Vatikán: niektoré opatrenia proti Covid-19 mali negatívne dôsledky pre slobodné vyznávanie viery

Podľa Vatikánu niektoré opatrenia, ktoré sa zaviedli v rámci boja proti koronavírusu mali veľmi hlboké a negatívne dôsledky pre slobodné vyznávanie viery a obmedzili náboženskú, vzdelávaciu a charitatívnu činnosť jednotlivých náboženských komunít. Informoval o tom Mons. Janusz Urbańczyk počas dvojdňových konzultácii na tému náboženskej slobody, ktorý usporiadala Organizácia pre bezpečnosť a spolupráce v Európe (OBSE)

Mons.  Janusz Urbańczyk zdôraznil, že štát musí rešpektovať autonómiu náboženských komunít, varoval pred redukovaním náboženstva na úroveň svedomia jednotlivca a zatváraním chrámov. Poznamenal, že náboženstvo zohráva dôležitú úlohu v spoločnosti.

Vatikánsky diplomat skritizoval aj médiá, pripomenul, že na adresu cirkevných inštitúcii a vyznávačov iných náboženstiev príliš často padajú hanlivé slová a Cirkev zažíva diskrimináciu. Mons. Janusz Urbańczyk vyzval OBSE k vypracovaniu smerníc pre podporu náboženskej tolerancie a k zamedzeniu pranierovania a očierňovania veriacich a náboženských komunít.

Takisto odsúdil šírenie pohŕdania a všetky formy podnecovania k nenávisti. Jedine dôsledný rešpekt k náboženskej slobode môže garantovať slobodný a plný rozvoj demokratického spoločenstva. Toto pravidlo je potrebné dodržiavať aj v čase lockdownu.

„V období čoraz väčšieho sekularizmu je náboženská sloboda dôležitým právom, ktoré si zaslúži ochranu, lebo jeho zachovanie slúži jednotlivcom a aj celej spoločnosti” zdôraznil Mons. Urbańczyk.

BK

Zdroj: Radio Vaticana

Prevzaté z: https://www.christianitas.sk/vatikan-niektore-opatrenia-proti-covid-19-mali-negativne-dosledky-pre-slobodne-vyznavanie-viery/embed/#?secret=tyEC93qtpf

Vatikán: niektoré opatrenia proti Covid-19 mali negatívne dôsledky pre slobodné vyznávanie viery 1

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Comments are closed.

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás