Teroristické útoky na kresťanov v Nigérii

Nigéria 28. júna (E-kai) Teror a prenasledovanie kresťanov v Nigérii si vyberá ďalšiu daň. Cez víkend boli zabití ďalší dvaja katolícki kňazi. V nedeľu bol v štáte Edo na juhu Nigérie unesený a zabitý otec Christopher Odia. Deň predtým na severe krajiny, v štáte Kaduna, teroristi zabili pátra Vitusa Boroga.

Páter Odia odchádzal na nedeľnú rannú omšu do svojho kostola svätého Michala Ikabigbo v Ikabigbo. V istom okamihu sa na faru vlámali banditi a duchovného uniesli. Podrobnosti incidentu nie sú známe.

„S ťažkým srdcom, ale s úplnou odovzdanosťou do Božej vôle oznamujeme smrť nášho kňaza, otca Christophera Odia, ktorého dnes ráno uniesli únoscovia,“ uvádza sa vo vyhlásení diecézy.

Páter Odia bol správcom kostola svätého Michala v Ikabigbo a tiež riaditeľom katolíckej strednej školy. Mal 41 rokov.

V sobotu došlo k útoku na dediny a farmy Kajama pozdĺž cesty vedúcej z Kaduny do Kachie. Páter Vitus Borogo bol v dôsledku útoku zastrelený. Bol kaplánom katolíckej komunity na Štátnej polytechnike v Kadune a predsedom Nigérijského katolíckeho diecézneho združenia kňazov (NCDPA), pobočka Kaduna. Mal 50 rokov.

Sústrasť rodine zosnulého a komunite, v ktorej duchovný slúžil, vyjadril arcibiskup Matthew Man-Oso Ndagoso. V posledných týždňoch zomreli v Nigérii rukami extrémistov a bojujúcich gangov desiatky ľudí vrátane mnohých kresťanov.

Na Zelený štvrtok bolo pri útoku na kostol v meste Owo zabitých viac ako 40 ľudí. O niekoľko dní neskôr sa v Kadune odohral ďalší masaker, pri ktorom prišlo o život viac ako 30 ľudí. Únosy kvôli výkupnému sú na dennom poriadku. Podľa organizácie Open Doors je Nigéria na siedmom mieste na svete z hľadiska prenasledovania kresťanov (Zdroj: E-kai).

Prevzaté z: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20220628021

Príspevky - podporte nás
Teroristické útoky na kresťanov v Nigérii 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás