Asociácia vysokoškolského športu zakázala biologickým mužom súťažiť v ženských kategóriách

Národná asociácia medziuniverzitných športov (NAIA) v pondelok schválila usmernenie, podľa ktorého biologickí muži nemôžu súťažiť v ženských športoch v rámci univerzitných športov sponzorovaných NAIA. 

NAIA zahŕňa 249 škôl v USA a Kanade, z ktorých väčšina sú malé súkromné vysoké školy. 

Členmi ligy sú katolícke vysoké školy ako Benedictine College v Kansase, Ave Maria University na Floride, Loyola University v New Orleans a Saint Mary-of-the-Woods College v Indiane. Členom je aj Texas A&M University-San Antonio. 

Rozhodnutie v pomere hlasov 20:0 nasledovalo po decembrovom prieskume, ktorý zistil širokú podporu navrhovaného pravidla medzi členmi asociácie. Zo 68 škôl, ktoré odpovedali na prieskum, bolo podľa správy CBS 58 za zmenu pravidiel.

„Predovšetkým sme verili, že našou povinnosťou je vytvoriť spravodlivosť v NAIA,“ povedal prezident NAIA Jim Carr pre CBS Sports. „Myslíme si tiež, že je to v súlade s dôvodmi, prečo bola vytvorená Hlava IX.“ 

Nová smernica vyžaduje, aby študentky, ktoré sa zúčastňujú na ženských športoch sponzorovaných NAIA, boli biologicky ženy a neboli pod vplyvom žiadnej maskulínnej hormonálnej premene. 

Športovkyne, ktoré užívajú maskulinizačné hormóny, nemôžu súťažiť v ženských športoch sponzorovaných NAIA, ale môžu sa zúčastňovať na interných aktivitách, ako sú tréningy, podľa uváženia jednotlivých vysokých škôl, uvádza sa v smernici.

podporte nás sdzr

Pravidlá NAIA nešpecifikujú pohlavie pre mužské športy sponzorované NAIA, čo znamená, že ženy užívajúce maskulinizačné hormóny sa môžu zúčastňovať mužských športov, ak si to želajú.

Toto rozhodnutie nasleduje po nedávnej kontroverzii v súvislosti s víťazstvom plavca Lia Thomasa z University of Pennsylvania, biologického muža, na majstrovstvách NCAA I. divízie. 

Riley Gainesová, ktorá súťažila proti Thomasovi, otvorene vyjadrila svoj nesúhlas s tým, aby muži súťažili v ženských športoch. 

Gainesová a viac ako desať ďalších športovkýň podali v marci žalobu na Národnú asociáciu kolektívnych športov (NCAA). V žalobe tvrdila, že povolenie mužom súťažiť v ženských súťažiach odopiera ženám ochranu prisľúbenú v rámci hlavy IX a že toto rozhodnutie „vystavuje ženy strate ich ústavného práva na telesné súkromie“.

„Hlava IX bola prijatá Kongresom s cieľom zvýšiť príležitosti žien, preto žiadna smernica, ktorá povoľuje mužom zaujať miesto žien v ženských univerzitných športových tímoch alebo v ženských univerzitných športových šatniach, nie je podľa hlavy IX prípustná,“ uvádza sa v žalobe.

Gainesová v príspevku na X ocenila krok NAIA a uviedla, že NAIA „sa stáva prvým národným vysokoškolským riadiacim orgánom, ktorý nariadil športovcom súťažiť so svojím pohlavím“.

Nedávny vatikánsky dokument zverejnený v pondelok potvrdil náuku Katolíckej cirkvi o ľudskej dôstojnosti a zaoberal sa rôznymi modernými otázkami vrátane transrodovosti.

Vo vatikánskom vyhlásení sa uvádza, že „treba odmietnuť všetky pokusy o zahalenie odkazu na neodstrániteľnú sexuálnu odlišnosť medzi mužom a ženou“, pričom sa odsudzuje aj akékoľvek násilie alebo agresia voči jednotlivcom na základe sexuálnej orientácie.

Zdroj: College sports association bans biological men from women’s sports | Catholic News Agency

Z angl. prekladu preložila Jesika Senderáková

Asociácia vysokoškolského športu zakázala biologickým mužom súťažiť v ženských kategóriách 1

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

Asociácia vysokoškolského športu zakázala biologickým mužom súťažiť v ženských kategóriách 2
Asociácia vysokoškolského športu zakázala biologickým mužom súťažiť v ženských kategóriách 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás