Pochopiť seba samého: Kým si, kresťan?

Sme deťmi večnosti. Ešte pred stvorením sveta si ťa Boh, náš Otec, vysníval ako jedinečného a absolútne neopakovateľného. Stvoril ťa pre seba, takého, aký si, zamiloval si ťa od počiatku a miloval ťa po celú večnosť. Taký ako ty nikdy nikto nebol a nikdy už v celých dejinách vesmíru nebude. Máš neuveriteľnú hodnotu a dôstojnosť. Sestra Faustína hovorila, že každá duša je iný svet. Otec chce mať s tebou jedinečný a neopakovateľný vzťah v intimite, ktorá prekračuje tvoje najodvážnejšie očakávania. Vybral si ťa ešte pred stvorením sveta, aby si bol svätý a nepoškvrnený pred jeho tvárou. Označil ťa z lásky pre seba ako svojho milovaného syna a dcéru z kráľovského rodu; syna, dcéru dokonale podobných jemu, Kráľovi vesmíru, stvorených na jeho obraz a podobu. Preto keď sa rodíš v pozemskom čase, máš v živote jeden najdôležitejší cieľ: pripraviť sa na večnosť s Bohom, ktorá bude taká úžasná, že ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani tvoje srdce nedokáže pochopiť, čo Boh pripravil pre tých, ktorí ho milujú. Tak hovorí svätý Pavol a on vie, čo hovorí, lebo bol prenesený do neba a videl, a počul slová z neba. Vo chvíli svojej smrti sa vrátiš k Bohu, k Otcovi, k najnežnejšiemu z otcov. Vrátiš sa do večnosti, vrátiš sa domov. Večnosť je tvoj dom, atmosféra, pre ktorú si bol stvorený. Nebol si stvorený pre zem, ale pre nebo. Preto sa toľkí z nás nedokážu nájsť v živote na zemi, a to najmä vtedy, keď čoraz hlbšie vstúpia do blízkeho vzťahu s Bohom. Začínaš cítiť, že svet ti nerozumie, a ty čoraz menej rozumieš svetu. Prečo? Lebo sa čoraz silnejšie dotýkaš inej skutočnosti. A začínaš chápať, že naozaj nie si z tohto sveta. Začínaš túžiť po Bohu, po svojom dome vo večnosti. Čas na zemi je ti daný ako čas, v ktorom je najdôležitejším cieľom poznávať lásku Otca, Syna a Ducha Svätého, zamilovať sa do každého z nich z celého srdca, zo všetkých síl a z celej duše, aby si bol vo chvíli smrti pripravený na zásnuby s Bohom na večnosť a na návrat do Otcovho domu. Čas na zemi je čas duchovných zásnub, čas prípravy na svadbu s Bohom. Podstata nášho duchovného života je teda túžba, aby sme sa čo najsilnejšie a najúčinnejšie otvorili Božej sile lásky, ktorá má moc premeniť nám život a dať nám vytúžené šťastie. Keď sa takto otváraš jedinečnej dobrej zvesti o Bohu, ktorý je zamilovaný do teba a tvojho úžasného predurčenia na celú večnosť, musíš vedieť, že ťa čaká ťažký zápas s mocnosťami temnoty, ktoré urobia všetko, aby si neodhalil Boží plán pre teba, neprijal svoju úžasnú identitu a nežil víťazným životom vo svojom povolaní a fascinujúcom poslaní na zemi. Veľmi často to bude robiť tak, že bude klamať o tebe, o iných ľuďoch, bude falšovať obraz Boha Otca, bude ťa zotročovať ťažkými hriechmi. Bude ťa nabádať, aby si sa z nich nespovedal či sa spovedal zle, alebo sa neobťažoval s akýmkoľvek duchovným zápasom. V skutočnosti sa tvoj život môže krútiť v moci diabolského prekliatia, v priestore, ktorý je veľmi temný, plný bolestí a utrpenia.

podporte nás sdzr

Ak rozpoznáš, že žiješ v moci prekliatia – budem o tom písať v ďalších kapitolách –, mal by si z celej sily túžiť rozísť sa s ním raz a navždy, najmä ak prekliatie môže prechádzať z pokolenia na pokolenie ako účinok ťažkých hriechov, ktoré sú neoľutované a neodpykané. Ale mal by si to robiť s vedomím, že tvoj duchovný život nemôže byť neustálym hľadaním príčin prekliatí, neustálym rozpoznávaním osôb, faktov alebo vecí, ktoré môžu stáť za utrpením, ktoré prežívaš. Satan sa pokúsi namotať ťa do posadnutého hľadania, aby si obviňoval ostatných za nešťastia vo svojom živote, aby si ľutoval sám seba a odmietal prevziať zodpovednosť za svoj život. Diabol, otec klamstva, ti bude stále pripomínať temné stránky tvojho života, aby ťa notoricky z niečoho obviňoval, ponižoval, ukazoval, že si nanič, že si beznádejný, že tvoj život je nezmyselný, všetko si prehral, nikdy už nebude dobre, nič sa nezmení k lepšiemu.

Pozrime sa na dvanástu kapitolu Apokalypsy, v ktorej čítame, že v posledných časoch (začali sa po zoslaní Ducha Svätého) nastane veľký boj na nebi. Keď satan videl, že žene, Božej Matke, ktorá je zároveň symbolom dokonalej Cirkvi, Baránkovej nevesty, nemôže nič urobiť, zúrivý uteká z boja s ňou a začína, ako hovorí Božie slovo, bojovať so zvyškom jej potomkov, čiže s kresťanmi, ktorí vydávajú svedectvo o Kristovi. Božie slovo nám hovorí nielen o tom, ako bude vyzerať posledný zápas, ale aj o tom, aké zbrane použije satan v boji s kresťanmi. Satan bude stáť deň a noc pred Bohom, aby nás pred ním obviňoval. Satan na nás nebude neustále útočiť nečistými pokušeniami, nebude nás deň a noc ničiť chorobami, neprinesie nešťastie a tragédiu, ale bude nás pred Bohom neprestajne obviňovať. Spravidla si neuvedomujeme, že to zlé, čo vo svojej hlave počujeme, vôbec nemusí pochádzať od nás. To vôbec nemusia byť naše myšlienky. Diabol krúži okolo teba deň a noc. Pozerá sa na teba s najväčšou nenávisťou a syčí: „Si nanič.“

A ty ako zlovestná ozvena opakuješ: „Som nanič.“
Diabol hovorí: „Si beznádejný, nič v živote nedosiahneš.“
A ty opakuješ: „Som beznádejný, nič v živote nedosiahnem.“
„Boh ťa zatratí.“
A ty opakuješ: „Boh ma zatratí.“
„Nie si hoden lásky po tom, čo si urobil.“
A ty opakuješ: „Nie som hoden lásky po tom, čo som urobil.“

Ani si neuvedomuješ, že to nehovoríš ty, že to nie sú tvoje myšlienky, ale každý deň a každú noc ti to našepkáva žalobca, aby ťa ponoril do úplného zúfalstva, znechutenia, pochybností, aby ťa vohnal do neviery, depresie a nakoniec ťa prinútil dokonca spáchať samovraždu. Nič na tom nie je čudné; musíš si uvedomiť, že cieľom pôsobenia satana je zničiť tvoj život. Veď on prichádza len na to, aby ničil, kradol a zabíjal. Je vrahom od počiatku. Zanecháva svoje stopy v tvojom živote, hoci veľmi chce byť neviditeľný. Vie, že keď bude odhalený, začne prehrávať.

A na druhej strane stojí Ježiš, Pán pánov a Kráľ kráľov, náš prostredník, prostredník medzi nebeským Otcom a tebou, ktorý ti zjavuje všetku lásku Boha a hovorí: „Milovaný syn, milovaná dcéra, všetko môžeš v tom, ktorý ťa posilňuje, čiže vo mne.“ Prečo teda hovoríš: Som nanič? Je to lož. Si milované Božie dieťa. Prečo si nahováraš, že nič sa ti v živote nedarí? Všetko sa ti podarí, ak budeš zjednotený s Ježišom. Boh nikdy neprehráva.

Tento úryvok pochádza z knihy Jeho láska ťa uzdraví, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.

ZDROJ: https://www.verim.sk/pochopit-seba-sameho-kym-si-krestan/

Pochopiť seba samého: Kým si, kresťan? 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Hello There. I discovered your weblog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your helpful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás