Zjavila sa Panna Mária

✍️ Podľa zachovaných údajov sa v dňoch 9. – 12. decembra na kopci Tepeyac severne od hlavného mesta Mexika (v La Villa de Guadalupe) niekoľkokrát zjavila Panna Mária Juanovi Diegovi Cuauhtlatoatzinovi, jednému z prvých Aztékov, ktorí konvertovali na kresťanskú vieru. Meno Guadalupe mu prezradila sama Panna Mária. Niektorí sa domnievajú, že ide o španielsky prepis aztéckeho výrazu coatlaxopeuh, teda ,,tá, ktorá rozdrví hada.“ (porov. Gn 3, 14-15)

📚 Poďme sa na celý príbeh pozrieť trochu bližšie. Dňa 9. decembra sa Juan Diego ponáhľal na katechézu do hlavného mesta. Na vŕšku Tepeyac, kde stáli ruiny pohanského chrámu aztéckej bohyne, uvidel očarujúco krásnu mladú ženu. Mala podobu indiánskeho dievčaťa a prihovorila sa mu v miestnom aztéckom jazyku nahuatl: „Juancín, Juan Diegoncín, prosím, ja ťa prosím, som Panna Mária, Matka pravého Boha, z ktorého všetko žije, Stvoriteľa človeka, Pána nebies i zeme. Choď k biskupovi a povedz mu, že chcem malý dom tu na lúke, aby tu bol uctievaný ten, ktorý je láska, neha, súcit, dobro, pokoj, pravda a spravodlivosť.“ Juana Diega oslovila „Juancín, Juan Diegoncín“, výrazmi plnými nežnosti a lásky.

✍️ Juan Diego ešte v ten deň zašiel za biskupom Juanom de Zummarágom, ktorý viedol katolícke misie medzi Aztékmi, a povedal mu o zjavení aj o Máriinom želaní. Biskup ho vypočul, ale neveril mu. Sklamaný Juan sa vrátil na miesto zjavenia. Pokorne žiadal Pannu Máriu, či by nechcela poslať niekoho dôležitejšieho ako je on. Božia Matka však trvala na svojom.

podporte nás sdzr

📚 O pár dní neskôr, 12. decembra, Juan Diego neprišiel na miesto zjavení, pretože náhle utekal zavolať kňaza k chorému strýkovi. No Panna Mária sa mu napriek tomu znova zjavila. Keď jej Juan vysvetlil, prečo neprišiel, Mária mu povedala: „Nič ťa nemá vystrašiť, nič ťa nemá zarmútiť, nič nemá zatemniť tvoju tvár ani tvoje srdce. Neboj sa tejto nemoci ani žiadnej inej nemoci, žiadneho trápenia, žiadnej bolesti. Či tu nie som ja, tvoja Matka? Nie si tu vari ty v mojom tieni, pod mojou ochranou? Nie som prameňom tvojej radosti? Nie si v záhyboch môjho plášťa a v mojich rukách? Potrebuješ ešte niečo viac? Nenechaj sa znepokojiť chorobou svojho strýka, lebo on na ňu nezomrie. Práve teraz, v tomto okamihu, sa uzdravil.“ A Juanov strýko skutočne vyzdravel. Panna Mária sa zjavila aj jemu a povedala, že si želá byť uctievaná ako „tá, ktorá rozšliapala hlavu kamenného hada.“ Týmito slovami naznačila, že zvíťazila aj nad pohanským bohom Quetzalcoatlom, ktorý bol dovtedy uctievaný ako operený had.

✍️ Aj pri ďalšom zjavení sa posťažoval Márii: „Presvätá Panna Mária, otec biskup mi nechce uveriť a žiada si nejaký znak na potvrdenie zjavenia.“ Mária mu povedala: „Zajtra chod na vŕšok Tepeyac a nazbieraj kyticu z kvetov, ktoré tam nájdeš. Zanes ich biskupovi, aby ti uveril.“

📚 Na druhý deň ráno Juan Diego vyšiel na Tepeyac. Bol december a teplota klesla pod nulu, no napriek tomu uvidel medzi skalami nádherné karmínové kastílske ruže, aké v celom v Mexiku nerástli. Prekvapený Juan natrhal kyticu sviežich kvetov, uložil ich do tilmy (zástera, ktorú nosili domorodí Indiáni) a ponáhľal sa za biskupom. Keď chcel vybrať kvety, prítomných čakalo ešte väčšie prekvapenie – na tilme uvideli obraz krásnej mladej ženy oblečenej v červených šatách a modrozelenom plášti posiatom hviezdami. Biskup uveril Juanovi a spolu s ostatnými padol na kolená pred obrazom Panny Márie.

✍️ Tilmu preniesli do katedrály a vystavili, aby si ju ľudia mohli uctiť. Na určenom mieste postavili kaplnku. 26. decembra 1531 do nej biskup Zummarága osobne preniesol milostivý obraz a Juanovi Diegovi zveril starostlivosť o kaplnku a o obraz.

📚 Vplyv milostivého obrazu na miestnych ľudí bol ohromujúci. Tisícky Aztékov sa dávali hromadne krstiť, za sedem rokov prijalo krst osem miliónov domorodcov. Indiáni sa ochotne zriekali mnohoženstva, ktoré bolo jednou z prekážok prijatia krstu. Stavali sa kostoly, kláštory, školy a nemocnice a čo nevidieť mohlo Mexiko posielať do iných krajín vlastných misionárov, z ktorých mnohí položili životy za vieru.

✍️ Juan Diego zomrel 30. mája 1548 a neďaleko miesta, kde na príkaz Panny Márie natrhal ruže, vytryskol prameň čistej vody. Mnohí chorí sa uzdravili, keď sa z neho napili alebo sa v ňom vykúpali.

31. júla 2002 pápež Ján Pavol II. vyhlásil vizionára Juana Diega za svätého, kde prehlásil: „Prijatím kresťanského posolstva bez toho, aby sa vzdal svojej pôvodnej identity, objavil Juan Diego hlbokú pravdu nového ľudstva, v ktorej sú všetci povolaní byť Božími deťmi.“

Text a obrázok pripravil: Mikuláš Mária Lipták – Rytier Nepoškvrnenej ⚔️💙

Zdroj: Zjavila sa Panna Mária

Zjavila sa Panna Mária 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás