NIČIACE POVERY

Jedna z prvých vecí, čo po sobáši zažijú mladomanželia, sú črepy, ktoré majú priniesť šťastie. Manžel ich zametá, aby sa nerozleteli. Keď sa rodine narodí bábätko, dajú mu na rúčku červenú šnúrku, aby bolo ochránené a poniektorí ju potom nosia aj celý život. Niekto zaklope na drevo, aby sa mu darilo. Iný zas nezačne deň, aby si neprečítal horoskop. A keď príde piatok trinásteho, radšej nevychádza z domu.

🔍Pozrime sa na tieto povery bližšie:

▪️ČERVENÁ ŠNÚRKA, NITKA, NÁRAMOK

Ochrana pred urieknutím, pohľad ubližujúceho má upútať farba ohňa. Poveru umocňuje náuka kabaly. Dnes silnie nástup energetických (energy balance) náramkov s rovnakým úmyslom.

▪️ZAKLOPAŤ NA DREVO, ABY SME NEZAKRÍKLI ŠŤASTIE

Tento zvuk uisťuje naše podvedomie o tom, že sa nám dobre darí, že sa nám v živote niečo podarilo či nás postretlo niečo dobré. Je to počuteľný signál pre optimistické naladenie našej mysle.

▪️POUŽÍVANIE HOROSKOPOV, ASTROLÓGIA, ČÍTANIE z RUKY

Predpovede osudov, jasnovidectvo a uchyľovanie sa k médiám prejavujú vôľu mať vládu nad časom a zároveň túžbu nakloniť si skryté mocnosti (okultné, pozn. autora).

▪️UHLÍKOVÁ VODA

Uhlíková voda sa robí, keď človek dostane ľudovo povedané „z očí“. Ľudia, ktorí tento úkon praktizujú, hovoria, že sa deje mocou Boha, lebo je tam prítomná modlitba. Nie je to však pravda. Základné zlo spočíva v tomto: človek, ktorý cíti, že má tzv. z očí, ide k človeku, ktorý mu spraví uhlíkovú vodu namiesto toho, aby si v dôvere v Božiu moc dal dúšok vody, ktorú požehnal Pán, mocou svojho Svätého Ducha (svätená voda – svätenina). Tým sa odchýli od Pánovej ochrany a utieka sa k Zlému.

▪️ ČREPINY

Črepiny prinášajú šťastie. Okrem toho hlukom odháňajú zlých duchov. Ženích a nevesta počas svadobného dňa musia črepiny pozametať spoločne, čo je symbolom toho, že spoločne budú aj v manželstve riešiť problémy. Musia byť pozametané do posledného kúska, ak jediný zostane na zemi, bude v rodine neporiadok. Jednu z črepín si novomanželia nechávajú pre šťastie.

▪️ČÍSLO 13

Mystický a poverčivý význam má číslo 13. A v spojení s piatkom vyvoláva u mnohých až chorobný strach. Podľa štatistík naozaj dochádza v piatok trinásteho k väčšiemu množstvu nehôd, ale je to dôsledkom vystresovania a obáv zo samotného dátumu. Ďalšia teória súvisiaca s číslom 13 vychádza z tradície udomácnenej v mnohých kultúrach. Traduje sa, že keď k jedlu zasadne trinásť stolovníkov, jeden z nich zomrie.

… niekto človeka ničí.

🧠PSYCHOLÓGIA a POVERY

Z psychológického hľadiska nie je poverčivosť nezmyslom, ale slúži ako placebo na ľudský mozog, pretože pozorovaním znamení a dodržiavaním určitých rituálov človek uspokojuje jednu zo svojich základných potrieb – pozitívne ovplyvňovať svoj osud a vziať ho do vlastných rúk. Podľa prieskumov takmer každý druhý človek verí na dobré alebo zlé znamenie. Ale, aký postoj má k poverám zaujať veriaci človek?

✝️VERIACI a POVERY

,,Predložil som vám život i smrť, požehnanie i kliatbu! Vyvoľ si život, aby si zostal nažive ty aj tvoje potomstvo.“ (Deuteronómium 30:19)

Katechizmus Katolíckej cirkvi o povere hovorí:

Prvé prikázanie zakazuje uctievať iných bohov okrem jediného Pána, ktorý sa zjavil svojmu ľudu. Zakazuje poveru a neúctu voči Bohu. (KKC 2110)

Alebo ešte jednoduchšie: ,,Povera je vybočenie kultu, ktorý vzdávame pravému Bohu. Prejavuje sa najmä v modloslužbe, ako aj v rozličných formách veštenia a mágie.“ (KKC 2138)

👉 Všetky povery (praktiky mágie alebo čarodejníctva) sú v protiklade s úctou a rešpektom spojenými s láskyplnou bázňou, ktoré sme povinní mať jedine voči Bohu. A preto kresťan musí všetky tieto formy odmietnuť.

Povery a pohanské zvyky kresťania často uplatňujú vo svojom živote bez toho, aby si to uvedomovali, alebo to zahaľujú rúškom nejakej národnej kultúry a tradície, aby takto obhájili seba a svoje konanie. Z tohto dôvodu som sa pokúsil priblížiť, v čom sú tieto nekresťanské javy škodlivé a poukázať na ich nebezpečenstvo pre duchovný rast kresťana.

…niekto človeka ničí.

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

Zdroj: Povery ničiace rodiny/Jozef Mareta – knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.zachej.sk/produkt/7350/povery-niciace-rodiny/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás