Nový prešovský arcibiskup požiadal kňazov a veriacich o odpustenie

Článok je prevzatý z portálu standard.sk Dokázal/a by si to isté ako otec biskup? Toto jeho gesto vychádza z hĺbky jeho srdca. Je to ovocie jeho modlitieb. Nech je nám všetkým príkladom ako si máme navzájom odpúšťať. Nie je to hanba prosiť o odpustenie, ale obrovské gesto lásky voči blížnemu. Krátke video si môžete pozrieť tu: https://fb.watch/qkbfgJH8dM/

Nový gréckokatolícky prešovský arcibiskup Jonáš Maxim v nedeľu počas liturgie požiadal najprv kňazov a potom aj veriacich o odpustenie za hriechy doterajších prešovských biskupov.

Následne všetkých vyzval, aby spoločne odprosili Boha za všetky hriechy a príkoria, ktorými sa veriaci previnili voči cirkvi. Pred veriacimi sa uklonil až po zem.

Odprosenie kňazov aj všetkých veriacich

„Veľmi veľa zla je v tejto achieparchii zapríčineného ľudským elementom, ľudským faktorom zo strany každého jedného z nás,“ ozrejmil na úvod svoje pohnútky arcibiskup.

„A ja na počiatku pôstu v mene biskupov, ktorí tu boli, v mene svojom, v mene biskupov, ktorí tu boli a sú ešte živí, aj biskupov, ktorí už nie sú medzi nami od začiatku tejto eparchie, chcem dnes z hĺbky svojho srdca odprosiť za všetky príkoria, hriechy, zlo, nespravodlivosti, príkoria spáchané zo strany biskupov. Či už slovom, myšlienkou, alebo skutkom.“

Týmito slovami sa arcibiskup obrátil najprv na kňazov a ich rodiny. Následne sa otočil smerom k prítomným kňazom a uklonil sa pred nimi.

Potom sa arcibiskup obrátil na prítomných veriacich, ich rodiny a aj predkov, ktorých taktiež požiadal o odpustenie. Následne biskup prešiel pred ambón a uklonil sa pred prítomnými veriacimi až po zem.

Biskup potom vyzval veriacich, aby spoločne s ním odprosili Boha za všetky hriechy a príkoria, ktorými sa veriaci previnili voči cirkvi.

Problémy prešovskej archieparchie 

Pripomeňme, že Jonáš Maxim bol za prešovského arcibiskupa metropolitu vymenovaný v októbri minulého roka a vysvätený v januári tohto roka. Arcibiskup Maxim sa tak stal hlavou gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Predtým pôsobil dvadsať rokov na Ukrajine. Od roku 2020 bol igumenom (predstaveným) Svätouspenskej lavry v Unive, kláštora rehole studitov.

Biskupský stolec v Prešove bol uprázdnený od apríla 2022, keď pápež František prijal rezignáciu arcibiskupa Jána Babjaka. V tejto archieparchii sa predtým konali dve apoštolské vizitácie. To spolu s faktom, že nový arcibiskup nevzišiel z kňazov eparchie, ale bol inštalovaný z cudziny, svedčí o možných napätých vzťahoch v jej vnútri. Zrejme aj preto sa nový arcibiskup rozhodol ospravedlniť sa kňazom aj veriacim archieparchie a požiadať ich o vzájomné zmierenie.

ZDROJ: https://standard.sk/572676/novy-presovsky-arcibiskup-poziadal-knazov-a-veriacich-o-odpustenie

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. Prosím, myslíme aj na ostatných, na ekumenu, ďakujem a požehnaný čas prajem cť

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás