O. Dominik Chmielewski – byť dobrým človekom nestačí. O svätej spovedi

sv. spoved sdzr

Ďalšia nezabudnuteľná katechéza o. Dominika Chmielewskeho – tentokrát o sv. spovedi.

Mnohí z nás si myslia, že stačí byť dobrým človekom na to aby sme išli do neba… Ako často počuť výrok: „Nikoho som neokradol a nikoho som nezabil – som dobrým človekom a určite budem v nebi! Nemusím chodiť do kostola ani sa spovedať – veď nemám z čoho!“ To je však veľký podvod satana. Keby to bola skutočne pravda, že stačí byť dobrým človekom na to, aby sme sa dostali do neba, tak kríž Pána Ježiša Krista by vôbec nemal zmysel.

O. Dominik Chmielewski - byť dobrým človekom nestačí. O svätej spovedi 1

O. Dominik Chmielewski pokračuje v kázni:

„Viete čo je to svätá spoveď? V momente, keď prichádzaš ku kňazovi si prenesený na Golgotu. Kľakáš v spovedelnici, no v skutočnosti kľakáš pred krížom Ježiša Krista. Hovoríš svoj prvý hriech – Bože nemiloval som ťa celým svojim srdcom, celou svojou silou a celou svojou mysľou. A tento hriech udiera do tela Pána Ježiša. Roztrhá mu telo a ostáva po tomto údere veľká otvorená rana. Hovoríš ďalší hriech – nemodlil som sa pravidelne, nemal som na to čas… A tento hriech opäť udiera do tela Pána Ježiša a spôsobí mu ďalšiu otvorenú ranu. Nebol som v nedeľu na sv. omši… Neviem odpustiť svojim rodičom… Myslel som nečisto na iné dievčatá, masturboval som, vyspal som sa s iným dievčaťom… Bol som pyšný, lenivý, egoista, zanedbával som dobro, ktoré som mohol urobiť inému človeku. Márnil som svoj čas pri televízore, pri internete. Bol som lakomý a konal som hriech obžerstva. Prechovával som hnev k inému, bol som agresívny, vyprovokoval som hádky. Bol som pyšný… Každý vyslovený hriech udiera do tela Pána Ježiša a zanecháva na ňom krvácajúcu ranu… Prorok Izaiáš povedal o trpiacom na kríži, že jeho vzhľad bol taký, že sa ani nepodobal človeku. Bol tak strašne dobitý, že ľudia s odporom odvracali od neho zrak. Zakaždým, keď vyznávaš svoj hriech a ten udiera do tela Pána Ježiša a spôsobuje mu hroznú bolesť… z úst Ježiša počuješ: odpúšťam ti ho… A krv z rany, ktorú si mu spôsobil tým konkrétnym hriechom ťa obmýva. A tak je to stále keď vyslovíš hriech – Ježiš hovorí odpúšťam ti, odpúšťam ti, odpúšťam ti… Keď skončí svätá spoveď a ty vstávaš od spovedelnice – čiže sa postavíš spod kríža na Golgote, pozrieš na Ježiša a vidíš, že on je už mŕtvy. Zobral všetky tvoje hriechy na seba. Dal sa dobiť tvojimi hriechmi a zomrel v ukrutnej smrti. Súhlasil aby zaplatil cenu za hriech. A tou cenou ako hovorí písmo sväté je smrť. Spoveď to je zabitie Boha svojimi hriechmi. A prijatie od neho úplného odpustenia…

Najmenší hriech, ktorý by si spáchal počas svojho života ťa odvracia od Boha. My nerozumieme tomu čo je hriech a nerozumieme ani tomu, čím je svätosť Boha. Je nemožné aby sa človek aj s tým najmenším hriechom zjednotil s Bohom a jeho svätosťou. Je to však možné pod jednou podmienkou – že prijmeme odpustenie Pána Ježiša z kríža, že prijmeme jeho krv, ktorou nás obmyje a očistí z každého hriechu. A vtedy, keď máme čisté srdce, ktoré je obmyté krvou Ježiša sa môžeme úplne zjednotiť s Bohom. Ale to všetko len vďaka Ježišovej smrti, ktorou nás On očisťuje v čase sv. spovede.

O. Dominik Chmielewski zakončuje túto katechézu slovami: Chápeme teraz, aké je hlúpe keď hovoríme, že stačí byť dobrým človekom na to aby sme išli do neba? Myslíte, že človek, ktorý má o sebe takéto vnímanie, je skutočne dobrým človekom? Ježiš sa nad tým usmieva a v Písme Svätom hovorí – „Nik nie je dobrý. Jedine Boh.“ (Lk 18:19)

O. Dominik Chmielewski: video z tejto kázne si môžete pozrieť tu:

Ďalšie zaujímavé prednášky o. Dominika Chmielewskeho si môžete pozrieť tu:

Podporte aktuálne projekty – KLIKNI TU: pripravujeme pre Vás

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Spätné upozornenie: Program na týždeň

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás