Kňazovi hrozia 3 roky väzenia za kritiku islamského extrémizmu

Španielskemu kňazovi hrozia až tri roky väzenia za “zločin z nenávisti”, ktorý spáchal svojimi ostrými slovami o islame.

Minulý mesiac dostal páter Custodio Ballester a ďalšie dve osoby predvolanie od provinčného súdu v Španielsku, aby sa zodpovedali z obvinení z údajného „zločinu z nenávisti“ za kritiku islamského extrémizmu.

V prípade usvedčenia by Ballester mohol byť nútený zaplatiť pokutu viac ako 1600 dolárov a odsedieť si až tri roky vo väzení. Obvinenia pochádzajú z roku 2020, keď súdna prokuratúra v Katalánsku obvinila Ballestera z „trestného činu z nenávisti“ na základe toho, čo napísal v roku 2016 v článku s názvom „Nemožný dialóg s Islamom“. 

Po uplynulých štyroch rokoch Ballester stále čaká na súdny proces na základe obvinenia z trestného činu za kritiku viery, ktorej cieľom je podľa neho „zničiť“ všetkých, ktorí odmietajú uznať Mohameda za „posledného a konečného Božieho proroka“.

„Poznám moslimov, ktorí neboli urazení a veľmi dobre pochopili, že som nemal na mysli ich, ale tých, ktorí žijú násilným a radikálnym spôsobom,“ povedal pre CNA.

Na otázku, či je pripravený stráviť tri roky vo väzení, ak bude odsúdený za zločin z nenávisti, Ballester odpovedal: „Nezdá sa mi správne, aby ma odsúdili za niečo, čo som povedal, ale v Španielsku je možné všetko. Ak ma však odsúdia, toto už nebude Španielsko, ale Pakistan, kde vás môžu zabiť za rúhanie sa Koránu alebo Mohamedovi.“

„V Španielsku už neexistuje skutočné právo na slobodu prejavu,“ povedal Ballester.

Ballester sa nikdy nebál vyjadriť svoj názor. Esej, ktorá mu vyniesla obvinenie z trestného činu z nenávisti, bola pôvodne reakciou na pastoračné posolstvo od Omellu s názvom „Nevyhnutný dialóg s Islamom“.

Vo svojej kontroverznej reakcii Ballester napísal: „Táto nová reaktivácia kresťansko-moslimského dialógu, je veľmi vzdialená od toho, aby sa stala realitou. Islam neumožňuje dialóg. Pre Islam buď veríš, alebo si neveriaci, ktorého si treba tak či onak podmaniť.“

Zdroj: Priest battles ‘hate crime’ charges for criticizing Islam | Catholic News Agency

Z angl. originálu preložila Jesika Senderáková

Foto zdroj: https://www.catholicnewsagency.com/news/256992/priest-battles-hate-crime-charges-for-criticizing-islam?fbclid=IwAR0HWBxpgTqU1ftBWTm5S7yaTl209q89-7y1IKYgo-X4yeMBJFJO5dskTOw

2% Z DANE PRE SLOVENSKÝ DOHOVOR ZA RODINU ❤️🙏🙏 Aj vďaka Vašim 2% pre Vás môžeme naďalej tvoriť bohatý duchovný program, nepretržité RUŽENCOVÉ reťaze, zaujímavé online relácie, články, dokumenty a ešte omnoho viac 🙏🙏🙏 ĎAKUJEME VÁM ❤️ Viac info ako poukázať 2% Z DANE pre Slovenský dohovor za rodinu nájdete tu: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/2-z-dane-pre-slovensky-dohovor-za-rodinu/

⏩Aplikáciu Slovenského dohovoru pre každého kresťana katolíka si stiahnete TU:
▶ (Android) https://play.google.com/store/apps/dev?id=6226579243063354869
▶ (iPhone): https://apps.apple.com/sk/app/marianet/id6474481190?l=sk

Kňazovi hrozia 3 roky väzenia za kritiku islamského extrémizmu 1
Kňazovi hrozia 3 roky väzenia za kritiku islamského extrémizmu 2
Kňazovi hrozia 3 roky väzenia za kritiku islamského extrémizmu 3

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás