanutia. V posledný deň minulého roka mu „sviatosť dospelého kresťana“ udelil biskup diecézy Winona-Rochester v Minnesote Robert Barron.

Vrátil sa na „miesto činu“

Obrad sa uskutočnil vo farnosti Old Mission Santa Inés v Solvangu v Kalifornii, kde sa LaBeouf pokúšal zžiť so svojou filmovou úlohou pátra Pia. Významný míľnik na svojej duchovnej ceste dosiahol talentovaný herec práve na tom mieste, kde nabrala na intenzite.

Sám herec s odstupom času zhodnotil, že to nebola filmová kariéra, ktorú bolo treba vzkriesiť, hoci on sám si to najprv myslel. Úloha pátra Pia vo filme Abela Ferraru sa preňho stala doslova „životnou“, lebo mu zachránila a od základov zmenila život. V jeho predošlom období nechýbali drogové excesy či obvinenia z obťažovania a napadnutia, ktoré herca doviedli až k suicidálnym myšlienkam.

Pod vplyvom matky židovky privoňal k judaizmu a v trinástich rokoch absolvoval Bar micva, no náboženstvo preňho nehralo dôležitú úlohu. Úloha kapucínskeho svätca z Pietrelciny všetko zmenila.

Herec Shia LaBeouf nezostal len pri slovách. Na Silvestra prijal sviatosť birmovania 1

Objavil mužského Ježiša i latinskú omšu

Tridsaťsedemročný LaBeouf rozčeril mediálnu hladinu ešte v auguste 2022, keď v osemdesiatminútovom rozhovore s biskupom Barronom prezradil, že jeho stvárnenie pátra Pia na filmovom plátne ho priviedlo k láske ku katolíckej viere. V rozhovore sa priznal, že pred tým, ako sa oboznámil s evanjeliami vnímal Ježiša ako niekoho, kto je „mäkký, krehký, milujúci a počúvajúci“, ale nemá „žiadnu divokosť a žiaden romantizmus“.

To, s čím sa stretol v evanjeliách, bol úplne iný, mužský Kristus, povedal. Počas príprav na úlohu zoznámili bratia LaBeoufa so slávením svätej omše, ktorá bola centrom svätcovho života. Biskupovi Barronovi sa priznal, že ho oslovila zvlášť tradičná latinská omša, pri ktorej nadobudol dojem, že je viac zameraná na Boha ako na spoločenstvo veriacich. Počas jej slávenia získal pocit, ako keby s ním niekto zdieľal „hlboké tajomstvo“, a „nechcel mu len predať auto“.

Herec Shia LaBeouf nezostal len pri slovách. Na Silvestra prijal sviatosť birmovania 2

Od útokov na cirkev až k diakonátu?

LaBeouf vstúpil do tvorby snímky podľa vlastných slov ako zranený človek, plný hanby a paniky. „A v priebehu filmu som vyšiel zo svojej malej jaskyne hanby a vrátil som sa do sveta, znova som našiel účel a vykúpenie. Bol som zachránený. Bol som stratený a bol som spasený skrze Kristovu lásku,“ vyznal sa herec a dodal: „Je to nad rámec propagácie tohto filmu. V skutočnosti sa to stalo v mojom živote.“ Vďaka tejto premene sa po skončení natáčania mohol ukázať svojej novonarodenej dcére Izabele ako úplne nový človek, ktorým by sa inak nestal.

Doterajší životný príbeh Shia sa posunul od bodu „naozaj dobrý v útočení na katolicizmus, pretože som sa vďaka tomu cítil nadradený“ až do bodu „dostatočne pokorný, aby som robil pokánie, veril, žil podľa evanjelia“. Hlavným magnetom bolo preňho „plné ponorenie“ rozumu, vôle a citov do tohto procesu.

LaBeouf hľadal integritu a na svoje prekvapenie ju objavil v katolíckej cirkvi, preto sa stal jej členom aj formálne. Ďalšie kroky LaBeoufa by podľa jeho birmovného otca kapucína Alexandra Rodrigueza mohli „niekedy v budúcnosti“ viesť k prijatiu diakonátu.

„Už počas prípravy filmu vyjadril Shia túto túžbu a zatiaľ ju stále cíti,“ povedal Rodriguez, ktorý stvárnil postavu mnícha aj vo filme. Brat Alexander zároveň prezradil, prečo na prijatie LaBeoufa do katolíckej cirkvi stačila birmovka. Herec totiž počas návštevy pôsobiska pátra Pia San Giovanni Rotondo zistil, že ho pokrstil jeho strýko, metodistický pastor.  

Autor: Rastislav Čižik

ZDROJ: https://standard.sk/540184/herec-shia-labeouf-nezostal-len-pri-slovach-na-silvestra-prijal-sviatost-birmovania

Herec Shia LaBeouf nezostal len pri slovách. Na Silvestra prijal sviatosť birmovania 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás