Navrátilová: Ak máte penis, so ženami súťažiť nemôžete. LGBT server je pobúrený športovkyňami, ktoré sa postavili transatlétom

Skupina bývalých a súčasných profesionálnych športovkýň adresovala americkej športovej organizácii anonymný list, v ktorom žiadala zastavenie účinkovania transgender atlétov v ich súťažiach. Nechcú vraj sledovať, ako sú ich úspechy vymazávané niekým, kto má prirodzenú fyziologickú výhodu. Pro-trans server Outsports ale mená signatárok zverejnil s tým, že by sa za svoje “diskriminačné” postoje mali zodpovedať.

Účinkovanie transgender atlétov vo svetovom športe sa stáva čoraz častejšie diskutovanou témou. Upozorňuje sa predovšetkým na zápolenie bývalých mužov, ktorí svojimi pretrvávajúcimi fyziologickými výhodami narúšajú princíp fair-play vo výlučne ženských disciplínach.

Jednou zo skupín, ktorá sa proti tomuto trendu vyhraňuje najviac, je iniciatíva Save Women’s Sports (Zachráňte ženský šport). Tá minulý týždeň dokonca adresovala americkej Národnej vysokoškolskej atletickej asociácii (NCAA) list, v ktorom vyjadrila nesúhlas so začleňovaním transexuálov do športu. Vedenie asociácie by sa totiž malo v najbližších dňoch zaoberať návrhom zákona v americkom štáte Idaho, ktorý by mal prístup študentských transatlétov do športových súťaží značne sťažiť.

Vraj by sa mali zodpovedať

Profesionálne športovkyne v zaslanom liste žiadajú spravodlivé a rovné podmienky pre ženský šport. „Nechceme sledovať, ako sú naše atletické úspechy vymazané z historických kníh jednotlivcami so všetkými prirodzenými športovými výhodami, ktoré vyplývajú z mužského tela,“ uvádza sa v dokumente, pod ktorý sa podpísalo vyše 300 ženských športovkýň.

Iniciatíva Zachráňte ženský šport však zverejnila mená iba štyroch signatárok listu s odôvodnením, že nie je potrebné, aby mená všetkých vedela aj široká verejnosť. Server Outsports, ktorý za účasť transatlétov v športe dlhodobo lobuje, získal celý zoznam športovkýň a zverejnil ho. „Hľadali sme tieto mená vo verejnom záujme, pretože tí, ktorí zastávajú diskrimináciu, by sa mali zodpovedať,“ píšu v článku.

Navrátilová: Ak máte penis, so ženami súťažiť nemôžete. LGBT server je pobúrený športovkyňami, ktoré sa postavili transatlétom 1

Súvisiaci článok:Reklama Audi vraj sexualizovala dievčatko, zmazali ju. Medzitým slávne 11-ročné deti tancujú v gaybaroch

Nemôžete mať penis a súťažiť so ženami

Vôbec prvé meno na zozname patrí populárnej českej tenistke a niekdajšej svetovej jednotke Martine Navrátilovej, ktorá sa hlási k homosexuálnej orientácii. Sama je však veľkou odporkyňou začleňovania bývalých mužov do ženského športu. Minulý rok v súvislosti s tým dokonca hovorila o podvode a o tom, že tieto praktiky nie sú fér.

„Nemôžete sa len tak vyhlásiť za ženu a hneď rovno súťažiť so ženami. Musia existovať isté štandardy – a to, že má niekto penis, ale súťaží so ženami, týmto štandardom nezodpovedá,“ napísala tiež Navrátilová. Tieto názory ju napokon stáli miesto v spolku, ktorý podporoval LGBT športovcov a ktorého bola ambasádorkou. Neskôr sa ospravedlnila.

Je to šikana

Medzi signatárkami možno nájsť aj kanadskú trénerku a bývalú sedembojárku Lindu Bladeovú, ktorá vyjadrila podporu pre Navrátilovú a všetky ostatné ženy v zozname. „Je mi cťou byť na tomto zozname. Posluhovači NCAA, ktorí vydali tento list nám dokazujú, prečo bolo treba tento list napísať. Vy ste tí, ktorí šikanujú,“ píše na margo kritiky Outsportsu.

— TOD

Zdroj: https://dennikslovensko.sk/52401/navratilova-ak-mate-penis-so-zenami-sutazit-nemozete-lgbt-server-je-pobureny-sportovkynami-ktore-sa-postavili-transatletom

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás