Deti nie sú domáce zvieratká ani doplnky. Grécki pravoslávni biskupi kritizujú snahu o legalizáciu homomanželstiev a adopcií

Viete o tom, ako ďaleko dokáže zájsť progresívne myslenie? Buďte opatrní v obhajovaní progresívnych metód myslenia. Rodina je základnou bunkou spoločnosti. Tvoria ju otec, matka a deti. Bojujme spoločne duchovnými zbraňami za naše rodiny. Nasledujúci článok je prevzatý z portálu https://standard.sk/.

Jediným dôvodom rokovania Synodu gréckej pravoslávnej cirkvi bola v utorok 23. januára téma homosexuálnych manželstiev a adopcií, ktorú nastolil grécky „konzervatívny“ premiér Kyriakos Mitsotakis.  

„Musíme ukončiť diskrimináciu pri uzatváraní manželstva. […] Hovoríme o niečom, čo platí už v tridsiatich šiestich krajinách na piatich kontinentoch. A zdá sa, že nikde to nezničilo spoločenskú súdržnosť,” povedal Mitsotakis vo verejnoprávnej televízii ERT 10. januára.

Nový zákon kvôli vlastnej orientácii?

“Chcem sa vyjadriť jasne: ide nám o voľbu štátu, a nie náboženského presvedčenia,“ rozlíšil premiér a líder konzervatívnej strany Nová demokracia. Vzápätí nepohrdol ani „náboženskými“ argumentmi: „Naša demokracia nedovoľuje, aby sme vytvárali dve triedy občanov, ako istotne neexistujú ani deti menšieho boha.“ Keďže sa medzi členmi jeho strany nachádzajú aj reálni konzervatívci, premiér Mitsotakis priznáva, že pri hlasovaní o návrhu zákona bude odkázaný na podporu najväčšej opozičnej strany Syriza.

Od roku 2015 sú jej zásluhou v Grécku dovolené registrované partnerstvá. Strana teraz robí ďalší krok a vo svojom návrhu žiada okrem homomanželstiev a adopcií aj legalizáciu surogátneho materstva. To je doposiaľ v Grécku legálne len pre heterosexuálne páry a iba z altruistických dôvodov, čo však nezabránilo vytvoreniu sivej biznis zóny. Nový šéf Syrizy Stefanos Kasselakis okrem svojho homosexuálneho partnera netají ani úmysel využiť služby „surogátneho materstva“, čomu očividne prispôsobil aj návrh zákona. S tým však „konzervatívny“ premiér Mitsotakis zatiaľ nesúhlasí. Adopcie nateraz stačia.

podporte nás sdzr

Deti ako nástroje nátlaku

Na túto aktuálnu situáciu verejne zareagovali grécki biskupi ešte v decembri štyri dni pred Vianocami. Hierarchovia opakovane vyjadrili nesúhlas s rodičovstvom osôb rovnakého pohlavia, pretože „je v príkrom rozpore s právom dieťaťa na otca aj matku“, rovnako nesúhlasia „s manželstvom osôb rovnakého pohlavia, pretože vedie k rodičovstvu párov rovnakého pohlavia“. Predstavitelia zhruba desaťmiliónovej gréckej pravoslávnej cirkvi odmietli, aby sa deti zneužívali ako nástroj nátlaku aktivistov. „Deti nie sú ani domácimi zvieratkami pre každého, kto sa chce cítiť ako opatrovník, ani ‚doplnkami‘, ktoré legitimizujú alebo robia spoločensky prijateľným spolužitie osôb rovnakého pohlavia.“

Po januárových vyjadreniach premiéra Mitsotakisa a jeho odkaze cirkevným predstaviteľom, že je úlohou štátu, a nie cirkvi vydávať zákony, vydali biskupi vyhlásenie 23. januára. „Cirkev nevydáva zákony a nie je za ne zodpovedná. Ak však mlčí, nesie ťažkú ​​zodpovednosť a smeruje k zániku,“ ohradili sa hierarchovia voči premiérovi. „Táto legislatíva je v rozpore s kresťanskou antropológiou, ako aj s povinnosťou spoločnosti zabezpečiť dobré životné podmienky detí a ich riadnu výchovu. […] Deti s otcami 1 a 2 alebo matkami 1 a 2 (alebo viacerými) budú obeťami neprirodzeného mechanizmu rodičovstva.“

Pri probléme surogátneho materstva pre „páry rovnakého pohlavia“ vytušili biskupi pravdepodobný scenár. V Grécku síce povolené nebude, ale bude uznané, ak sa legálne zrealizuje v inom štáte. Bude len otázkou času, keď zasiahne Európsky súd pre ľudské práva z dôvodu diskriminácie a Grécko bude nútené uzákoniť surogátne materstvo aj pre „homosexuálne manželstvá“.

Otázka krstu: Deti nemôžu za to, akých majú rodičov!

Relevantnou otázkou z pohľadu cirkevného práva a praxe bude (je) aj krst detí adoptovaných homosexuálnymi pármi. Verejnosť ešte celkom nezabudla na medializovaný krst na predmestí Atén Glyfada v lete 2022. Krst dvoch bábätiek vyvolal nevôľu miestneho biskupa ostatného gréckeho episkopátu. Išlo totiž o deti homosexuálneho prominentného páru v hollywoodskom módnom priemysle. Krstiteľom bol grécky pravoslávny arcibiskup v USA Elpidoforos, ktorý si medzičasom osvojil postoj gréckeho prímasa metropolitu Hieronyma II.

Ten sa na margo súčasných snáh premiéra Mitsotakisa vyjadril jasne: „Musíme sa opäť vrátiť k tradícii. Ak sa krst uskutočňuje v ranom veku detí, je to preto, že cirkev získala presvedčenie, že dieťa vyrastá v prostredí kresťanských princípov. Preto nebola potrebná katechéza,“ povedal arcibiskup a metropolita Atén a celého Grécka, pokračujúc: „Teraz sa situácia mení. Nie sme proti deťom. Staráme sa o ne viac ako o všetko ostatné. Cirkev bude čakať, kým tieto deti vyrastú a ak budú chcieť, budú pokrstené,“ načrtol primas gréckej cirkvi scenár prístupu v nových podmienkach.

Návrh zákona bol zverejnený na internetovej stránke gréckej vlády opengov.gr 24. januára s týždňovou lehotou na verejnú konzultáciu. Protest voči jeho intenciám neprichádza len zo strany cirkevných predstaviteľov. Podľa prieskumu gréckeho inštitútu Alco z prvej polovice januára je 49 percent Grékov proti legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia, kým za je 35 percent. Iný prieskum hovorí o štyridsiatich percentách na oboch stranách, pričom väčšina opýtaných (55 percent) bola proti adopciám.

V prípade prijatia zákona by bolo Grécko prvou krajinou s obyvateľstvom, ktoré sa v prevažnej väčšine formálne hlási k pravoslávnej cirkvi. A tá na všepravoslávnom sneme na Kréte v roku 2016 zdôraznila jeden z hlavných princípov svojho učenia: „Čo nie je prirodzené, to sa ani právnymi normami prirodzeným nestane.“

ZDROJ: https://standard.sk/554767/deti-nie-su-domace-zvieratka-ani-doplnky-grecki-pravoslavni-biskupi-kritizuju-snahu-o-legalizaciu-homomanzelstiev-a-adopcii

Deti nie sú domáce zvieratká ani doplnky. Grécki pravoslávni biskupi kritizujú snahu o legalizáciu homomanželstiev a adopcií 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás