Krátko po potratoch Francúzsko presadzuje zákon o “asistovanom umieraní”

Konferencia francúzskych katolíckych biskupov rýchlo upozornila prezidenta Macrona na legislatívu, ktorej znenie označila za “podvod”.

Niekoľko dní po tom, čo Francúzsko schválilo legislatívu, ktorou sa mení a dopĺňa ústava a právo na interrupciu, francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil návrh zákona, ktorý by umožnil pacientom v smrteľnom štádiu ochorenia požiadať o “asistované umieranie”.

Nová legislatíva, ktorá sa vyhýba výrazom ako “asistovaná samovražda” a “eutanázia”, vyvolala ostrú kritiku francúzskych biskupov, ktorí zvolený návrh označili za “klamlivý”. 

Agnès Pinard Legry z francúzskeho vydania Aleteia uvádza, že prezident Macron vysvetlil, že termín “asistované umieranie” bol vybraný, pretože je jednoduchý a humánny. Poznamenal, že termín “eutanázia” je nepresný, pretože sa týka ukončenia života osoby “s jej súhlasom alebo dokonca bez neho”, čo podľa neho “zjavne nie je tento prípad”.

Výraz “asistovaná samovražda” bol tiež vylúčený, pretože sa vzťahuje na slobodné a bezpodmienečné rozhodnutie osoby zbaviť sa svojho života, zatiaľ čo návrh zákona o “asistovanom umieraní” by vyžadoval, aby pacienti spĺňali určité podmienky. Pokiaľ ide o tieto podmienky, prezident Macron ich uviedol vo svojom vyhlásení z 10. marca: Pacienti musia byť dospelí, musia mať kontrolu nad svojimi duševnými schopnosťami, musia mať nevyliečiteľnú, životu ohrozujúcu prognózu v krátkodobom alebo strednodobom období a nakoniec pacient musí fyzicky alebo psychicky trpieť. 

Budú to hradiť daňoví poplatníci

Macron vo svojom vyhlásení uviedol, že vzhľadom na druhé opatrenie budú z nároku vylúčení pacienti s kognitívnymi degeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba. Povedal: “Ak sú všetky tieto podmienky splnené, naskytne sa možnosť, aby osoba požiadala o pomoc pri úmrtí.”

Keď pacient požiada o “asistovanú smrť”, musí sa dodržať povinná dvojdňová čakacia lehota, aby sa “otestovala odhodlanosť”. Potom musí prípad preskúmať tím lekárov a odpovedať naň najneskôr do 15 dní. V správe sa uvádza, že pacienti môžu kedykoľvek odstúpiť. V oznámení sa ďalej uvádza, že program “asistovaného umierania” bude financovaný z národného systému zdravotnej starostlivosti, čo znamená, že na jeho financovanie budú prispievať všetci daňoví poplatníci.

Nasledujúci deň francúzski katolícki biskupi rýchlo napomenuli Macrona za to, čo biskup Matthieu Rougé z Nanterre označil za „veľmi zlé prekvapenie“. Podľa francúzskeho vydania Aleteia vzali prezidenta Macrona na zodpovednosť za klamlivú formuláciu, čo viedlo arcibiskupa Érica de Moulins-Beauforta, predsedu Konferencie biskupov Francúzska, k vyjadreniu: 

“To, čo bolo oznámené, nevedie našu krajinu k väčšiemu počtu životov, ale k smrti ako riešeniu života. Nazývať návrh, ktorý otvára asistovanú samovraždu aj eutanáziu, “zákonom bratstva” je podvod. Takýto zákon nakloní celý náš zdravotný systém k tomu, že smrť bude vnímaná ako riešenie.”

Arcibiskup Moulins-Beaufort ďalej vyjadril ľútosť nad tým, že Francúzsko, “krajina, ktorá je na čele paliatívnej starostlivosti”, sa zrejme vzdala tohto úsilia.

Taktiež vyjadril obavy, že neexistuje „výhrada svedomia“, ktorá by lekárom umožnila odmietnuť poskytovanie takejto liečby na základe náboženských alebo bioetických námietok. Vyzval poslancov, aby „zvážili, aká nejasná je vyhlásená verzia návrhu“.

Biskup Rougé sa medzitým vyjadril: 

“Je zarážajúce, že v novodobých krajinách už neproduktívni ľudia nemajú právo na občianstvo, vyjadril poľutovanie a spochybnil najmä vyhlásenie prezidenta, že v domovoch dôchodcov bude ponúknutá táto “asistovaná smrť”.

Zdroj: On the heels of abortion, France pushes „assisted dying“ law (aleteia.org)

Z angl. originálu preložila Jesika Senderáková

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

Krátko po potratoch Francúzsko presadzuje zákon o “asistovanom umieraní” 1
Krátko po potratoch Francúzsko presadzuje zákon o “asistovanom umieraní” 2
Krátko po potratoch Francúzsko presadzuje zákon o “asistovanom umieraní” 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás