Zákon o tlkote srdca znížil potraty v Texase na polovicu

texas sdzr

V septembri 2021 začal v Texase platiť zákon chrániaci nenarodené deti od momentu, keď im je možné detegovať tlkot srdca, čo je približne v piatom až šiestom týždni tehotenstva.

Ide zatiaľ o najviac život ochraňujúci zákon, ktorý od rozhodnutia Roe v. Wade v roku 1973 nadobudol v USA účinnosť. Chráni všetky deti vrátane detí zdravotne postihnutých aj detí počatých po znásilnení a inceste. Pritom však neobmedzuje medicínske zákroky potrebné pre záchranu zdravia a života matky. Mnohé matky sa o svojom tehotenstve dozvedia v čase, keď ich dieťaťu už tlčie srdce, takže dieťa je už v Texase chránené.

Zákon je unikátny v tom, že jeho vynucovanie nemá na starosti žiadny konkrétny štátny orgán. Žalobu môže podať ktokoľvek, kto sa dozvie o nezákonnom potrate, a to na civilný súd. Vďaka tomuto nezvyčajnému mechanizmu ochrany sa podarilo predísť súdnym rozhodnutiam o predbežnom pozastavení účinnosti zákona, čo potvrdil aj Najvyšší súd. Konanie v merite veci stále prebieha, platnosť zákona tento mesiac podržal aj najvyšší súd štátu Texas.

Podľa oficiálnej štatistiky Texasu klesol po nadobudnutí účinnosti zákona počet potratov vykonaných v Texase na polovicu. V septembri 2021, teda v prvý mesiac účinnosti zákona, šlo na potrat v zariadeniach v tomto štáte 2 197 obyvateliek Texasu. Pre porovnanie, rok predtým to bolo 4 511 Texasaniek, čo je pokles o 51 percent. V októbri sa trend udržal, keď potraty klesli oproti októbru predchádzajúceho roka o 52 percent.

Zákon o tlkote srdca znížil potraty v Texase na polovicu 1
Pokles počtu umelých potratov obyvateliek Texasu vykonaných v Texase o viac ako polovicu v mesiacoch september a október 2021, po zavedení zákona o tlkote srdca. Zdroj: Texas Health & Human Services Commission

Tieto údaje ukazujú, aký má zákon vplyv na počet potratov texaských matiek vykonaných v štáte Texas. Oficiálne údaje o potratoch, za ktorými vycestovali do okolitých štátov, zatiaľ nie sú známe. Ako však píše vo svojom článku skupina výskumníkov z University of Texas, v okolitých štátoch vzrástli čakacie doby na vykonanie potratu, čo naznačuje, že časť tehotných Texasaniek odchádza za potratom za hranice svojho štátu. Iná štúdia zas naznačuje, že časť matiek siahne po potratovej tabletke, ktorú si objednali cez internet. Táto štúdia zistila vysoký počet objednávok z Texasu v mesiaci september 2021 – až 1 831 objednávok u hlavného poskytovateľa tejto služby. V mesiacoch október až december sa však situácia stabilizovala, s takmer trojnásobne vyšším počtom objednávok oproti kontrolnému obdobiu pred prijatím zákona, čo predstavuje približne 570 dodatočných objednávok mesačne. Samozrejme, nie všetky objednávky končia potratom, časť z nich je len zásobenie sa pre prípad potreby (napríklad ak by sa matke nepodarilo vybaviť potrat v inom štáte) alebo si užitie tabletky matka rozmyslí. Ani užitie potratovej tabletky ešte neznamená smrť dieťaťa, pretože chemický potrat sa dá zvrátiť dokonca aj po jej užití.  

 

Súčasne tiež platí, že nárast záujmu zaznamenali aj organizácie poskytujúce pomoc v tehotenstve. Čím je nejaká „služba“ ťažšie dostupná, tým menší je o ňu záujem, čo platí aj pri potratoch. Situáciu zhoršuje najmä potratová tabletka, ktorá sa stáva stále dostupnejšia cez internet.

Koľko detí tento zákon zachraňuje, uvidíme z detailnejších štatistík, ktoré budú dostupné neskôr. Už dnes sa však dá predpovedať, že tento zákon zachráni rekordné množstvo detí a matiek pred umelým potratom. Dá sa to predpokladať aj zo skúseností samotného Texasu, ktorý už v minulosti obmedzil dostupnosť potratov, pričom len časť matiek šla na potrat za hranice alebo si zadovážila potratovú tabletku. Čo je však najdôležitejšie, časť na potrat nešla.

Covidové obmedzenie chirurgických potratov na jar 2020

Jednou takouto skúsenosťou je zákaz chirurgických potratov v Texase nariadením guvernéra Grega Abbotta z dňa 22. marca 2020 z dôvodu pandémie COVID-19, ktoré platilo 30 dní. Na už vyššie uvedenom grafe je zachytený aj tento pokles potratov v marci a najmä apríli 2020. V týchto mesiacoch bolo v Texase na potrate spolu 7 144 obyvateliek štátu, v rovnakých mesiacoch rok predtým to bolo 10 471 obyvateliek štátu Texas. V období účinnosti nariadenia sa teda v porovnaní s predchádzajúcim rokom spravilo o 3 327 potratov menej.

Časť z týchto potratov sa presunula do okolitých štátov. Podľa oficiálnej štátnej štatistiky bol v roku 2020 medziročný nárast potratovej turistiky do štyroch okolitých štátov USA 572 potratov (čo zrejme súvisí práve s jarným obmedzením potratov). Podľa štúdie vedcov z texaskej a kalifornskej univerzity, ktorí sa dopytovali priamo v potratových zariadeniach v šiestich najbližších štátoch USA, by nárast potratovej turistiky v mesiacoch marec a apríl mohol byť ešte vyšší, niekde okolo tisíc potratov.

Tiež platí, že časť potratov sa len odložila na neskôr, lebo v máji bol zaznamenaný mierny nárast potratov, konkrétne o 266 oproti máju 2019.

Časť matiek si zrejme potrat zabezpečila aj nákupom potratovej tabletky cez internet, pričom jedna štúdia zaznamenala nárast o takmer 400 objednávok z Texasu.

Nejde pritom o kompletné a sčasti ani o oficiálne údaje. No ak ich pre lepšiu predstavu dáme všetky do súvisu, na desať potratov „ušetrených“ v Texase pripadajú štyri alebo päť potratov, ktoré sa vykonali inak. Asi polovica sú zachránené životy.

Zatvorenie polovice potratových kliník v roku 2014

Ďalšia skúsenosť Texasu je zatvorenie 21 zo 41 potratových kliník v roku 2014 vďaka prísnejším podmienkam pre výkon potratov. Téme sme sa venovali v inom článku.

Sieť potratových kliník sa zriedila, čím mnohé matky museli za potratom cestovať väčšie vzdialenosti. Výskum ukázal, že čím väčší bol nárast vzdialenosti do najbližšieho potratového zariadenia, tým výraznejšie klesla potratovosť – od okresov s nárastom vzdialenosti od 1 do 24 míľ klesla potratovosť o 12,7 percenta, až po okresy s nárastom vzdialenosti o aspoň 100 míľ (160 kilometrov), v ktorých poklesla umelá potratovosť o 50,3 percenta.

Zákon o tlkote srdca znížil potraty v Texase na polovicu 2

Aj na tejto skúsenosti vidieť, že obmedzenie či skomplikovanie dostupnosti potratov má za následok celkové zníženie potratovosti. Situácia sa postupne mení zavádzaním potratovej tabletky a jej (neraz aj nelegálnou) dostupnosťou cez internet. To je tiež oblasť, na ktorú sa v súčasnosti sústredí potratová loby. Okrem iného aj preto, že je to spôsob, ako sa dajú obchádzať štátne regulácie zamerané na ochranu života.

Keď sa potraty obmedzia, časť matiek si cestu k potratu žiaľ nájde iným spôsobom. No značnú časť detí a ich matiek sa pred potratom podarí ochrániť. Rozhodne teda neplatí, že zákaz potratov nič nerieši.

Prevzaté z: https://dennikstandard.sk/187018/tak-si-to-predstavte-zakon-o-tlkote-srdca-znizil-potraty-v-texase-na-polovicu/

podporte nas - prispevky

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

One Response

  1. The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I truly believed youd have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you werent too busy seeking attention.

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás