Sestra Emmanuela – Spravili ste niekedy potrat? Odpusťte a buďte slobodný

Ján Pavol II. v Evangelium vitae, 58 píše: „Je pravda, že matka umelý potrat prežíva často dramaticky a bolestne, lebo rozhodnutie zbaviť sa počatého plodu nepochádza vždy z čisto egoistických dôvodov a z pohodlnosti, ale má za cieľ chrániť isté dôležité dobrá, ako je vlastné zdravie alebo dôstojná životná úroveň ostatných členov rodiny. Niekedy prichádza obava, že počaté dieťa bude musieť žiť v takých zlých podmienkach, že sa stane lepšie, ak sa nenarodí. Ale všetky tieto a im podobné dôvody, akokoľvek sú vážne a dramatické, nikdy nemôžu ospravedlniť úmyselné pozbavenie života nevinnej ľudskej bytosti.“

Ak sme podstúpili potrat alebo sme sa na jeho vykonaní nejako podieľali a teraz máme výčitky svedomia, nezúfajme, pretože Božie milosrdenstvo je nekonečné a také obrovské, že dokáže odpustiť všetko, aj tento ťažký hriech; isteže ak ho my ľutujeme a kajáme sa. A odpustenie potrebujeme všetci, nielen čo sa týka potratu, preto si odpúšťajme navzájom, ako Boh odpúšťa dennodenne každému. 

,,A buďte k sebe dobrí, milosrdní, odpúšťajte si navzájom, ako aj vám Boh odpustil v Kristovi.“ Ef 4,32

JE TI ODPUSTENÉ 

Mám priateľku, mladú mamičku, ktorá nanešťastie podstúpila potrat. Necíti sa preto v poriadku a poprosila ma, aby som požiadala našu Pani a pátra Pia, ktorého si veľmi uctieva, o príhovor. Moja drahá, ty vo svojom svedomí a v duši vieš, že potrat je ťažký hriech. Naša Pani povedala, že je to jeden z najťažších hriechov, pretože to je zabitie človeka. Ale Boh je milosrdný a odpúšťa aj tieto hriechy, samozrejme ak sa kajáte a pristúpite k dobrej svätej spovedi. 

To malé nie je mŕtve, je živé. Panna Mária povedala v Medžugorí nádherné posolstvo, ktoré by ste si mali zapamätať: ,,Deti, ktoré zomreli v matkinom lone, sú so mnou v nebi.“ Vaše malé je s Ňou v nebi a Ona sa o neho mimoriadne stará. Veľmi trpelo, ale teraz už viac netrpí. Pozerá sa na vás, svoju matku, s milotou, s láskou a radosťou. Toto malé sa teraz stará o vás. Keď si stratila to dieťa, v tvojom najhlbšom vnútri sa vytvorila diera. V našej záhrade v Medžugorí sme postavili špeciálne miesto: maštaľku s betlehemom. V tejto maštali vidíme Jozefa, Máriu a malého Ježiša. Panna Mária má otvorenú náruč, pretože očakáva, že Jej odovzdáš svoje dieťa. Panna Mária chce, aby si Jej dala svoje dieťa, aby si ho porodila. Nebeská Matka ti naopak dá svoje dieťa: Ježiša. Prosím, vezmi si ho ako dar. On ťa uteší a uzdraví ťa z tejto rany. Ježiš sa o teba bude starať. Zober Ho do svojho náručia, pritlač si Ho k srdcu, pobozkaj Ho, miluj Ho, staraj sa o Neho. Je celý tvoj. Naša Pani ti Ho nedala iba na chvíľu, ale na celý tvoj život. A nielen počas pozemského života, ale aj pre večnosť. Ježiš je tvoj. Je to tvoje dieťa, je to tvoj Boh. On ťa uteší a daruje ti pokoj. On je kráľom pokoja. Dobre sa o Neho staraj.

Deti, ktoré zomreli v matkinom lone, sú s Pannou Máriou v nebi. Ale ty musíš urobiť prvý krok a odovzdať ho našej Pani. Máš útechu, že Matka Božia sa o neho dobre postará. To dieťa ti odpustilo, Boh ti odpustil. Teš sa! Nie si sama. Je ti odpustené. 

AK VY ODPUSTÍTE, AJ VÁM NEBESKÝ OTEC ODPUSTÍ 

Kto nepotrebuje odpustenie? Kto nepotrebuje odpustiť niekomu? Týka sa to nás všetkých. Spomínam si na kňaza z Francúzska, ktorý začal svoju kázeň takto: ,,Drahí bratia a sestry, odpúšťanie nie je ťažké, je nemožné.“ Ľudia sa začali usmievať a všetci si mysleli to isté. Mysleli si, že ich niekto konečne chápe, že sa musia riadne namáhať, aby odpustili. Niekdy je to skutočne nemožné. Matka, ktorej znásilnili dcéru. Táto dcéra zostáva zranená a zničená. Ako môže matka odpustiť osobe, ktorá jej znásilnila dcéru? Je to nad naše možnosti a preto zasahuje Boh. Ako povedal anjel Márii pri zvestovaní: ,,Bohu nič nie je nemožné.“ Lk 1,37 

V Taliansku mám priateľku Luciu, ktorá má dvoch synov. Jeden sa volá Richardo a oženil sa so ženou Simonou, ktorá bola veľmi nepríjemná, zlomyseľná a hrozná. Ich manželstvo čoskoro stroskotalo. Mali syna Francesca a tento úbohý chlapec vyrastal vo veľmi ťažkom prostredí. Bol veľmi zranený z problémov svojich rodičov. V Lucii sa zrodila veľká nenávisť voči svojej neveste. Úplne stratila pokoj. Jej nevesta žiadala rozvod, ktorý sa aj zrealizoval. Ale žiadala aj, aby bol Richardo zbavený otcovských práv. Malý Francesco bol odporúčaný k psychológovi. Aj on stratil svoj pokoj. Lucia nemohla zniesť všetky tie napáchané škody. Bola veľmi nahnevaná a naplnená nenávisťou. Dokonca musela otvoriť vchodové dvere domu a všetko na plné hrdlo vykričať, aby celý vesmír pochopil jej bolesť. 

Táto pani bola veľmi horlivou katolíčkou. Každý deň chodila na svätú omšu, prijímala prijímanie, veľmi často chodila na svätú spoveď. Uvedomila si, že nechala satana vojsť do svojho srdca. Stratila pokoj a nevedela ani pokojne spať. Rozhodla sa, že s tým musí niečo spraviť. Spomenula si na slová, že ,,Bohu nič nie je nemožné.“, a pomyslela si, že určite existuje cesta ako sa z toho dostať. Osobitne myslela na Ježišove slová: ,,Lebo ak vy odpustíte ľuďom ich poklesky, aj váš nebeský Otec vám odpustí. Ale ak vy neodpustíte ľuďom, ani váš Otec neodpustí vaše hriechy.“ Mt 6, 14-15 

Bolo to pre ňu ťažké, ale povedala, že musí niečo spraviť, pretože chcela, aby jej bolo odpustené. Ako som už povedala, každý deň chodila na svätú omšu a mala veľmi dobrý zvyk: moment úkona pokoja a bratskej lásky prejavovala zo srdca ľuďom okolo seba. Cítila však, že Boh nemôže cez jej srdce darovať pokoj iným, kým má problém s nenávisťou. Bola čím ďalej tým viac nešťastná. Hovorila: ,,Pane, ja nemôžem odpustiť, ja nemôžem zabudnúť, nemôžem s tým žiť, je to nemožné. Pane, ty ma poznáš, je to príliš ťažké. Ale, Pane, ty môžeš odpustiť. Ty vieš ako odpustiť. Prosím, Pane, príď ku mne. Prebývaj vo mne a vlož svoje vlastné odpustenie, svoju nežnosť a svoje milosrdenstvo do mňa a sprav niečo, čo sama nedokážem. Spolieham sa na teba, Pane, dôverujem ti.“ 

Rozhodla sa, že počas znaku pokoja samozrejme daruje pokoj ľudom vedľa nej, ale v srdci vysloví slovo odpustenie. Napriek svojim pocitom povedala: ,,Simona, prosím ťa o odpustenie za všetky krivdy, ktoré som ti spôsobila. Je pravdou, že som ti nežehnala. Simona, odpúšťam ti všetko, čím si mi ublížila.“ Každý deň počas svätej omše opakovala túto vetu. Bolo to úplne proti jej vôli. Každodenné opakovanie o odpustenie trvalo tri mesiace. Každým dňom cítila rozdiel. V jeden deň sa po troch mesiacoch stal zázrak: Odpustila Simone celým svojím srdcom. Bola taká šťastná, taká slobodná, taká uvoľnená a veľmi radostná. S Božou pomocou vyhrala. Doma vzala telefón, zatelefonovala Simone a pozvala ju na kávu. Vieme si ich obe spolu predstaviť pri stole ako pijú malé espresso. Vieme si predstaviť ako Boží anjeli a svätí v nebi tancujú, keď vidia toto neskutočné Božie víťazstvo. 

Ak by ste niekedy v kútiku srdca mali niečo ako tŕň, ktorý neviete dať preč, keď neviete zabudnúť a odpustiť, vložte do celej situácie celú svoju dobrú vôľu a s pokorou proste Boha, aby do vášho srdca vložil svoje vlastné Božie odpustenie. Bude to fungovať, pretože Ježiš sám povedal v Písme: ,,Lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria.“ Lk 11,10 

Boh nemôže popierať svoje vlastné slová. Ak adorujeme Božie milosrdenstvo, raz bude všetko v našom srdci fungovať a zakúsime tento prekrásny zázrak, že Božia milosť je silnejšia ako naše pocity. 

,,Nesúďte a nebudete súdení. Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám.“ Lk 6,37

Spracovala: Dominika Knapová

PRÍHOVOR SR. EMMANUELY SI MÔŽETE POZRIEŤ TU:

Modlitba za život k Panne Márii Guadalupskej

Ó, Mária, Ježišova matka a Matka Života,
ktorú si uctievame ako našu Pani z Guadalupe.
Ďakujeme Ti, že nám poukazuješ na Ježiša, svojho Syna
jediného spasiteľa a nádej pre svet.

Obnov našu nádej v neho,
aby sme všetci mali odvahu povedať „áno“ životu
a ochraňovali tie deti, ktorým hrozí, že budú potratené.
Naplň nás svojou odpúšťajúcou láskou,
aby sme sa priblížili k tým, ktorí sú v pokušení vykonať potrat
ako aj k tým, ktorí trpia po vykonanom potrate.

Priveď nás ku dňu, keď potraty
budú smutnou, minulou kapitolou našich dejín.
Zachovaj nás v spoločenstve s Ježišom, ktorý je Životom sveta
a ktorý je Pánom na veky vekov. Amen

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Im not sure the place you’re getting your info, but great topic. I needs to spend a while finding out more or figuring out more. Thank you for excellent info I was looking for this info for my mission.

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás