Zákaz verejných bohoslužieb – iniciatívu Figeľa podporili ďalší

Iniciatívu Jána Figeľa, ktorý s ďalšími osobnosťami podal podnet vo veci zákazu verejných bohoslužieb podporili po katolíckych biskupoch aj pravoslávni biskupi a Predsedníctva Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Uviedli to vo svojich stanoviskách.

„Vyjadrujeme svoju podporu podaniu bývalého eurokomisára Jána Figeľa na Generálnu prokuratúru SR a Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v súvislosti s nariadeniami vlády, ktoré prakticky znemožňujú nielen výkon verejných bohoslužieb, ale aj individuálnu pastoráciu. Stotožňujeme sa s názorom, že sú neprimeraným zásahom verejnej moci do náboženského života,“ napísali v stanovisku pravoslávni biskupi.

Ako povedali, neupierajú štátnej moci právo vydávať vyhlášky a nariadenia, ani nezľahčujú pandemickú situáciu, ktorá nemá v novodobých dejinách obdobu.

„Chceme však zdôrazniť, že kresťanské cirkvi a náboženské spoločnosti na Slovensku dokázali i v neľahkých časoch, ktoré prežívame, vydať svedectvo, že sú schopné a ochotné nie zo strachu pred smrťou, ale práve naopak, z úcty k životu viesť svojich kňazov a veriacich k tomu, aby sa správali zodpovedne a obetavo. Bolo by preto správne, keby štátna moc prejavila voči cirkvám aspoň toľko úcty a rešpektu, koľko pochopenia prejavili cirkvi doteraz voči nej,“ zdôraznili biskupi.

„Sloboda náboženského vyznania a sloboda prejavovania viery spoločnou bohoslužbou, sú teda jednými zo základných práv a slobôd občanov v demokratickom štáte, ktoré zaručuje priamo ústava. Táto sloboda môže byť obmedzená iba zákonom, ktorý má v zmysle ústavy presne stanovené parametre. Aj my spolu s mnohými prežívame vážnu pochybnosť o tom, či práva a slobody, zaručené ústavou, môžu byť obmedzené uznesením vlády (núdzový stav, obmedzenie slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania) a vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (zákaz hromadných podujatí, medzi ktoré sú zahrnuté aj bohoslužby, neudelenie výnimiek pre cestu na ne a pod.). Toto považujeme za problém, na ktorý musia dať verejné autority odpoveď,“ pripomína Predsedníctvo ECAV.

„Z tohto dôvodu považujeme iniciatívu generálneho prokurátora, resp. podnecovateľov za vítanú a potrebnú. Mohla by vniesť svetlo do tohto nie zdravotníckeho, ako ústavoprávneho problému. Sme presvedčení o tom, že ani v časoch núdzového stavu by nemalo byť zasahované do základných práv a slobôd a mali by byť dodržiavané princípy právneho štátu. Alebo inak povedané, ak v čase núdzového stavu sú dodržiavané základné práva a slobody a princípy právneho štátu, potom sú občania ochotnejší štátu dôverovať, sú otvorenejší k spolupráci a motivovanejší realizovať spoločné stratégie na zvládnutie krízových situácií,“ uvádzajú Ivan Eľko, generálny biskup a Ján Brozman, generálny dozorca Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

podporte nas - prispevky

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás