Už si môžete vybrať aj rasu. Odborový zväz v Británii podporuje i transrasové osoby

Keď si ľudia môžu zmeniť pohlavie, prečo by si teda nemohli zvoliť i svoju rasu alebo telesné postihnutie? Tak premýšľa v Británii tamojší vysokoškolský odborový zväz a opätovne vyjadril podporu pre takzvané transrasové osoby.

Únia univerzitných a vysokoškolských odborov (UCU) upozornila na svoju podporu pre takzvané trans-osoby všetkého druhu. Učiteľský odborový zväz tvrdí, že ľudia si môžu zvoliť nielen svoje pohlavie, ale aj sexuálnu orientáciu, rasu či dokonca telesné alebo duševné postihnutie.

podporte nás sdzr

Toto vyhlásenie organizácia zverejnila na sociálnej sieti Twitter. „Pripomíname silnú podporu UCU pre inklúziu trans osôb. Oslobodenie nemôže byť postavené na vylúčení,“ vyjadril sa zväz na účte pre mesto Edinburgh.

V príspevku odbory odkazujú na dokument o inklúzii trans osôb z novembra 2019, v ktorom je rozpísaný rozsah ich podpory a ďalšie detaily. Okrem ľudí, ktorí sa považujú za opačné pohlavie (tzv. transrodové osoby), sú tu spomenuté aj nové formy týchto predstáv.

„UCU už dlhodobo povoľuje svojim členom, aby sa identifikovali, ako len chcú, či už ako černosi, postihnutí, LGBT osoby alebo ženy,“ píše sa v dokumente. Ďalej sa hovorí, že organizácia nepodporuje medicínsku definíciu pohlavia, ale skôr „sociálnu“, ktorá pomáha „bojovať proti útlaku rodových stereotypov“.

Rovnaký princíp

Nejde pritom o prvú lastovičku v oblasti „transrasovosti“. Širšiu pozornosť si táto téma získala už v roku 2015, keď sa prezidentka americkej odnože organizácie NAACP (Národná asociácia pre pokrok farebných ľudí) Rachel Dolezalová vyhlásila za černošku – aj keď je biela, rovnako ako aj jej rodičia.

Viac sa dočítate na stránke Denníka Štandard

Páčia sa Vám naše príspevky? Podporte nás!

Ďakujeme!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Organizujeme pre Vás:

Prihlásiť sa

Odber noviniek

Prihláste sa na odber noviniek

Podporte nás!

Vďaka vašim darom a príspevkom napredujeme.

SK36 0200 0000 0043 3785 0551

Podporte nás
Podporte nás