Večer na Križevaci, jeden z najkrajších v živote

Po balkánskej vojne prišli moji mexickí priatelia do Medžugoria so skupinou 45 pútnikov, vrátane 15 kňazov. Jeden z kňazov musel cestu zrušiť a nahradil ho iný pútnik. Ale nechám to na Emiliovi, sprievodcovi skupiny, aby povedal, čo definuje ako jednu z najneuveriteľnejších udalostí svojho života.

„Od začiatku cesty sa skupina cítila nepríjemne, pretože nováčik vypil veľa alkoholu a otravoval ženy, bol agresívny a hlboko neúctivý. A predsa to bol kňaz, náhrada za kňaza, ktorý to zrušil! Nič v jeho spôsobe obliekania nenasvedčovalo tomu, že je kňazom.
„Keď sme sa dostali do Ríma, našej prvej zastávky, zmizol na 4 dni; nikto nevedel, kde je. Objavil sa až v deň odchodu do Splitu a nahlas dal najavo svoj hnev, že musí ísť do odľahlej dediny Medžugorie. Jeho postoj bol čoraz neznesiteľnejší a jeho arogancia nenávistná.

„Prvý deň púte išla skupina k vizionárke Vicke, ktorá pútnikom oznámila hlavné posolstvá Madony a porozprávala svoju osobnú skúsenosť. Moja manželka a ďalší priateľ boli blízko kňaza, o ktorom bola reč, a čakali, kým sa za nich Vicka pomodlí, ako to navrhla pre všetkých pútnikov. Kňaz začal vydávať zvláštne zvuky podobné kŕčovitému plaču a začal zvracať. Vicka zostala pokojná a ďalej sa v pokoji modlila s dôverou, že Svätá Mária sa o toho zvláštneho pútnika postará.
Nakoniec k nemu Vicka zdvihla ruku a potichu sa za neho modlila, a zrazu spustil strašný výkrik a ušiel. Vicka sa ďalej modlila za členov našej skupiny a ticho na nás kládla ruky.
„Posledný deň, keďže bolo veľmi chladno a veľa snežilo, len štyria z nás s veľkým nadšením trvali na výstupe na Križevac, hoci sme nemali ani teplé oblečenie, ani vhodnú obuv. Napriek všetkému sme boli veľmi radi, že sme mohli ísť.

„Kráčajúc popri kostole smerom na horu sme pre mrazivý vietor nikoho nevideli; ale počuli sme z diaľky hlas, ktorý na nás volá a kričí. Bol to náš zvláštny kňaz! Spýtal sa nás kam ideme a chcel ísť s nami. Prijali sme trochu neochotne. Vzal si so sebou tašku, v ktorej bolo všetko potrebné na slávenie omše.

„Výstup bol veľmi náročný kvôli mrazivému vetru a snehu; boli sme podchladení v našich ľahkých šatách! Keď sme dorazili na vrchol, sadli sme si do kruhu na omšu a kúsok po kúsku nás zahalila sladká a teplá atmosféra, ktorá nás chránila pred vetrom, chladom a snehom. Oblečenie nám schlo veľmi rýchlo. Osvetlilo nás tajomné svetlo, aj keď sa deň rýchlo chýlil ku koncu. Omša sa začala.

„V čase obetovania kňaz na niekoľko minút prestal hovoriť, kľakol si a obrátil tvár k nebu. Potom mimoriadne silným hlasom požiadal Nebeského Otca, aby mu odpustil všetky hriechy. Nahlas hovoril o každom svojom hriechu, plakal a prosil Boha, aby mu prejavil milosrdenstvo. Boli sme ohromení! Cítili sme sa však pohnutí urobiť to, čo on, a každý z nás sa striedavo nahlas vyznával zo svojich hriechov.

„A potom sme zažili najkrajší zážitok v našom živote. Boli sme naplnení radosťou Ducha Svätého a zmohli sme sa na jemné spievanie. Kňaz bol premenený na nepoznanie a spieval s nami. Napriek nočnej tme sme bez strachu zostúpili z hory. Naše kroky osvetlilo svetlo. O polnoci sme dorazili do penziónu a potom nám kňaz povedal dôvod jeho pomalého a postupného úpadku. Sklamaný radom veľkých prekážok vo svojej pastoračnej službe bol skľúčený. Vtedy začal piť a padol do ďalších katastrofálnych pascí.
„O osem mesiacov neskôr sa s nami podelil o radosť z toho, že po návrate z Medžugoria vrátil život svojej farnosti a ako s Božou milosťou začlenil do svojej pastoračnej služby duchovné bohatstvo evanjelia: ruženec, sv. Eucharistiu, Adorácie a hlavné posolstvá Medžugoria. Skrátka krásne vzkriesenie, ktoré sa šírilo ako požiar!

Aké ponaučenie si z toho všetkého môžeme vziať? V tomto príbehu chýba časť, ktorá zostane kráľovským tajomstvom; čo sa stalo v srdci kňaza medzi Vickinou modlitbou a momentom, keď chcel v sibírskom mraze s nami vyliezť na Križevac?
Modlitba! Toto je skutočný zázrak! Vrúcna modlitba celej skupiny a Vicky zabezpečila, že toto stratené srdce našlo cestu k pokoju. Vrúcnou modlitbou sa získalo nádherné vyliatie Ducha Svätého na vrchu Križevac a len Boh vie, koľko ovocia to prinieslo pre Cirkev a pre svet!

ZDROJ: https://modlitba.sk/vecer-na-krizevaci-jeden-z-najkrajsich-v-zivote/

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás