Za nenávisť voči LGBT môžete v Nórsku po novom skončiť v base. Aj keď ju prejavíte v súkromí

LGBT Nórsko

Jedna z najprogresívnejších krajín na planéte, Nórsko, môže po novom zatvárať svojich občanov do väzenia za kritické stanoviská voči LGBT komunite, respektíve, za údajne nenávistné prejavy. A to aj v prípade, ak ich neprednesú verejne. Informuje o tom denník Štandard s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Deje sa tak po legislatívne úprave, ktorú začiatkom tohto týždňa odklepol tamojší zákonodarný zbor a rozšíril ňou trestný zákon chrániaci homosexuálov z roku 1981.

Občanom, ktorí budú uznaní za vinných z nenávistných prejavov, z tzv. hatespeechu, hrozí za prejavy súkromnej povahy finančná pokuta alebo až rok za mrežami. Ak sa činu dopustia verejne, štát im môže odňať slobodu až na 3 roky.

„Veľmi sa mi uľavilo, pretože (nedostatok právnej ochrany) bol po mnoho, mnoho rokov pre transľudí hrozným na pohľad,“ uviedla Birna Rorslettová, viceprezidentka Asociácie transsexuálov v Nórsku.

Odporcovia zákona, naopak, tvrdili, že by to mohlo kriminalizovať slobodu prejavu kritizujúceho práva LGBT, skonštatovala Anine Kierulfová, odborná právna asistentka univerzity v Osle.

Štandard uvádza, že Nórsko je jednou z najliberálnejších krajín v Európe pre LGBT ľudí, čo napríklad od roku 2016 v praxi umožňuje transrodovým osobám legálne si zmeniť pohlavie aj bez stanovenia lekárskej diagnózy.

— TOD

Prevzaté z: https://dennikslovensko.sk/65896/za-nenavist-voci-lgbt-mozete-v-norsku-po-novom-skoncit-v-base-aj-ked-ju-prejavite-v-sukromi/

Slovenský dohovor - podporte nás

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás