Nigéria: Teroristický útok na katolícky kostol počas slávenia Turíc

Nigéria 6. júna (RV) V nedeľu 5. júna otriasol Nigériou teroristický útok na katolícky kostol. Medzi desiatkami obetí sú aj deti. Pápež František vyjadril svoju blízkosť rodinám mŕtvych a zranených i celej Nigérii.

Na veriacich, ktorí slávili Nedeľu Zoslania Ducha Svätého v Kostole sv. Františka Xaverského v meste Owo zaútočili dosiaľ neidentifikovaná ozbrojenci. Počet obetí stúpol na 100. Medzi obeťami sú aj deti a tehotné ženy.

Desiatky ľudí boli pri útoku zranené a previezli ich do nemocníc v Owo. Tamojší lekári prostredníctvom sociálnych sietí vyzvali verejnosť na darovanie krvi.

Ťažko ozbrojení páchatelia vtrhli do Kostola svätého Františka počas omše, ktorou veriaci slávili slávnosť Zoslania Ducha svätého (Turíce), a začali bez rozmyslu strieľať do modliacich sa ľudí a odpálili výbušné zariadenia.

O reakcii Svätého Otca informovalo Tlačové stredisko Svätej stolice:

„Pápež sa dozvedel o útoku na kostol v nigérijskom Ondo a o smrti desiatok veriacich, medzi ktorými je viacero detí, počas slávenia Turíc. Kým sa objasňujú podrobnosti o tom, čo sa udialo, pápež František sa modlí za obete i za krajinu, bolestne zasiahnutú v čase osláv, a všetkých zveruje Pánovi, aby im poslal svojho Ducha Svätého ako utešiteľa.“

K útoku došlo na juhozápade krajiny v štáte Ondo, ktorý doteraz patril k najpokojnejším. Ozbrojenci vtrhli do kostola a spustili paľbu na veriacich, prítomných na slávnosti Zoslania Ducha Svätého. Podľa prvej rekonštrukcie komando použilo aj výbušniny.

Miestny biskup požiadal v týchto chvíľach hrôzy „zachovať pokoj, rešpektovať zákony a modliť sa za návrat pokoja a normálnosti“ v komunite a v celej krajine, uvádza sa vo vyhlásení diecézneho komunikačného oddelenia. „Totožnosť páchateľov zostáva neznáma, zatiaľ čo komunita je z tejto situácie zdrvená. V súčasnosti sú však v obci nasadené bezpečnostné zložky, aby situáciu zvládli,“ pokračuje komuniké diecézy spolu s upresnením, že medzi obeťami nie sú kňazi.

Útok medzitým odsúdil nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí a Katolíckej cirkvi.

Zdroj: tkkbs.sk

podporte nás sdzr

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás