Rekordný počet krstov vo Francúzsku: Boh berie veci do vlastných rúk, tvrdí miestny biskup

Zdá sa Vám, že všetko je stratené? Vyzerá to, ako zdanlivý koniec všetkého? Boh je stále nad všetkým, čo sa deje na celom svete. Tým, že nám daroval slobodnú vôľu, nechce zasiahnuť, pretože my všetci sa denne slobodne rozhodujeme ,akým smerom sa rozhodneme kráčať. Francúzsko je toho pekným príkladom. Navonok sa zdá, že všetko je stratené kvôli udalostiam posledných dní, no Božia milosť je tu stále pre nás, ak máme otvorené srdcia a chuť spolupracovať s Božím plánom, nie s tým našim. Plniť Božiu vôľu je ťažké, no nie nemožné. Ak je Boh s nami, kto môže byť proti nám? Nasledujúci článok je toho pekným svedectvom. Mnohí sa rozhodli vstúpiť do cirkvi a prijať sviatosť krstu. Článok je prevzatý z portálu: standard.sk.

Keď je reč o cirkvi vo Francúzsku, skloňujú sa zväčša slová sekularizácia či „odkresťančenie“. O to viac prekvapuje aktuálny počet krstov udelených počas sviatkov Veľkej noci, ktorý prekročil hranicu 12-tisíc.

Nejde pritom len o ojedinelý štatistický úkaz. Každoročne od roku 2002 zverejňuje Konferencia biskupov Francúzska štatistiky udelených iniciačných sviatostí tínedžerom a dospelým. Ich počet stúpa kontinuálne za poslednú dekádu takmer vo všetkých 108 diecézach Francúzska.

Zo zverejnených údajov vyplýva, že krst prijalo až 7 135 dospelých, z ktorých 36 percent je vo veku 18 až 25 rokov. Päťtisíc ďalších neofitov bolo vo veku od 11 do 17 rokov.

Väčšina novopokrstených síce pochádza z rodín s kresťanským pôvodom, no tento podiel sa každým rokom znižuje. Súbežne však narástol počet neofitov bez náboženského pozadia na tohtoročných 25 percent. Podiel konvertitov z iných náboženstiev zostáva stabilný: päť percent novopokrstených pochádza z islamu, päť percent zo zmiešanej rodiny s jedným kresťanským a jedným nekresťanským rodičom. Nezmenený zostal aj pomer mužov a žien, ktoré tvoria dve tretiny z celkového počtu neofitov.

Rekordný počet krstov vo Francúzsku: Boh berie veci do vlastných rúk, tvrdí miestny biskup 1

Majiteľ to vzal do vlastných rúk

Predseda Komisie Konferencie biskupov Francúzska pre katechézu a katechumenát a biskup z Arrasu Olivier Leborgne hovorí o „pohybe mätúcich rozmerov“. Podľa biskupa sme zrejme svedkami toho, že „Boh berie veci do vlastných rúk“ vzhľadom na dnešný často dezorientovaný a zmätený svet a cirkev.

„Je ťažké vytvoriť jednotný profil týchto mladých ľudí, pretože ich sociálne zázemie a motivácia sú také rozmanité ako ich geografické rozloženie, ale spoločné je, že zažili duchovnú skúsenosť a osobné stretnutie s Kristom,“ vysvetľuje kňaz Vincent Breynaert, poverený konferenciou biskupov pastoráciou mládeže.

„Mnohí z mladých ľudí uvádzajú, že sa ich dotkla krása liturgie, upokojujúce ticho kostola alebo svedectvo priateľa,“ vysvetľuje kňaz a nezabúda pripomenúť prítomnosť 45-tisíc mladých Francúzov na Svetových dňoch mládeže.

Môže za to pandémia?

„Nejde len o dobiehanie po pandémii korony, ale o základnú tendenciu,“ tvrdí Catherine Chevalierová, vedúca národnej služby pre katechézu a katechumenát pri biskupskej konferencii.

Najväčší nárast zaznamenala veková skupina 18 až 25 rokov. Až tretina novopokrstených sa nachádza v tomto veku, pričom pred pandémiou to nebola ani štvrtina. Od roku 2019 sa, takisto, znížil vekový priemer pokrstených zo 40 na 30 rokov. Dôležitú úlohu pritom zohrávajú spoločenstvá študentov, keďže väčšina katechumenov pochádza z tohto prostredia a prichádza do kontaktu s vierou skrze spolužiakov.

„Mladí ľudia pristupujú k otázke viery otvorenejšie ako predchádzajúce generácie. Chcú niekam patriť a zažiť komunitu, pre iných je to o znovuobjavení ich rodinnej viery. Ďalší uvádzajú stretnutia s priateľmi, liturgiu či iné cirkevné slávnosti, na ktorých pocítili túžbu byť pokrstení,“ bilancuje Chevalierová.

Biskup z Limoges Pierre-Antoine Bozo za bohatou úrodou nových členov nevidí priame „misijné úsilie“ cirkvi. Skôr sú to podľa preláta rôzne stretnutia a udalosti, ktoré viedli k týmto osobným rozhodnutiam.

Nohami na zemi, hlavou v nebi

Na strane druhej varuje francúzsky historik Paul Airiau pred prílišným štatistickým nadšením. Poukazuje na to, že celkový počet krstov vo Francúzsku má preukázateľne klesajúcu tendenciu, ktorá je spôsobená neustálym poklesom krstov novorodencov a malých detí. Tento trend má podľa historika na svedomí posun vo francúzskom katolicizme od „multitudinizmu“ – presvedčenia, že cirkev je pre celú populáciu bez ohľadu na osobnú náklonnosť – k „náboženstvu osobnej voľby“.

Práve osobná voľba je bod, v ktorom sa stretávajú všetci praktizujúci kresťania bez ohľadu na to, v akom veku boli pokrstení. Kresťanstvo bez osobného rozhodnutia pre Ježiša Krista nie je kresťanstvom v plnom význame slova. Otázka, čo stojí za rekordným počtom krstov, si preto žiada zmenu opytovacieho zámena na „kto“.   

Autor: Rastislav Čižik

ZDROJ: https://standard.sk/635085/ned_co-stoji-za-rekordnym-poctom-krstov-vo-francuzsku

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

podporte nás sdzr
Rekordný počet krstov vo Francúzsku: Boh berie veci do vlastných rúk, tvrdí miestny biskup 2
Rekordný počet krstov vo Francúzsku: Boh berie veci do vlastných rúk, tvrdí miestny biskup 3

Súvisiace články o krste si môžete prečítať tu:

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás