Riley Gainesová a ďalšie športovkyne žalujú NCAA za povolenie transrodových športovcov

Riley Gainesová a viac ako desiatky ďalších športovkýň podali vo štvrtok žalobu na Národnú vysokoškolskú atletickú asociáciu (NCAA), v ktorej tvrdia, že povolenie mužom súťažiť v ženských súťažiach odopiera ženám ochranu sľúbenú podľa Hlavy IX. 

Gainesová, bývalá plavkyňa univerzity v Kentucky, oznámila žalobu v príspevku na stránke X.

“Je to oficiálne. Žalujem NCAA spolu s ďalšími 15 vysokoškolskými športovkyňami, ktoré prišli o tituly, rekordy a miesta na súťažiach kvôli mužom vydávajúcich sa za ženy. NCAA naďalej výslovne porušuje federálny zákon o občianskych právach Hlava IX. Je najvyšší čas, aby s tým niekto niečo urobil,” napísal Gaines.

Žaloba atlétok, podaná na okresnom súde v Atlante, tvrdí, že “poškodenie” žien je spôsobené “radikálnym odklonom NCAA od pôvodného významu Hlavy IX”. Táto škoda zahŕňa “vystavenie žien strate ich ústavného práva na telesné súkromie”.

podporte nás sdzr

“Hlava IX bola prijatá Kongresom s cieľom zvýšiť príležitosti žien, preto žiadna politika, ktorá povoľuje mužom zaujať miesto žien v ženských univerzitných športových tímoch alebo v ženských univerzitných športových šatniach, nie je podľa Hlavy IX prípustná,” uvádza sa v sťažnosti

Športovkyne dúfajú, že prostredníctvom žaloby “zabezpečia budúcim generáciám žien dodržanie Hlavy IX”.

Žaloba prichádza po kontroverznej situácii, keď sa Gainesová dostala na titulné stránky novín, pretože bola nútená súťažiť proti Lia Thomasovej, transrodovej športovkyni. Thomasová sa stala prvou transrodovou športovkyňou, ktorá vyhrala národný šampionát žien. 

“V žalobe sa tvrdí, že Thomasova bola výnimočne úspešná v ženskom plávaní v NCAA vďaka tomu, že je biologický muž, no súťaží v ženských kategóriách.”

Navrhovateľky, ktoré predstavovali 16 športovkýň, v žalobe obvinili NCAA z toho, že vnucuje vysokoškolskému športu radikálnu protiženskú agendu a povoľuje mužom súťažiť v ženských tímoch.  

V žalobe boli ako žalované strany uvedené aj “Georgia Tech University”, “University of Georgia” a “University of North Georgia.”

Športovkyne tiež obvinili NCAA, že “ničí bezpečný ženský priestor v šatniach tým, že dovoluje nahým mužom s plne vyvinutými mužskými genitálmi vyzliekať sa pred nesúhlasiacimi vysokoškolskými športovkyniami. Vytvára situácie, kde nedobrovoľné vysokoškolské športovkyne neúmyselne alebo neochotne vystavujú svoje nahé alebo čiastočne oblečené telá mužom, čím ženy strácajú svoje ústavné právo na telesné súkromie.”

V žalobe sa ďalej uvádza, že NCAA “sa spojila s radikálnejšími prvkami takzvanej agendy rozmanitosti, rovnosti a začleňovania” na univerzitných kampusoch, aby zvýšila svoje “hodnotenia na akademickej pôde.” V žalobe sa ďalej uvádza, že NCAA “sa neúnavne usiluje o speňaženie kolektívneho športu a odvrátenie pozornosti od finančného zneužívania vysokoškolských športovcov.”

Športovci tvrdili, že sa to všetko deje “na úkor študentiek – športovkýň”.

Zdroj: Riley Gaines, other female athletes, sue NCAA for allowing transgender competitors | Catholic News Agency

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Riley Gainesová a ďalšie športovkyne žalujú NCAA za povolenie transrodových športovcov 1
Riley Gainesová a ďalšie športovkyne žalujú NCAA za povolenie transrodových športovcov 2
Riley Gainesová a ďalšie športovkyne žalujú NCAA za povolenie transrodových športovcov 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás