Transgender: Generál Lengvarský pripravil nový útok

Kontroverzné odborné uznesenie o transsexualizme by mohlo platiť už o pár týždňov. Ak sa nič nestane. O najnovšom vývoji v politicky vážnej kauze píše Patrik Daniška.

Ministerstvo zdravotníctva vydalo začiatkom apríla odborné usmernenie, podľa ktorého sa rozširujú možnosti, ako dosiahnuť úradnú zmenu pohlavia. Doposiaľ sa vyžadoval chirurgický zákrok – okrem iného aj preto, aby sa predišlo právnemu chaosu pri určovaní materstva a otcovstva (napríklad pri existencii tehotných „oteckov“). Podľa Lengvarského usmernenia by však na zmenu pohlavia malo stačiť aj podávanie hormónov opačného pohlavia, dokonca v prípade, ak to zo zdravotných dôvodov nie je možné, nebude sa vyžadovať ani to. Čiže „tehotný muž“ (v skutočnosti biologická žena, úradne uznaná za muža) by sa čoskoro mohol stať právnou realitou už aj u nás.

Nemá to podporu vo verejnosti ani to nie je v programe vlády, celkom logicky to vyvolalo aj nevôľu konzervatívnych koaličných poslancov pod vedením Anny Záborskej, ktorí požadovali zrušenie tohto usmernenia, ale pohrozili i odvolávaním progresívneho ministra. Ten odmietol ustúpiť. Po stupňujúcom sa tlaku síce ustúpil, avšak len naoko, pretože namiesto zrušenia odborného usmernenia iba pozastavil jeho platnosť. Tým okabátil poslancov, no aj premiéra, ktorému mal prisľúbiť, že usmernenie zruší.

Ale pozor. Pozastavenie platnosti usmernenia bolo odôvodnené potrebou prijatia štandardných postupov liečby transsexualizmu, pričom prijatím štandardných postupov sa platnosť odborného usmernenia automaticky obnoví.

Z ministerstva v posledných týždňoch prichádzajú informácie, že minister veľmi tlačí na to, aby sa štandardné postupy prijali čím skôr. V najhoršom scenári by k tomu mohlo dôjsť už začiatkom prázdnin. Tým by automaticky začalo platiť aj kontroverzné odborné usmernenie, ktoré mal minister zrušiť, ale nezrušil.

Minister Lengvarský tak opäť začína kultúrnu vojnu. Spojencov na ňu má.

Je preto potrebné dosiahnuť, aby sa odborné usmernenie naozaj zrušilo, a to ešte pred prijatím štandardných postupov. Spomínané uvoľnenie kritérií pre úradnú zmenu pohlavia nie je jediným problémom tohto usmernenia. Medzi ďalšie patrí výlučné preferovanie invazívnych metód, usmernenie sa prakticky vôbec nezmieňuje o možnosti psychoterapeutickej pomoci, ktorá môže človeku pomôcť zmieriť sa so svojou transsexualitou bez chirurgických operácií. Nedostatočné je aj poučenie pred informovaným súhlasom, chýba vekové obmedzenie pre osoby, ktoré môžu podstúpiť zmenu pohlavia, a podobne. Ak by malo byť odborné usmernenie prijaté, treba vypracovať celkom nové znenie.

Zdroj: DENNÍK ŠTANDARD: celý článok nájdete tu: https://dennikstandard.sk/220406/transgender-general-lengvarsky-pripravil-novy-utok/

podporte nás sdzr
podporte nás sdzr

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás