21 úloh k duchovnému rastu a buďme tí, ktorí postupne menia svet

🎨 Inšpirujte sa 21 úlohami, ktoré vám môžu pomôcť stať sa kresťanom, akým podľa Božieho plánu máte byť.

✍️ Ponúkam vám súhrn všetkých „úloh, ktoré potrebujete splniť.“

1. Buďte kresťanom, ktorý má pred očami konečný cieľ. Napíšte si, čo chcete, aby o vás Boh aj ľudia povedali, keď zomriete. Tieto veci by sa mali stať vašimi novými životnými cieľmi. Vypracujte si plán, ako ich dosiahnuť, a usilujte sa, aby bol reálny.

2. Buďte kresťanom, ktorý pozná Boha. Ak ho ešte nepoznáte, dajte si záväzok, že urobíte všetko pre to, aby ste ho spoznali. Neodkladajte to na neskôr; život je krátky a večnosť trvá naveky!

3. Buďte kresťanom modlitby. Zaviažte sa, že až do smrti strávite denne aspoň pätnásť minút s Bohom v modlitbe, a začnite už dnes.

4. Buďte kresťanom, ktorý žije ako milovaný syn/dcéra. Dovoľte Otcovi, aby vám povedal ako Ježišovi: „Ty si môj milovaný syn.“ Keď strávite čas v jeho objatí, odpovedzte mu a venujte päť minút modlitbe Otče náš. Modlite sa ju z hĺbky srdca – hovorte ju Otcovi, ktorý je s vami.

5. Buďte kresťan, ktorý číta Písmo. Dajte si záväzok, že si ho budete čítať denne, pretože práve týmto spôsobom k vám bude Boh hovoriť a bude vám zjavovať svoju vôľu pre váš život. Riaďte sa pravidlom „kým som nečítal Písmo, nebudem raňajkovať, kým som nečítal Písmo, nejdem spať.“

6. Buďte kresťanom, ktorý viac počúva, ako rozpráva. To to by malo platiť predovšetkým vo vašom vzťahu s Bohom. Nikdy neukončite modlitbu bez toho, aby ste istý čas nezotrvali v tichosti.

7. Buďte kresťanom, ktorý koná pokánie. Každý deň si robte dobré spytovanie svedomia, a ak ste katolík, vykonajte si aspoň raz mesačne dobrú spoveď. Žiadne výhovorky neplatia!

8. Buďte kresťanom, ktorý bojuje proti pokušeniu Božím slovom. Keď odhalíte, čo je vašimi kľúčovými hriechmi, vyhľadajte si v Písme verše, ktoré sa nimi zaoberajú, a naučte sa ich naspamäť, aby ste vo chvíli, keď na vás doľahne pokušenie, dokázali nad ním zvíťaziť.

9. Buďte kresťanom, ktorý používa dary Ducha. Rozjímajte nad siedmimi darmi Ducha Svätého a poproste Boha, aby vám pomohol využívať ich v živote. Počas nasledujúcich siedmich dní si každý deň vyberte jeden z darov a pokorne Boha poproste, aby vám ho dal.

10. Buďte kresťanom, ktorý je silný. Prevezmite zodpovednosť za svoj život a svoju minulosť. Neobviňujte iných. Vaše skutky a rozhodnutia vás priviedli do bodu, v ktorom sa nachádzate, a z neho môžete vyjsť s Božou milosťou a odhodlaním, že budete robiť lepšie rozhodnutia, a tak vykročiť vpred.

podporte nás sdzr

11. Buďte kresťanom čistého srdca. Bojujte so svojou žiadostivosťou tým, že pozvete Krista do svojho zápasu. A preto bojujte proti pokušeniu kľúčovými veršami z Písma, a naučte sa ich naspamäť.

12. Buďte kresťanom služby. Napíšte si na kus papiera vetu „Som až tretí v poradí,“ – vystavte si ju na mieste, kde ju budete mať každý deň na očiach, a usilujte sa ju žiť.

13. Buďte kresťanom, ktorý je štedrý. Začnite dávať desiatky a starať sa o chudobných a svoju farnosť.

14. Buďte kresťanom, ktorý hovorí svojim blízkym, že ich má rád. Zaviažte sa, že im to budete hovoriť každý deň až do smrti.

15. Buďte kresťanom, ktorý miluje svojich nepriateľov. Začnite sa za nich modliť a proste Boha, aby ich miloval prostredníctvom vás.

16. Buďte kresťanom, ktorý je múdry. Dívajte sa na život z Božieho pohľadu a nie očami sveta. Prečítajte si druhú kapitolu Listu Filipanom. Usilujte sa žiť týmto spôsobom.

17. Buďte kresťanom, ktorý je poslušný. Začnite každý deň tým, že sa Boha spýtate, čo od vás v ten deň chce, a potom ho poslúchnite a urobte to.

18. Buďte kresťanom, ktorý sa usiluje robiť Bohu radosť. Príliš mnoho ľudí trápi, čo si o nich pomyslia iní; nebuďte jedným z nich.

19. Buďte kresťanom, ktorý v živote potrebuje iných veriacich. Nájdite si spoločenstvo, ktoré vás bude nabádať k tomu, aby ste rástli v Pánovi, a ktoré z vás bude formovať lepšieho človeka.

20. Buďte kresťanom, ktorý sa usiluje byť svätý. Proste Boha o milosť, aby ste dokázali rásť vo svätosti.

21. Buďte kresťanom, ktorý sa pre svet stane druhým Kristom. Trávte čas v Ježišovej spoločnosti, čítajte si evanjeliá, zapíšte si vlastnosti, ktoré mal, a požiadajte ho, aby vám ich pomohol v sebe rozvinúť.

📋 KONTROLNÝ ZOZNAM

Ku každej úlohe si môžete zaznačiť, či ste ju začali praktizovať v živote. Dajte si záležať na tom, aby ste robili každú jednu z nich. Nemajte strach – naberte odvahu a staňte sa tými, ktorí napĺňajú Božiu víziu nielen pre svoj osobný život, ale aj pre svet, a žite túto víziu s oduševnením.

Buďte Tí, ktorí postupne menia svet! 🌍

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

Zdroj: o. Larry Richards

21 úloh k duchovnému rastu a buďme tí, ktorí postupne menia svet 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás