Gruzínska vláda chce zmenou ústavy bojovať proti presadzovaniu hodnôt LGBT

Líder parlamentnej väčšiny vládnej strany Gruzínska túžba Mamuka Mdinaradze v pondelok oznámil, že vláda predložila návrh ústavného „zákona o ochrane rodinných hodnôt a neplnoletých osôb“.

Návrh ústavného zákona by v prípade prijatia zakázal akékoľvek zhromažďovanie, produkt alebo vzdelávací program, ktorý „popularizuje“: „rodiny alebo intímne vzťahy osôb rovnakého pohlavia“, „adopciu detí osobami rovnakého pohlavia alebo osobami neheterosexuálnej orientácie“, „zmenu pohlavia“, „myšlienku, že existujú viac ako dve pohlavia“, alebo „incest“. Zmeny by tiež zakázali akúkoľvek lekársku terapiu pri zmene pohlavia alebo akékoľvek právne uznanie pohlavia pre transrodových ľudí.

Po prijatí tohto ústavného zákona bude podľa Mdinaradzeho parlament hlasovať aj o zmene článku 30 gruzínskej ústavy, ktorý definuje manželské práva a práva matky a detí. Nový dodatok by mal podľa Mdinaradzeho zabezpečiť, že ochrana rodinných hodnôt a maloletých osôb bude zabezpečená vyššie spomínaným ústavným zákonom.

Vládna strana Gruzínska túžba momentálne v 150-člennom gruzínskom parlamente kontroluje 83 kresiel. Na okamžité prijatie ústavnej zmeny je podľa platnej gruzínskej ústavy potrebných aspoň 113 hlasov. Zmenu ústavy však možno prijať aj v dvoch hlasovaniach pri podpore aspoň 100 poslancov.

Faktickou súčasťou vládnej koalície v Gruzínsku je aj strana Sila ľudu, ktorá sa odštiepila od Gruzínskej túžby v auguste 2022 pre údajnú nedostatočnú radikálnosť vládnej strany v hodnotových otázkach a vo vzťahu k Západu. Deväť poslancov predmetného hnutia, ktoré je podľa mnohých analytikov riadeným projektom vládnej strany na presadzovanie radikálnejších návrhov, s najväčšou pravdepodobnosťou plánované zmeny podporí.

Hoci väčšina parlamentnej opozície sa voči návrhu stavia negatívne, nedá sa vylúčiť, že vláda zoženie aj potrebných zvyšných osem hlasov. V parlamente totiž momentálne sedí aj viacero nezaradených poslancov.

Ak by sa aj návrh presadiť nepodarilo, vláda ho môže jednoducho využiť ako muníciu v kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa v krajine mali konať už v októbri. Predstavitelia najsilnejšieho opozičného predvolebného bloku strán Jednotné národné hnutie a strany Stratégia Aghmašenebeli už dávnejšie avizovali, že v predvolebnej kampani sa nebudú s vládnou stranou púšťať do diskusií o hodnotovo-ideologických otázkach, ale chcú sa sústrediť na praktické problémy v spoločnosti, ako sú rýchle tempo emigrácie, chudoba a nezamestnanosť. Vyššie spomenutým návrhom ústavných zmien však vláda uskutočnila krok, ktorým obe opozičné strany do diskusie o hodnotovo-ideologických otázkach pravdepodobne vtiahne bez ohľadu na ich vôľu a plány.

Podľa miestnych médií by predmetná zmena ústavy mohla torpédovať snahu Gruzínska o členstvo v EÚ. Komisia EÚ vo svojich požiadavkách, aby Gruzínsko pokročilo v prístupovom procese, totiž jasne uviedla, že krajina potrebuje „rýchlo prikročiť k posilneniu ochrany ľudských práv zraniteľných skupín“. Komisia ďalej vyzvala gruzínsku vládu, aby zabezpečila právo na slobodu zhromažďovania, pričom pripomenula, že nedokázala zabrániť krajne pravicovým skupinám v násilnom útoku na plánovaný festival Pride v roku 2023. Predmetný návrh by pritom organizovanie podujatí Pride pravdepodobne úplne zakázal.

Celý článok nájdete kliknutím na odkaz dole, ktorý Vás prepojí na portál: standard.sk.

Autor: Tomáš Baranec

ZDROJ: Štandard – Gruzínska vláda chce zmenou ústavy bojovať proti presadzovaniu hodnôt LGBT (standard.sk)

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Gruzínska vláda chce zmenou ústavy bojovať proti presadzovaniu hodnôt LGBT 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás