Dominik Chmielewski: Miluj svojho nepriateľa.  

Z prednášky Dominik Chmielewski - Počúvajme čo Duch Svätý hovorí Cirkvi 2. časť

Ako máme milovať nepriateľov v tejto vážnej situácii? Sme naozaj takými kresťanmi, za akých sa pokladáme? Ako sa k dnešnému konfliktu má postaviť kresťan – katolík a ako aj teraz nasledovať úzku cestu, po ktorej kráčal Kristus?

MILOVAŤ SVOJHO NEPRIATEĽA 

,,Základom kresťanstva je dať život aj za svojich nepriateľov.“ 

Poľsko má veľmi náročnú históriu i vzťahy s Ruskom, Nemeckom, či Ukrajinou. Ukrajinskí nacionalisti (Banderovci) im v 2. svetovej vojne na pomedzí Poľska a Ukrajiny, zabili viac ako 100-tisíc Poliakov. Napriek tomu si dobre uvedomujú vetu z Evanjelia: ,,(…) Milujte svojich nepriateľov, dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú, čiňte dobre tým, ktorí vás nenávidia, a modlite sa za tých, ktorí vás prenasledujú (a vám sa protivia.)“ Mt 5,44 

V súčasnej situácii Poliaci Ukrajincom nevyčítajú krutú minulosť, ale pomáhajú im ako sa dá. Predsa ozajstný kresťan je ten, ktorý odpúšťa, pretože ,,láska premáha každé nepriateľstvo, láska si nepamätá na zlo.“ 

Každý, kto celý život spomína na krivdy, na rany, bolestnú minulosť, nikdy nebude schopný odpúšťať a milovať ako Ježiš. Ježiš sa k nám vtedy nebude môcť so svojou láskou prebiť, pretože my nebudeme mať záujem milovať ako On. Vtedy nás budú zaujímať len rany a krivdy, ktoré nám iní spôsobili. Kde sa dnes nachádzame my v milovaní a odpúšťaní voči druhému človeku? V koľkých z nás dnes pri mene Putin vzkypí žlč? 

Je pekné, že sa modlime ružence od rána do večera, no ak v srdci máme nenávisť, je to zbytočné. Môžeme v takomto stave prosiť Boha i Matku Božiu o pomoc alebo modliť sa? Ako sa máme zasvätiť Panne Márii ak nepoznáme základné pravdy a spôsoby činenia pokánia? Ako máme vojsť do sveta so zasväteným srdcom, aby nás Ona mohla použiť k triumfu Jej Nepoškvrneného Srdca? 

Spomeňme si na modlitbu, ktorú nás naučil sám Ježiš Kristus – Otčenáš. Je v nej jasne a viditeľne napísané: ,,Odpusť nám naše viny ako i my odpúšťame svojim vinníkom.“ Pri každom Otčenáši tieto slová bezducho odreptáme a vôbec im neprikladáme význam. Ak nám odpustil naše strašné prehrešky Najvyšší Boh a nechal kvôli nim zomrieť svojho jediného Syna, prečo nevieme odpustiť my? Ak neodpúšťame svojim vinníkom, radšej sa Otčenáš ani nemodlime. 

Je veľmi zaujímavé, že Putin sa narodil 7. októbra – na sviatok Panny Márie ružencovej. Dokážeme zaplakať nad týmto človekom so súcitom a volať k Bohu o jeho obrátenie? Dokážeme s pokojom v srdci prosiť Matku ružencovú, aby sa za Neho prihovárala u Pána? 

AKO SA K DNEŠNÉMU KONFLIKTU MÁ POSTAVIŤ KRESŤAN – KATOLÍK? 

,,Prosme Matku Božiu, aby nám dala svoje oči, ktorými sa pozerá na hriešnikov, aby sme videli ako ich miluje.“ 

Taliansku mystičku Teresu Carloni si Ježiš počas 2. svetovej vojny 3x použil, aby išla za Stalinom. Mala dar bilokácie a fyzicky sa zjavila v Stalinovej kancelárii – bol prekvapený, keďže v tých časoch patril medzi najlepšie strážených ľudí. Vytiahol pištoľ, strieľal do ženskej postavy, ktorá sa mu zjavila, guľky cez ňu leteli a končili v stene. S najväčšou láskou ho prišla prosiť, aby sa obrátil, pretože Ježiš mu odkazuje, že ho miluje. Trikrát bola v jeho kancelárii a zakaždým opakovala tieto slová. Ježiš Teresu poprosil, aby trpela a zadosťučiňovala za Stalinove hriechy a obetovala sa za jeho spásu. V čase keď Stalin umieral, Teresin spovedník povedal o mystičke takto: ,,Ešte nikdy som nevidel, žeby niekto tak hrozne trpel, 3 dni a 3 noci v strašnom utrpení. Jej utrpenie sa skončilo presne v hodinu, v ktorej zomrel aj Stalin (1956).“ 

Ježiš tejto mystičke nikdy nepovedal, či jej zadosťučiňovanie pomohlo k spáse Stalina a uchránilo ho pred pekelným ohňom, alebo či šiel rovno do pekla. Viac o živote Teresy sa dočítate tu –  https://doverujem-a-verim.blogspot.com/2020/09/pomocnicka-umlcanej-cirkvi-teresa.html

Bytie Evanjelia a bytie Eucharistie znamená dať seba v obetu za spásu sveta i konkrétnych ľudí, najmä tých, ktorí nás nenávidia a spôsobujú nám najväčšie bolesti i utrpenia. Toto je pravé kresťanstvo, ktoré nie je len o odklepávaní ružencov a započítavaní si svätých omší. Kresťanstvo je láska, až do obety svojho života. Kresťanstvo znamená byť ako Ježiš Kristus, ktorý odpúšťajúc všetko, miloval až do konca. Obetujúc všetko – s pohľadom upretým na Otca, umiera za spásu sveta. 


Dnes nesmieme šíriť hnev a nenávisť. Ustavične musíme prosiť, aby sme od našej Matky dostali Jej oči, ktorými sa budeme dívať na tých, ktorí nám najviac ubližujú – ktorí sú ďaleko od Boha. Ako správni kresťania musíme milovať svojich nepriateľov a tých, ktorí nám robia zle. Cestou lásky a odpúšťania šiel Ježiš i všetci svätí. Vydajme sa preto za Ježišom, vyberme si úzku cestu, na konci ktorej sa budeme radovať so všetkými anjelmi a svätými v kráľovstve nášho Pána Boha.

Spracovala: Dominika Knapová

Článok je z prednášky Dominik Chmielewski – Počúvajme čo Duch Svätý hovorí Cirkvi 2. časť ktorú si môžete pozrieť tu:

podporte nás sdzr

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás